Met een KitchenAid kun je onwijs lekkere taarten, muffins en cupcakes maken - ja duh. Logisch. Dat is waarschijnlijk de reden dat je een KitchenAid hebt aangeschaft. Maar er is meer: Ik heb 8 toepassingen gevonden waar je de KitchenAid óók voor kunt gebruiken. Lees je gezellig mee?
Al ruim twee jaar dolle pret met mijn KitchenAid
Voor mijn 28ste verjaardag heb ik van Jelle deze felgroene KitchenAid cadeau gekregen. Helemaal fantastisch natuurlijk (wie wil er nou geen KitchenAid – ik ken ze niet), maar ik vond het eerlijk gezegd ook wel zonde om ‘m alleen voor het maken van taartbodems of frosting te gebruiken.
Ja, het is een pronkstuk in onze keuken. En ja, ik kan er úúúúrenlang naar kijken. Maar ik moet toch ook een beetje mijn KitchenAid comfortzone uitbreiden. En dus ben ik de afgelopen tijd op zoek ben gegaan naar nog meer mogelijkheden -buiten alle baksels- om mijn KitchenAid te gebruiken. Ik heb acht mogelijkheden gevonden om je mixer niet alleen voor zoete baksels te gebruiken. Daar gaan we. 🙂
Konijnenfruitschaal + KitchenAid = echte liefde. Zie ze samen stralen. 😉
1. Pastadeeg maken in de KitchenAid
Een deeg voor een verse pizza, lasagne bladen of spaghetti slierten. Je kunt werkelijk alle pasta soorten maken in een KitchenAid. Het fijne is dat de deeghaak het werk voor je doet en jij ondertussen een glaasje wijn in kunt schenken. Lekker rustgevend geluid op de achtergrond, terwijl jij je alvast in La Belle Italia waant.
Kant-en-klare pasta kun je natuurlijk ook gewoon kopen, maar echt zelf pastadeeg maken is het lekkerste wat er is. En meer dan wat eieren en meel heb je niet nodig.
2. Brooddeeg maken
Het lekkerste brood maak je natuurlijk helemaal zelf. Het liefst in een KitchenAid, zodat de deeghaak het zwaarste werk kan doen en jij niet zulke lamme polsen krijgt. Ideaal.
Het enige wat je meestal nodig hebt voor een brooddeeg recept is water, gist, bloem, een snufje zout en wat olie. Op Instructables vind je een heerlijk recept voor een honing havermout brood recept.
3. Maak je eigen marshmallows
IK BEN GEK OP MARSHMALLOWS. Wie niet? Lekker roosteren boven de barbecue, de open haard of gewoon boven een waxinelichtje.
En je hoeft ze tegenwoordig niet meer in je winkelwagentje te leggen, want je kunt marshmallows gewoon zelf maken met slechts twee ingrediënten. Gelatine en warme suikersiroop. That’s it. En een klein beetje techniek, maar met de tips op the kitchn gaat dat vast en zeker lukken.
4. Aardappelpuree zo uit je KitchenAid
Kook de aardappelen in blokjes met wat zout gaar en giet ze af. Zet de aardappelen hierna nog even op laag vuur om ‘droog te koken’. Stop de blokjes aardappel in de KitchenAid en voeg een lekkere klodder roomboter toe samen met een scheutje melk. Even mixen en je aardappelpuree is klaar. Je kunt de puree zo dik of zo glad maken als je zelf wilt.
Tip: ook te maken met zoete aardappel natuurlijk, want stiekem zijn deze aardappels natuurlijk véél lekkerder.
5. Quiche deeg maken
Bladerdeeg kun je natuurlijk heel eenvoudig kopen in de supermarkt, maar laatst maakte ik een vegan quiche deeg met de KitchenAid die zo ontzettend lekker was. Het krokante deeg bevatte onder andere oregano en peterselie en was heel eenvoudig te maken. Zeker de moeite waard om eens te proberen.
6. Sinaasappelsap persen uit je KitchenAid
Ja, het is echt waar. Het bestaat: Vorig jaar kreeg ik de citruspers-uitbreiding cadeau. Je kunt ‘m zo aansluiten op je mooie KitchenAid en een lekker glas sinaasappelsap persen. Eerlijk gezegd is het misschien een beetje overdreven om deze aan te schaffen (kost zo’n 40 euro) en dat is het eigenlijk ook. Wel fijn als je niet nóg een apparaat op je aanrecht wilt hebben.
7. Maak je eigen humus
Humus met rode biet, met kerrie of met koriander. Je kunt er eindeloos in variëren. Eerder heb ik een recept met je gedeeld om een humus zonder olie te maken. Dit scheelt behoorlijk in calorieën en is verrassend lekker en romig van smaak. Alle ingrediënten stop je zo in de KitchenAid en je bent binnen 5 minuten klaar.
8. Maak dit meesterlijke bier brood
Dit bier brood is zo ongelooflijk makkelijk en lekker om te maken. Hieronder deel ik het recept, maar naar eigen invulling kun je ook extra’s toevoegen, zoals Parmezaanse kaas, mosterdzaadjes en pure chocoladeblokjes.
Wat heb je nodig?
- 390 gram bloem
- 3 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 50 gram suiker
- 1 blikje bier – neem er één die je lekker vindt (ik houd van een Tripel biertje)
Hoe maak je het bier brood?
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius.
- Meng eerst de droge ingrediënten in de KitchenAid (bloem, bakpoeder, zout en suiker) door elkaar. Voeg vervolgens de inhoud van het blikje bier toe en mix het geheel goed door elkaar.
- Stop het beslag in een ingevet broodblik. Heb je geen broodblik, neem dan een cakeblik. Deze is net iets kleiner, maar voldoet ook prima.
- Bak het brood een uur lang in de oven en laat het hierna minimaal een kwartiertje afkoelen.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
6 leuke geiten 🐐🐐
Hoe doe je dat met die houmous in de kitchenaid? Daar krijg je de kikkererwten toch niet kapot mee?
Ik ben ook zo gelukkig met mijn mooie apparaat, zonnebloemgeel pronkt’ie op mijn aanrecht. Ik heb er nog een serie onderdelen bij om mee te raspen, ideaal als je van rauwkost houdt: ik maak een bak koolsalade in twee minuten 🙂
Ook ideaal voor worteltaart trouwens 😉
Hi Jol! Vind ik ook, heel fijn apparaat. Zonnebloemengeel, prachtige kleur!
Bij mij lukt het prima als ik de menghaak van de KitchenAid gebruik. Zeker als je er vervolgens wat olie bij doet, dan verpulvert de menghaak de kikkererwten langzaam tot hummus. 🙂
Ik kan uren naar mijn Magimix foodprocessor staren. Heb deze nu al 3 jaar. Ik heb toendertijd ook naar de kitchenaid gekeken, maar de bediening leek me lastig met een hand. En daarnaast kook ik meer dan dat ik bak. En de Magimix kan ook kneden en mixen. Maar kitchenaid heeft wel prachtige apparaten.
Nav het pastadeeg: je kunt er niet alleen het pastadeeg mee kneden. Er bestaat ook een uitbreiding om het deeg te verwerken tot pasta. Heb je die ook?
Hi, ik probeer met kersverse kitchenaid het bierbrooddeeg te maken volgens je recept maar er staat niets over rijzen en mijn deeg wordt ook niet zo stevig dat het een bal wordt. Iemand nog aanvullende tips voor deze beginner? Groet Margreet
Heel eerlijk gebruik ik mijn kitchenaid veel te weinig. Gun me de tijd er vak niet voor. Ik zou graag geïnspireerd worden door jouw enthousiasme. Met het hier bovenstaande is met dat al gelukt.