6 huishoudelijke vragen waar je altijd al antwoord op wilde hebben

Van het stof in huis tot de chemische reactie van urine en bleek - het huishouden is soms één groot mysterie. Vandaag ontrafelen we 6 vragen waar je altijd al het antwoord op wilde hebben!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Waar blijft het stof in droger?

Zoals je waarschijnlijk weet slijt kleding en zullen de stofvezels van de kleding in de droge worden weggeblazen en worden opgevangen in een pluizenfilter. Het is belangrijk om de pluizenfilter regelmatig -liefst na iedere droogbeurt- schoon te maken.

Een pluizenfilter is alleen aanwezig bij losse droogtrommels en niet bij was droogcombinaties. De condensor wordt gereinigd met water, er moet natuurlijk wel zo nu en dan gekeken worden naar de pomp (het pluizenfilter bij de pomp). Ook zal de zeef in de watertoevoerslang af en toe gecontroleerd en schoongemaakt moeten worden.

Droog je je natte was trouwens in de buitenlucht? Dan zullen de stofvezels gewoon in de buitenlucht terechtkomen.

2. De kachel ‘s nachts uitzetten of op 17 graden houden – wat kost meer energie?

Mijn ouders zullen zeggen dat je de kachel ‘s nachts beter op 17 graden kunt houden. Dat scheelt stookkosten in de ochtend, omdat het zo afgekoeld is in huis.

Maar is dat echt zo? Wij zetten zelf de thermostaat ‘s nachts uit (of in ieder geval op 12 graden), dus ik ben benieuwd wat je het beste kunt doen.

Het advies is dat huizen die relatief slecht zijn geïsoleerd ‘s nachts op een lage temperatuur te houden (thermostaat op 13-15 graden). Het opwarmen van het huis langer zal duren.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Huizen gebouwd na 1994 zijn meestal beter geïsoleerd dan huizen voor deze tijd. Je kunt er dan voor kiezen om de thermostaat ‘s nachts slechts 2 graden te verlagen. De temperatuur in huis wordt door de goede isolatie namelijk redelijk constant gehouden, waardoor de verwarming ’s nachts nauwelijks aan het werk wordt gezet.

3. Waarom is het niet goed om te plassen in een toilet met bleek?

Heb je net je toilet schoongemaakt met chloor of bleek, vergeet dan niet om het toilet door te trekken. Door per ongeluk te plassen over het chloor ontstaat er een schadelijk chloorgas. Dit kan zorgen voor ademhalingsklachten als je dit inademt.

We raden het sowieso af om schoon te maken met chloor of bleek. Eerder verscheen dit artikel met alternatieven voor chloor. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen. 🙂

4. Waarom geen aluminiumfolie in de magnetron?

Aluminiumfolie in de magnetron – dat is geen goed idee. Maar waarom geen aluminiumfolie in de magnetron hoor ik je denken?

Een magnetron straalt straling uit om eten te verwarmen. Als een microgolf inslaat op metaal of aluminium kan het zijn energie niet gebruiken om de moleculen op te warmen. Het zal zijn energie gebruiken om een elektrisch vonkje te laten verschijnen. Je magnetron zal niet ontploffen, maar door de hoge temperatuur die het vonkje heeft, zullen er wel giftige stoffen gevormd worden. Dit filmpje laat zien waarom het geen goed idee is. 😉

5. Waar komt stof in huis vandaan?

Heerlijk een zonnige dag, maar zodra een zonnestraal een streep licht door je kamer trekt dansen de stofdeeltjes in het rond – uitermate irritant. Stof zijn kleine vuildeeltjes die voornamelijk afkomstig zijn van je kleding en van huidschilfers. Eerder schreven we dit uitgebreide artikel over stof in huis.

Hoe je minder stof in huis kunt krijgen? Meer stofzuigen is altijd het juiste antwoord, maar dan wel met wat ramen en deuren open. Dit zorgt voor een goede ventilatie in huis – het stof zal dan minder snel neerdwarrelen in huis.

6. Waarom gaan mijn kruidenplanten altijd zo snel dood?

Heb je een basilicumplantje in huis gehaald, maar hangen na een paar dagen de blaadjes er wel heel slap en troosteloos bij? Balen – waarom gaat een kruidenplant eigenlijk zo kort mee?

De voornaamste reden is dat de plantjes gedwongen worden om te groeien onder kunstlicht om zo snel mogelijk in de supermarkt verkocht te kunnen worden. De plantjes zijn snel gegroeid en de wortels stellen niet veel voor. Daarnaast staan de stengels te dicht bij elkaar, waardoor ze geen ruimte hebben om verder te groeien.

Tip: verpot de plantjes in een grotere pot en zet ze op een lichte plek. Zo gaan je kruiden langer mee en kun je bijvoorbeeld van de basilicumblaadjes een heerlijke pesto maken.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 anna

    hoi-hoi, basilicum heeft altijd natte voeten nodig, daarom zet ik het plantje altijd in een hoog bakje met veel water, doet het dan erg goed probeer maar uit!
    mijn vraag over oude boeken en niezen: hoe maak je nu zo’n oud boek schoon? ik klop het wel eens uit op het balkon, maar weet je een betere oplossing? mondkapje voor:)?
    groetjes,anna

  2. 🐐 Fred

    Ja het klopt dat basilicum van natte voeten houdt. Wij gaven hem eerst ook altijd van boven water en hij hield het maar een paar dagen uit. Nu hebben we hem in een pot gezet en doen daar het water in.Hij gaat dan maanden mee!

  3. 🐐 Rianne

    Ik heb een vraag over punt 1. Ik verbaas mij er altijd over hoeveel stof er uit de kleding komt als die in de droger heeft gedraaid. Heb je bij het drogen van je kleding buiten aan de lijn, net zo veel stofverlies als in een droger?

  4. 🐐 Carmen

    Laten jullie ook altijd elke morgen de kussen buiten luchten terwijl je je zelf aan kleed. Kunnen stof zweet verwisseld worden met frisse lucht
    En zo’n kruidenplantje. Kun. Je dat wel verpotten. In grotere pot maar dan waarschijnlijk zo dicht mogelijk bij een raam of deur zetten Ivm licht?
    Groetjes

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate