Nee, het gaat hier niet om je kind die op weg is tafelmanieren te leren, dit artikel gaat over bewust en op een gezonde manier je interieur op te fleuren, ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee. Maak natuurlijke verf met ons recept op basis van aardappelen en kwark!
Niet aardappelen eten – natuurlijke verf
Aardappels in de keuken kennen we wel, er zijn zoveel variaties te bedenken hoe we ze in gerechten kunnen gebruiken. Nederlanders staan immers bekend als aardappeleters. Maar er kan nog zoveel meer met deze knollen.
Bijvoorbeeld stempels maken, lijm, cosmeticaproducten, maar dus ook verf! Gewoon op de muren, of om dat ene leuke kastje uit de kringloopwinkel mee op te pimpen.
Wat je nodig hebt voor twee liter natuurlijke aardappel verf:
- 400 gram aardappels
- 1 liter halfvolle melk
- 500 gram krijt
- 0,2 liter water
- 60 tot 80 gram pigmentpoeder
- Enkele druppels essentiële kruidnagelolie
Hoe maak je de natuurlijke verf op basis van aardappelen?
- Schil de aardappels en snijd in blokjes, kook of stoom deze vervolgens. Maak er een gladde puree van. Het beste resultaat krijg je met een roerzeef, zodat het een gladde brei wordt.
- Meng dit vervolgens met de melk door een staafmixer of garde te gebruiken.
- In een andere bak, meng je de krijt met het water, zodat ook dit een klontloze pasta wordt. Dan kun je het pigmentpoeder erdoorheen roeren. De kleur is afhankelijk van de hoeveelheid poeder dat je toevoegt. De druppels kruidnagelolie werkt schimmelwerend.
- Vermeng goed de inhoud van de twee bakken met elkaar, dit kan best met een staafmixer. Daarna kan je het nog een keer door een zeef halen als er nog klontjes in zitten.
- De verf is klaar! Deze kan gewoon met een kwast worden aangebracht, wel regelmatig even goed roeren. Na ongeveer een uur is het al droog. Het ligt een beetje aan het effect wat je wil, meestal moet het zo’n drie keer aangebracht worden om het dekkend te maken. Goed afgesloten kan deze aardappelverf zo’n week bewaard worden.
En de kwark dan?
Natuurlijke verf op basis van kwark was de eerste verf die ik zo’n vijf jaar geleden zelf heb gemaakt. Het begon meer als geintje, ik wilde niet geloven dat iets waar we zo op de houdbaarheidsdatum letten, omgetoverd kon worden tot verf. “Dat gaat toch stinken?” was mijn eerste reactie.
Nu vijf jaar later, ziet mijn eerste project er nog steeds als gelikt uit, en nee, het is niet gaan stinken!
Ingrediënten voor natuurlijke verf op basis van kwark:
- Water
- 3 gram borax (drogist of apotheek)
- 100 ml magere kwark
- 100 gram krijt
- 15 tot 30 gram pigmentpoeder
- Enkele druppels essentiële kruidnagelolie
& hoe maak je kwark verf?
- Gebruik het liefst glazen potten. Los de borax op in een eetlepel schoon warm water. Meng de kwark er goed doorheen en laat het een uur staan.
- In een ander bakje vermeng je de krijt met 1 à 2 dl water tot een dikke homogene brei. Voeg de gewenste hoeveelheid pigmentpoeder toe en laat ook dit mengsel ongeveer een uur staan.
- Meng het vervolgens samen, goed doorroeren.
- Klaar om aangebracht te worden! Deze verf heeft wel iets langer de tijd nodig om te drogen tussen de lagen door, zo’n 10 uur. Het droogt iets donkerder op, meestal zijn twee tot drie lagen voldoende.
Beide verven zijn niet geschikt voor vochtige ruimtes, en niet watervast. Wel kan er een beschermlaagje aangebracht worden door er bijvoorbeeld (zelfgemaakte) vernis of meubelwas op te smeren.
Hoe werkt het?
Eén van de werkzame stoffen is caseïne die in de melk en de kwark van nature aanwezig is. Door een reactie met de borax kunnen de kleuren goed gemengd worden. Na gebruik droogt het op een juiste manier op en heb je nog jaren plezier van je nieuwe interieur, tenzij je na een tijd weer een ander kleurtje wil, geen probleem, nieuwe verf is zo weer gemaakt!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
Eén leuke geit 🐐
Ik heb een vraag: ons nieuwe huisje is van buiten geverfd met verf op kwarkbasis. Het is erg grauw geworden en we willen het over verven met ‘normale’ verf. Houdt de nieuwe verflaag daarop, of moeten we dat eerst ergens mee behandelen? Dank voor je aandacht.