Het schilderij 'Meisje met de parel' van de Delftse meester Johannes Vermeer is in mijn ogen toch wel één van zijn meesterwerken. Vandaag heb ik een recept voor je klaarstaan geïnspireerd op dit prachtige schilderij.
De kunsten van Johannes Vermeer op een bord
Denk je aan Delft, dan denk je aan de Delftse schilder Johannes Vermeer. Zo moet ook het Reinier de Graaf ziekenhuis gedacht hebben. Zij bieden hun patiënten vier culinaire creaties, geïnspireerd op de beroemde schilderijen van Johannes Vermeer: het melkmeisje, de astronoom, het straatje van Vermeer en meisje met de parel.
Vandaag verschijnt mijn tweede recept op de website indebuurt.nl. Ik maakte mijn eigen versie op het “Meisje met de parel” gerecht die geserveerd wordt in het Delftse ziekenhuis. Dan kun je ook genieten van deze culinaire creatie als je niet ziek bent.
Kenmerkend aan dit gerecht zijn:
- het gerecht is geïnspireerd op het bekende schilderij Het Meisje met de parel
- dit gerecht begint met een laag aardappelpuree, daarbovenop een wortelcreme en het recept wordt afgemaakt met kleurrijke parels
Wat heb je nodig voor 4 personen?
Ingrediënten voor de aardappelpuree:
- 600 gram aardappelen
- 1 eetlepel tijm
- 1 eetlepel rozemarijn
- 3 teentjes knoflook, uitgeperst
- 25 gram boter
- 1 eidooier
- scheutje melk
- 1 flinke eetlepel mosterd
Ingrediënten voor de wortelcreme:
- 6 flinke wortelen
- 1 theelepel gemberpoeder
- sap van een halve citroen
- 75 ml kookroom
- peper en zout
Kleurrijke parels:
- 1 gekookte rode biet
- 1 pastinaak
- overige kleurrijke parels zoals zilverui, gele biet, etc.
Bereidingswijze
Moeilijk is het niet om gerecht te maken. Je maakt een aardappelpuree, een wortelcreme en dit bedek je vervolgens met de kleurrijke parels. Op deze manier is het net of je naar het schilderij van Johannes Vermeer kijkt.
- Schil de wortels en snijd ze in grote stukken. Kook de stukken wortelen goed gaar. Als ze gaar zijn, voeg de rest van de ingrediënten toe en mix alles met de staafmixer tot een vloeibare puree.
- Schil de aardappel en snijd in stukken. Kook de aardappelen gaar. Giet de gekookte aardappelen af laat ze even uitstomen.
- Bak ondertussen in een pan met wat olijfolie de knoflook samen met de tijm en rozemarijn heel kort aan.
- Verwarm de melk in een pannetje (niet aan de kook brengen). Voeg de eidooier, boter, mosterd, peper en zout toe aan de aardappelen en stamp het geheel fijn, zodat een mooie aardappelpuree ontstaat.
- Blancheer ondertussen de pastinaak en overige groente (zo’n 2-4 minuten).
- Snijd rondjes uit een rode biet, de pastinaak en overige groenten om kleurrijke parels te kijken. Ik hou zelf niet van zilverui, maar het geeft wel een mooie kleur op het bord.
- Maak het gerecht op door te beginnen met een laag aardappelpuree met een wat dikkere buitenrand. Schep er een laagje wortelcreme in en leg de kleurrijke parels op de wortelcreme.
Je kunt zelf kiezen welke groente je als parels gebruikt. Ik vond het het mooiste om niet teveel soorten groenten te gebruiken. Wat vind je het het gerecht geworden? Heeft het iets weg van het bekende schilderij? 😉
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐