Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Je kledingkast opruimen – tips om nu te beginnen

Heb je ook zo'n last van een rommelige en onoverzichtelijke kledingkast? Nicole en Elisabeth geven je veel leuke en handige tips om je kledingkast weer overzichtelijk en netjes te krijgen!

🐐 Dit artikel is geschreven door Sanne.

 • Bel voordat je begint met je kledingkast opruimen een paar gezellige vriendinnen voor de nodige support.
 • Pak een paar vuilniszakken, of weet je wat, leg gewoon die hele rol neer en zorg voor een drietal grote dozen, maat flatscreen of verhuisdoos.
 • Zet een leuk muziekje op, vul een paar bakjes met chips en nootjes en trek een lekkere fles prosecco open. Jouw-ik ga eindelijk mijn kast uitmesten-feestje kan beginnen!
 • Heb je weleens nagedacht over de inrichting van kledingwinkels? Nee? Nou die hebben niet voor niets de broeken bij de broeken, de jeans bij de jeans en de vesten bij de vesten. Gebruik dit in jouw voordeel en zorg ervoor dat je kleding straks per ‘onderdeel’ opgeborgen wordt.
 • Bekijk stuk voor stuk je kledingstukken kritisch en als er een leuk verhaal aan vast zit bewaar dat dan voor later. Nu heb je iets anders te doen. Namelijk je kledingkast voor eens en voor altijd goed organiseren. Je kunt geen afleiding gebruiken. Lees ook deze 5 tips om je kleding op te ruimen.
 • Doe kledingstukken die afgedragen, stuk of hopeloos ouderwets zijn weg. Maakt niet uit dat het je een godsvermogen heeft gekost. Denk aan alle ruimte die je straks zult hebben en hoe blij je daarvan zult worden.
 • Alles wat je een jaar, of langer, niet hebt gedragen kun je met een gerust hart wegdoen. De kans dat je het alsnog gaat dragen is erg klein. Kledingstukken die nog goed zijn, bijvoorbeeld merkkleding, kun je in doos 1 doen en verkopen of weggeven, bijvoorbeeld via Marktplaats of groepen op Facebook of naar de lokale kringloopwinkel brengen.
 • Kledingstukken die geen goede pasvorm hebben voor jouw figuur of de verkeerde kleur, waardoor je eruit ziet als een vaatdoekje, doe je in doos 2. Deze kun je doneren aan een goed doel of het Leger des Heils.
 • In doos 3 doe je kledingstukken die nog prima draagbaar zijn, maar die gerepareerd dan wel vermaakt moeten worden. Zoek een goede kleermaker en laat je confectiekleding vermaken tot maatkleding. Het vermaken van de kleding kost je misschien wel wat geld, maar is het meer dan waard als je je bedenkt dat je weer jaren kunt doen met deze kleding.
 • Maak vervolgens samen met je vriendinnen, nieuwe, spetterende kleding combinaties. Je zult zien dat je met andere ogen naar je eigen kleding kijkt en beter overzicht hebt in wat je nog hebt. Maak gelijk een boodschappenlijstje van dingen die nog ontbreken. Als je foto’s van je combinaties maakt, inclusief kekke accessoires, en accessoires, en afdrukt maak je je eigen catalogus. Als je in de ochtend haast hebt hoef je hier maar een blik in te werpen om super voor de dag te komen.
 • Kettingen, sjaaltjes, zonnebrillen, armbanden etc. kun je netjes sorteren in gelijksoortige dozen (lang leve IKEA en Action).
 • Lange kettingen en riemen kun je met een haakje aan de binnenkant van je kledingkast bevestigen.

Wat is jouw tip om je kledingkast goed op te ruimen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

11 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Esther

  Opruimen doen we niet door op te bergen, maar door los te laten.

 2. 🐐 hanneke

  Of organiseer een kleding-ruil-feestje met vriendinnen 🙂

 3. 🐐 evelien coppens

  ik heb het soms ook moeilijk om kleding weg te doen.

 4. 🐐 Miriam

  Supertip waardoor je zelfs zin krijgt om je kledingkast eens goed uit te mesten: een kleurenanalyse laten doen! Voor mij was het een echte eye-opener om voor eens voor altijd te weten welke kleuren me wel en niet goed staan. Heb dezelfde week nog alle “foute” kleuren verwijderd (drie vuilniszakken voor de kledingcontainer :)) dus weer ruimte zat in de kast! Bijkomende voordelen zijn bovendien dat je ‘s ochtends sneller je outfit bij elkaar hebt, dat je vaker complimentjes krijgt dat je er goed/gezond/gelukkig uitziet (echt!) en dat je naderhand nooit meer miskopen doet.

 5. 🐐 Jolanda

  nog een tip : probeer voor elk nieuw kledingstuk dat je koopt een ander (oud) kledingstuk weg te doen. Op die manier wordt je kledingkast nooit voller dan hij nu is.

 6. 🐐 coppens

  Een kleurenannalyse laten doen kost toch veel geld.

 7. 🐐 jamey

  handige tips vooral een leuk muziekje zetten helpt echt veel

 8. 🐐 Strongwoman

  Hoi coppens,

  Ik weet niet of je dit nog leest, maar volgens mij hoeft t geen of in elk geval weinig geld te kosten om te weten welke kleuren je staan.
  Soms staan in tijdschriften de kleuren onderverdeeld, maar ook op internet kun je t vinden.
  Vaak worden de kleuren onderverdeeld in een lente-, zomer, herfst- en wintertype of wat je ook kunt doen is kijken of een zilver- of goudkleurige sjaal je beter staat, aan de hand daarvan kan je dan weten welke kleuren je goed staan.
  Ik heb zelf een artikel uit een tijdschrift bewaard waardoor ik de geschikte kleuren bij de hand heb, idd. erg handig bij kleding uitzoeken want op basis van de kleuren weet je dan gelijk of je iets wel of niet staat en als t mijn kleur niet is, dan vind ik t gelijk ook gemakkelijker om iets weg te doen. 😉

 9. 🐐 Mama

  In elke grote stad hebben ze een keerkring, met allemaal mensen met ieder hun eigen capaciteit ruilen met gesloten beurs. Zo bevinden zich hier ook kleurdeskundigen tussen en nog veel meer. Ben jij ergens sterk in, vast wel. Veel succes bij de keerkring in jouw woonplaats!

 10. 🐐 Dress to Impress

  Een kleuranalyse kost bij ons 45 euro. En is een investering die je er gegarandeerd uithaalt!

 11. 🐐 Jo

  Kleding laten repareren is heel erg duur. Pak je naaimachine en doe dat zelf, dat scheelt je heel veel geld wat je beter uit kunt geven aan leuke nieuwe kleding.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate