Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Najaarsschoonmaak – zo pak je de grote schoonmaak aan

De herfst is aangebroken en dat betekent dat het tijd is voor een grote najaarsschoonmaak. Na de zomer begint een periode van lekker veel binnen zijn, kaarsen aan en lekker op de bank ploffen met een kop thee. Maar wel in een schoon en opgeruimd huis. Vandaag delen wij een aantal handige tips voor de grote najaarsschoonmaak!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. De najaarsschoonmaak begint met opruimen

Voordat je aan de slag gaat met de grote najaarsschoonmaak is het belangrijk om eerst orde op zaken te stellen. Begin namelijk eerst met een flinke opruimsessie door huis. En begin hierna pas aan de grote schoonmaak.

Zoek zoveel mogelijk kasten, lades, bakjes en doosjes uit, zodat je enkel de spullen over houdt die je veel gebruikt en/of met overtuiging wilt bewaren. Door zowel in het voorjaar als in het najaar zo’n grote opruimactie te houden, kost het opruimen ook niet zo veel tijd.

2. Bikini’s naar de zolder

Niet alleen je huis is toe aan een opruimbeurt, ook je kledingkast kan de nodige schifting gebruiken. Bikini’s, korte broeken en dunne t-shirts kunnen opgeruimd worden. Haal de truien, warme sokken en pyjama’s maar weer van zolder.

Maar hoe berg je je zomerse kleding zo goed mogelijk op? Tegenwoordig zijn er handige vacuümzakken te koop en deze zijn heel handig als je weinig ruimte hebt. Doe (in dit geval) de zomerkleding in de zak, zet de stofzuiger erop en zuig alle lucht eruit. Zo blijft de kleding schoon en fris en het neemt ook nog eens heel weinig ruimte in beslag!

najaarsschoonmaak

3. Verschillende accessoires per seizoen

Met de wisseling van seizoenen gebruik je sommige zaken niet meer en heb je andere dingen juist meer nodig. Zo kunnen de ventilator, badlakens en zomerjurkjes opgeborgen worden. Dekentjes, kaarsjes en wintertruien kunnen daarentegen weer van zolder worden gehaald.

Ook in de decoratie in huis heb je wellicht zomerse en meer winterse decoratie. Probeer voor ieder seizoen een doos met woonaccessoires te maken en wissel deze per seizoen om. Zo voorkom je dat je overal decoraties hebt staan en gaat je inrichting altijd met het seizoen mee.

Lees ook: 22 interieur tips – zo geef je je huis een metamorfose

4. Najaarsklusjes doen

Bij de herfst denk ik aan dekentjes op de bank, kaarsen aan en de verwarming lekker aan. Maar voordat dat kan gebeuren is het wel zo leuk om je huis herfst-proof te maken. Denk hierbij aan het ontluchten van de verwarming, de hoes van de bank afhalen en wassen, gordijnen wassen, etc. Probeer deze grote klussen tijdens de najaarsschoonmaak -net als het opruimen- met de ingang van ieder seizoen te doen.

5. Klusjes buitenshuis doen

Naast de nodige klussen binnenshuis is het ook belangrijk om ook buitenshuis aan de slag te gaan wanneer de herfst zijn intrede doet. De warme dagen zijn goed als helaas weer voorbij, daarom kan de tuinset naar binnen. Zo blijven de tuinstoelen mooi en kunnen ze van het voorjaar weer in optimale staat gebruikt worden.

Na het rapen en afvoeren van alle bladeren is het ook van groot belang dat de buitenkranen dichtgedraaid worden. Het zou toch zonde zijn als deze kapotvriezen.

6. Voorraadkast organiseren

Met de wisseling van de seizoenen zal ook de keuken een verandering ondergaan. De stamper om een lekkere stamppot te maken mag weer uit de kast getrokken worden. Net als die flinke pan om soep te maken.

Kijk daarnaast ook eens naar je voorraadkast. Maak een schifting van producten die over de datum zijn en beoordeel zelf of je het nog wilt/kunt eten.

Maak meteen gebruik van om je voorraadkast schoon te maken. Tijd om de voorraadkast aan te vullen met winterse producten als bonen, erwten en kruidige specerijen. Wil je meer tips voor het organiseren van de voorraadkast? Lees dan zeker dit artikel nog eens door. 🙂

Geef jij je huis ieder jaar een flinke najaarsschoonmaak?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 SDM

  Afgelopen weekend alle hoezen van mijn Ikea bank gehaald en gewassen, gordijnen gewassen en weer opgehangen. Heerlijk!

 2. 🐐 Marjan

  Die vacuumzakken zijn wel practisch als je weinig bergplaats hebt, maar ze laten alles ook behoorlijk kreuken. Met bergruimte genoeg, kies er voor om de spullen goed te luchten, ze in papieren zakken t op te bergen met laurierblad of lavandel- of andere kruidtakken (opruimen van je tuin) weg te bergen. Zoiets houdt zilvervisjes en mot voor een flinke tijd weg. Lege maar geurig deodorantsticks en, lekker ouderwets, geurende stukken verpakte zeep kunnen ook van dienst zijn. Kleding die lang op dezelfde plek blijft hangen zonder gebruikt te worden, dek ik af met een laken. Stukjes verpakte zeep of geurkussentjes in de zakken. Maar niet iedereen is gezegend met veel plek.
  Bedankt voor de tips; ik ben weer even wakker geschud.

 3. 🐐 Dini

  de zomerjassen hang ik onder een vuilniszak .De winter lange broeken in het voorjaar achter op de roede. In het najaar hetzelfde met de zomerbroeken en rokken.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate