Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo laat je je huis veilig achter wanneer je op vakantie gaat

De vakantieperiode is aangebroken en je hebt wellicht een vakantie op de planning staan. Maar hoe laat je jouw vertrouwde stekje veilig achter, zodat jij zorgeloos op vakantie kunt genieten? Lees hieronder hoe je dit aanpakt.

Nadia Morsink

Billy van der Gaag

Nadia eet vegetarisch, geniet van een wandeling door de natuur en schrijft graag over interieur, duurzaamheid en minimalisme.

1. Beter een goede buur…

Dan een verre vriend! Hoe fijn is het om een goede buur te hebben die je kunt vertrouwen. Zo kun je afspreken om een oogje in het zeil te houden wanneer één van jullie op vakantie is. Win win!

Dit houdt in dat je elkaars planten water geeft, post uit de brievenbus haalt, af en toe gordijnen open en dicht doet en wellicht een keer een lamp aan en uit zet.

Al zijn er natuurlijk ook tijdschakelaars (zoals deze op bol.com) te krijgen voor een lamp. Stel deze in op verschillende tijdstippen. Laat de lampen in de slaapkamer nog een paar minuten aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan. Er zijn ook apps waarmee je je lampen vanaf het vakantieadres kunt bedienen. Ideaal!

Inbrekers zetten wel eens een takje tegen de deur om te kijken of er mensen de deur binnen zijn gelopen. Wellicht handig als de buurman dit ook wilt checken. Tegenwoordig kun je ook met de straat een WhatsApp-groep aanmaken. Op deze manier kun je elkaar op de hoogte stellen van verdachte situaties.

Nog een fijne tip is om een nee/nee-sticker op de brievenbus te plakken, zo voorkom je een overstromende brievenbus.

2. Schreeuw niet van de daken wanneer je op vakantie gaat

Voor inbrekers is het makkelijk om de huizen van vakantiegangers te selecteren: overvolle brievenbussen of avonden achter elkaar geen lampen aan. Een inbraak is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt het inbrekers wel moeilijker maken.

Schreeuw dan ook niet van de daken wanneer je je vakantie gepland hebt. Wees hier voorzichtig mee.

Wil je het echt goed doen? Plaats dan geen actuele vakantiefoto’s op social media en vertel alleen aan naasten waar en wanneer je op vakantie gaat. Na je vakantie heb je alle tijd om vakantiekiekjes te delen.

Laat je huis er geleefd uitzien

In plaats van je huis spik en span achterlaten, kun je juist beter wat rommeltjes en vieze afwas laten liggen op tafel. Hoe normaler je woning eruit ziet, hoe beter!

Een paar kleine tips om je huis er bewoond uit te laten zien:

 • Leg een opengeslagen boek of krant op tafel
 • Zet de eetkamerstoelen rommelig neer
 • Zet een gebruikt kopje of glas op tafel
 • Zet een bordje met bestek op tafel
 • Zet een paar schoenen of pantoffels naast de bank
 • Koop een tijdschakelaar voor de lampen
 • Zet de radio aan (kan ook op een timer)

Je hoeft natuurlijk geen vies huis achter te laten. Een huis stofvrij maken voordat je vertrekt, is wel zo fijn. Lees hier een aantal tips hoe je je huis het beste schoon kan maken voor een vakantie.

4. Berg waardevolle spullen goed op

Laat waardevolle spullen, zoals sieraden of belangrijke papieren, niet thuis achter. Dit is vaak een jackpot voor inbrekers. Je kunt ze het beste in een kluis stoppen. Een lade of kastje is absoluut geen goede verstopplek. Dit zijn juist de meest voorkomende plekken voor sieraden.

5. Zet je caravan niet naast de deur

Het is voor een inbreker heel duidelijk als iemand op vakantie gaat, als er een paar dagen ervoor een caravan op de stoep staat. Laad de caravan dus ook niet in voor de deur. Zet de caravan liever op een openbare parkeerplaats neer. Dit geldt ook voor een auto of camper. Probeer dit onopvallend in te laden of zet hem in een garage of overkapping als je die hebt.

6. Zorg ervoor dat er om het huis geen attributen te vinden zijn

Zorg ervoor dat er geen handige opstapjes te vinden zijn om het huis, zoals een container, bloempot, stoel of tafel. Hier kan een inbreker gebruik van maken wanneer hij een raam binnen wil klimmen. Dit geldt ook voor tuingereedschap. Ruim dit allemaal op achter slot en grendel. Dit kan namelijk dienen als inbraakmateriaal.

Heb jij tips om je huis veilig achter te laten wanneer je op vakantie gaat? Laat het ons weten in een reactie!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

 1. 🐐 Marjorie

  Hier en daar wat spullen neerzetten zodat het er gebruikt uitziet: doen wij al jaren. Wij noemen dit “Sjonnies”, genoemd naar een vriend van ons die ons jaren geleden die tip ook gaf. Als wij dus weggaan zetten we altijd wat Sjonnies neer. Plus nog wat andere zaken (tijdklok op de lamp, buren inseinen, etc.).
  Groet,
  Marjorie

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate