Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Milieuvriendelijk wassen en toch een schone was

Wassen gebeurt al een stuk milieuvriendelijker dan vroeger. Er zijn al een groot aantal slecht afbreekbare stoffen die in wasmiddelen zaten verboden geworden. Toch kan wassen nóg milieuvriendelijker. Wij geven je een aantal milieubewuste tips om je was goed schoon te krijgen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

  • De makkelijkste manier om milieubewuster te wassen is om een milieuvriendelijk wasmiddel te kopen. Bij natuurwinkels en reformwinkels kun je terecht voor deze zogenoemde ecologische wasmiddelen. Vaak betaal je er wel iets meer voor, maar je doet er een lange tijd mee.
  • Een nog beter idee is om zelf je eigen wasmiddel te maken. Hiermee bespaar je niet alleen een hele hoop plastic en transportkosten, maar zitten in dit eigengemaakte wasmiddel ook geen milieuonvriendelijke middelen.
  • Zorg voor een volle wasmand. Op deze manier zal je niet snel halve wasjes draaien, waardoor je de wasmachine een aantal dagen met rust kunt laten. Een overvolle wasmachine lijkt misschien een milieubewustere oplossing, maar dat is het niet. Je was zal minder schoon worden en je kleding kan er zelfs van beschadigen! Er wordt aanbevolen om de wasmachine tot driekwart vol te stoppen.
  • Smeer vlekken op je vieze kleding van tevoren in met ossengalzeep. Dit is een natuurlijk schoonmaakmiddel en helpt vele vieze vlekken verdwijnen en is o.a. te verkrijgen bij de Kruidvat (is erg goedkoop).
  • Vervang wasverzachter door schoonmaakazijn. Giet per wasbeurt ongeveer een half kopje schoonmaakazijn in het vakje waar je normaal de wasverzachter giet en je was zal er fris en schoon uitkomen. Gebruik nog wel de normale hoeveelheid wasmiddel (niet meer dan wordt aanbevolen).
  • Schaf wasnoten aan. Deze wasnoten kun je zo in de was stoppen zonder gebruik van extra wasmiddel. De natuurlijke mineralen in de wasnoten verhogen de PH-waarde van het water, waardoor bacteriën verdwijnen van kledingvezels en sterven.
  • De hoogte van de temperatuur kost de meeste energie tijdens het wassen, het draaien van de was niet zo zeer. Was daarom op een zo laag mogelijke temperatuur die wordt aanbevolen en stop je wastrommel ook niet te vol. Eerder schreven we al eens een artikel om goed en snel te wassen. Lees meer over de beste was temperaturen, zodat je een hoop energie kunt besparen.
  • Zorg voor voldoende handdoeken, witte t-shirts en sokken. Zo zal je nooit misgrijpen en kun je de was opsparen totdat je weer een volle trommel hebt.
  • Kies er voor om je was buiten te drogen en neem geen droger of gebruik ‘m niet (meer). Een droger is een energievretend apparaat die eigenlijk onnodig is binnen een huishouden. Hang je was buiten in de tuin op of op je balkon en ruik er eens aan als het droog is, heerlijk.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Bianca

    Als je wast op lage temperaturen is het aan te raden een poederwasmiddel te gebruiken. Poeder lost namelijk beter op op een lagere temperatuur. Vloeibare wasmiddelen die minder goed oplossen zullen zich na verloop van tijd in de buitenste ring van je wastrommel ophopen waardoor je strepen krijgt op je was, je was en wasmachine gaan stinken en je wasmachine uiteindelijk kapot gaat.
    Je kunt dit voorkomen door regelmatig een lege trommel met soda op hoge temperatuur te draaien. Je doet dan jaren langer met je wasmachine.

  2. 🐐 margo

    Bedankt voor al deze tips. Nee, een droger is echt niet nodig. Ons gezin heeft er nooit een gehad. I.p.v. ossegalzeep heb ik een fles met afwasmiddel verdund met water (1 op 4 ongeveer) bij de wasmachine staan. Hiermee bevochtig ik vlekken van textiel wat een van de volgende dagen de machine in gaat. Gaat lekker vlug en werkt goed.

  3. 🐐 Andreja

    Ik draai bijna alle bonte was op het korte programma, dit omdat het niet altijd echt vies is maar niet fris ruikt. Dan is het korte programma genoeg om de was weer fris te hebben.

  4. 🐐 nada surf

    Grootste besparing bij mij wasmachine aansluiten op warm water werd ineens 10x zuiniger 🙂

    Wassen op zelfgemaakte wasmiddel werkt perfect en lege machines draaien met soda is niet nodig want ziter al in en wasverzachter zocht ervoor dat hij mooi kalkvrij blijft.

  5. 🐐 Marieke van Wijk

    Ik gebruik sinds kort BIOnyx vloeibare wasmiddel. Dit is een 100% biologisch wasmiddel. Ruikt lekker en wast goed schoon. Ik had veel last van verluis in mijn machine, maar naar een aantal keer BIOnyx te gebruiken, is dit probleem ook opgelost en het komt niet meer terug. het maakt ook de leidingen schoon. Een aanrader wat mij betreft.

  6. 🐐 Lucy

    met de huidige generatie drogers, de warmtepompdroger wordt heel anders en niet te heet gedroogd en de machines zijn energiezuinig.
    Geen gedoe met ophangen, tegen de was aankijken, buiten hangen niet altijd even fris door luchtvervuiling, snel uit de droger halen en zonder te hoeven strijken, vouwen en de kast in.

  7. 🐐 Kaja

    Zo was ik ecologisch verantwoord en relatief goedkoop:
    – eens per maand de machine reinigen op 90 graden: halve liter geparfumeerde azijn
    – witte was op 30-60 graden:
    1 cap Klok pow(d)er dose white + schepje (30-50ml) kristalsoda (natriumcarbonaat)
    – bonte was op 20-40 graden:
    1 cap Klok pow(d)er dose color + schepje (50ml) baking soda (natriumbicarbonaat)
    Ik kocht de Klok caps (20 stuks per pak) online bij BigGreenSmile in een actie: 1 + 1 gratis
    Dus ik heb gelijk voor heel jaar wat ingeslagen.
    De soda’s zorgen dat ik maar 1 cap i.p.v. 2 caps hoeft te gebruiken bij een volle (3/4) wastrommel.
    (Bij een halve lading met kort programma gebruik ik enkel 1 cap.)
    Zo heb ik dubbel bespaard en kon ik mezelf trakteren op een heerlijk geurende wasverzachter van Ecozone. Hun geconcentreerde vloeibare wasmiddel is ook erg goed. Ik vind hem alleen persoonlijk iets te duur.
    – wasverzachter: 20-40ml Ecozone Fabric Softener
    – wol/zijde was: 30-40ml Ecozone Delicate Laundry + 10ml (1 el) geparfumeerde azijn
    – vlekkenmiddel wol: Una vloeibare ossengalzeep
    – vlekkenmiddel bont/wit: Driehoek groene zeep
    De groene zeep is een lekker geurende allesreiniger.
    En ik was mijn haren (dreadlocks) in de wasbak met water, baking soda en ossengalzeep
    en als conditioner een mengel van appelazijn : water (1 : 4) met wat druppels lavendelolie.
    En voor mijn lichaam en gezicht gebruik ik een zeepvrije wastablet.
    Dat bespaart ook een hoop, waardoor ik mij een luxe fluoridevrije tandpasta kan veroorloven.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate