Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo houd ik mijn financiën simpel en overzichtelijk

In dit artikel neem ik je mee hoe je je financiën op een zo simpele en overzichtelijke manier kunt bijhouden. Een stukje minimalisme in je financiën - hoe pas ik dit zelf toe?

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Minimalisme in je financiën

De meeste van ons denken niet meteen aan lekker simpel als het om onze financiën gaat. Logisch, want het kan al snel complex worden met een overdaad aan uitgaven, bankrekeningen en losse bonnetjes. Je ziet simpelweg door de bomen het bos niet meer.

Zelf kijk ik graag naar mijn financiën vanuit een minimalistisch oogpunt. Net als bij een minimalistisch ingericht huis staan hier alleen dingen die je daadwerkelijk nodig hebt en die bijdragen aan een goed leven.

De afgelopen jaren heb ik als doel gehad om goed grip te krijgen op mijn financiën. Wat speelt er, hoeveel verdien ik, hoeveel geld geef ik uit en zijn al die uitgaven vervolgens wel nodig? Hieronder vind je mijn 4 stelregels om mijn financiën simpel en overzicht te houden. 🚀

1. Minimalisme toepassen op mijn bankzaken

Tot enkele jaren geleden had ik drie verschillende betaalrekeningen en her en der nog een aantal spaarrekeningen bij meerdere banken. Bij de ene bank kon je inloggen met een wachtwoord, terwijl je voor de ander een random reader nog had. Die op de momenten dat ik hem nodig had altijd kwijt was. Irritant en niet zo minimalistisch.

Tegenwoordig geef ik de voorkeur aan één bank (ik zit bij Bunq -👌) waar ik twee betaal- en twee spaarrekeningen heb aangemaakt. Oké, plus nog een spaarrekening bij ASN waar ik niet echt naar omkijk. Dit geeft me een goed financieel overzicht. Alle rekeningen staan handig onder elkaar in de app en ik heb voor mijn gevoel meer controle over mijn geld.

2. Geef minder geld uit dan er binnenkomt

Je komt pas in stabiel vaarwater als je weet hoe je er financieel gezien voorstaat. Weet jij hoeveel geld er maandelijks aan salaris binnenkomt en hoeveel er uitgaat? Om hier overzicht in te krijgen is het belangrijk om te weten wat er speelt. Je kunt hier mijn gratis Excel sheet voor gebruiken. Je vult je inkomsten en (vaste) lasten in en de Excel sheet laat je direct zien hoe je er financieel gezien voor staat.

Vervolgens is het goed om budgetten te maken voor bepaalde uitgaven die bijvoorbeeld één keer per jaar worden afgeschreven. Je rekent uit hoe hoog deze jaarlijkse uitgaven zijn, deelt deze uitgaven door 12 (maanden) en reserveert dit bedrag op een spaarrekening.

3. Houd je uitgaven stabiel (tenzij je minder gaat verdienen)

Stel dat je wisselt naar een beter betaalde baan en je krijgt maandelijks meer salaris. Je hebt dan al snel de neiging om je nieuwe lifestyle mee te laten groeien. Een nieuwe auto, laptop, fiets, allerlei abonnementen op streaming diensten of een premium lidmaatschap bij de sportschool. Dit levert je op korte termijn misschien wat blijdschap op, maar uiteindelijk maakt het het juist allemaal een stuk complexer. Je wilt voor je gevoel bijblijven en gaat vervolgens meer consumeren.

Je gaat wennen aan dit nieuwe uitgavenpatroon, waardoor het moeilijker wordt om minder geld uit te geven. Doe jezelf een plezier en zorg dat je uitgaven niet teveel omhoog gaan.

Mijn tip is juist om dit extra geld opzij te zetten om sneller schulden af te lossen (zoals de hypotheek), op een spaarrekening te zetten of om geld in beleggingen te stoppen.

4. Ga uit wat je nodig hebt (niet wat je zo graag wilt hebben)

Ga niet meer op koopjesjacht op zoek naar spullen die je niet persé nodig hebt. Vraag je bij alles af wat je wilt hebben of het het waard is om aan te schaffen?

Waarschijnlijk heb je genoeg kleding in de kast die je aan kunt trekken en heb je voldoende leuke accessoires om je huis gezellig in te richten. Koop dus vooral de dingen die je echt nodig hebt, zoals boodschappen en toiletartikelen. Door geen of tweedehands artikelen te kopen (💛 Vinted voor tweedehands kleding) bespaar je direct geld, zonder echt iets te missen.

Leg jezelf anders eens op om de komende maand geen nieuwe spullen te kopen. Gewoon even een maand niets nieuws kopen en evalueer hierna wat je er van vond.

Hoe zorg jij voor eenvoudig en overzicht in je financiën? En wat zou je graag nog willen aanpakken, zodat je beter inzicht krijgt in je geldzaken? Laat gezellig een reactie achter, zodat we elkaar kunnen inspireren. 😃

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Jorien

    Afgelopen jaar heb ik een extra betaalrekening geopend. Op m’n “oude” betaalrekening komt m’n salaris binnen en gaan alle vaste lasten vanaf (ook een vast bedrag voor sparen). Daarbij geef ik mezelf een maandbudget op m’n nieuwe rekening waar ik dus van moet leven. Zo kan ik gedurende de maand beter weten wat ik nog te besteden heb en is de vaste lasten rekening ook overzichtelijk met wat de vaste lasten zijn. Zo kan je ook “vergeten” abonnementen eruit filteren, etc. Als het goed is blijft er ook elke maand nog een klein bedrag over op de vaste lasten rekening waarmee de kwartaalkosten / jaarkosten betaald kunnen worden. Blijft er elke maand een bedrag over op de flexibele rekening gebruik ik dat als extra spaargeld.
    Ook heb ik een excelletje opgesteld met de juiste formules. Als mijn salaris nu wijzigt of premies voor het nieuwe jaar kan ik dat aanpassen en zie ik gelijk hoeveel ik over hou of te kort kom per maand of per jaar en kan ik kijken waar ik kan bezuinigen! Blij mee en trots op.. geeft veel meer overzicht en rust zo.

  2. 🐐 Marlies

    Wow Jorien dat is handig! Wij hebben 1 betaalrekening, en het idd wat onoverzichtelijk.
    Ik werk aan het begin van het jaar een overzicht bij van alle te verwachten inkomsten en uitgaven qua cashflow per maand. Zo zien we wat we meer of juist minder (automatisch) maandelijks kunnen sparen.
    Een indicatie wat overblijft per maand, is bij ons zichtbaar tussen de 8ste -14de vd maand.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate