Het is dan misschien al volop winter, maar pompoenen zijn nog steeds volop verkrijgbaar. Verwarm je handen aan dit heerlijke pompoensoep recept en geniet van deze romige en frisse smaak. Dit recept is weer helemaal gemaakt zonder ongelukkige e-nummers en andere toevoegingen, prima reden dus om vanavond pompoensoep te serveren.
Pompoensoep maken in alle chaos
De afgelopen tijd hebben we onze keuken verbouwd, en dat leverde soms (lees: vaak) dagen op dat je geen zin had om te koken. Diepvriespizza’s, afhaalmaaltijden, het is allemaal voorbijgekomen, totdat ik zin kreeg om weer eens pompoensoep te gaan maken. En eigenlijk is het best makkelijk om pompoensoep in elkaar te flansen. Zodra je de pompoen in stukken hebt gehakt, ben je eigenlijk zo klaar.
Zie hieronder het resultaat van koken op een losse kookplaat. De omgeving waar de pompoensoep gemaakt is laten we voor nu maar even buiten beschouwing. 😉
Ingrediënten voor de pompoensoep met een twist
Pompoensoep met een topping van sesamzaad en boerenkool.
Aantal personen: 4
- 1 flinke pompoen (meestal rond 1,25 kg), geschild en in blokjes gesneden
- 1 stengel bleekselderij, klein gesneden
- 2 uien, in kleine stukken gesneden
- 4 teentjes knoflook, fijngesneden
- 800 ml groentebouillon (bouillonblokjes van de bio winkel)
- Blik kokosmelk
- 1 eetlepel agavesiroop (of honing)
- Mespunt zout
- Zwarte peper, kaneel en nootmuskaat, naar eigen invulling
Ingrediënten voor de topping:
- 2 flinke stengels verse boerenkool, in kleine reepjes gesneden
- 1 rode ui, in kleine stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- Eetlepel olijfolie
- Mespunt zout
Bereidingswijze
Het bereiden van de pompoensoep:
- Verwarm in een soeppan een scheut olijfolie en bak de ui, bleekselderij en knoflook glazig. Voeg na zo’n 3 minuten de blokjes pompoen en specerijen toe en bak het geheel zo’n 10 minuten op middelhoog vuur.
- Giet vervolgens de groentenbouillon erover en breng de pompoensoep-to-be aan de kook. Laat het een half uur pruttelen op een zacht vuurtje.
- Pureer de soep met een staafmixer, voeg de kokosmelk toe en zet de soep nog zo’n 5 minuten op een laag vuurtje.
Bereiding voor de topping:
- Bak in een kleine pan de sesamzaadjes in zo’n 3 minuten goudbruin (regelmatig roeren).
- Giet in een andere pan een eetlepel olijfolie en voeg zodra de olie heet is geworden de knoflook en rode ui toe. Voeg na enkele minuten de boerenkool en wat zout toe en blijf alles goed door elkaar roeren.
- Doe de deksel op de pan en laat de topping een paar minuten afgedekt stomen.
- Zet het vuur uit en voeg de sesamzaadjes toe. Meng alle ingrediënten door elkaar, schenk een kop pompoensoep in en maak de soep af met een eetlepel topping van boerenkool en sesamzaadjes.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
2 leuke geiten 🐐🐐
Ik heb pas je website ontdekt dus vandaar dat ik pas meer dan een jaar nadat het recept online stond reageer. Misschien een tip voor je als je net zo’n hekel hebt aan pompoen snijden als ik: als je de pompoen eerst even kookt (meestal is 10 minuutjes al genoeg) dan wordt de schil heerlijk zacht en kun je hem zonder moeite in stukken snijden. Scheelt heel veel tijd en ergernis als de stukken pompoen weer eens door de keuken vliegen ;-).
Super, bedankt voor de tip Nicole! Ik heb inmiddels ook geleerd dat je de schil ook gewoon in de pompoensoep kunt gebruiken. Nadat je de inhoud hebt gepureerd met een staafmixer dan zie en proef je hier niks meer van. 🙂