Niets doet meer pijn dan met je voet trappen op een rondslingerend legosteentje. Hoogstens irritant. Geen zorgen - wij hebben 15 tips om het speelgoed op te ruimen.
- Speelgoed – daar wordt mee gespeeld. Daarom moet het gemakkelijk te pakken zijn. Bevestig aan de muur stevige haken en hang hier vrolijk gekleurde, grote tassen aan om al het speelgoed in op te bergen.
- Die plastic rolbakken zijn ook overal handig voor. Vul ze met speelgoed (bijvoorbeeld kleine lego-steentjes) en rol ze onder het bed van je kind of onder de bank in de huiskamer.
- Heb je weinig ruimte in huis? Vul dan een bak met speelgoed en zet dit onder in de kledingkast van je kind, zo houd je alles lekker bij elkaar.
- Heb je juist wat meer ruimte in je woonkamer? Probeer dan een hoek of ruimte in te richten waar de kinderen hun speelgoed mogen laten staan, bijvoorbeeld in de huiskamer of in de kelder. Nog leuker: een speciale speelkamer. Je kind kan dan lekker z’n gang gaan en jij hebt er (zo goed als) geen last van. Mooi compromis toch?
- Leer je kinderen altijd al het speelgoed terug te zetten als ze iets gepakt hebben. Dit scheelt jou aan het einde van de dag een hoop werk.
- In veel huizen wordt het al gebruikt, maar hij hoort echt in dit rijtje thuis: de speelgoedkist. Koop een mooie houten kist en stop hier al het speelgoed in, staat vast ook heel leuk in je woonkamer.
- Speelgoed goed sorteren. Wil je kind met een bepaald stuk speelgoed spelen, dat hoeft hij niet alles overhoop te trekken wat een hoop opruimwerk scheelt.
- Kinderen zijn snel verveeld en zo ben je geneigd steeds iets nieuws te kopen. Klinkt misschien logisch, maar zo wordt de speelgoedcollectie steeds uitgebreider en minder overzichtelijk (en krijgt het kind meer prikkels). Probeer je als ouder dus in te houden en leer ze bijvoorbeeld eens wat mee te helpen in huis. Vinden ze vast heel leuk!
- Verwen je je kids toch graag met nieuw speelgoed? Hanteer dan de regel dat voor ieder nieuwe item, een oud item weg gaat.
- Kinderen kunnen niet met alles tegelijk spelen, probeer daarom als verantwoorde ouder de items te laten rouleren. In de winter kan het buitenspeelgoed naar de zolder en andersom. Ook tijdens de seizoenen kun je wat afwisselen, zo zorg je ervoor dat er niet teveel spullen in de speelhoek liggen.
- Bouw een zogenaamd opruimkwartier in aan het eind van de dag. Laat de kinderen meehelpen en leer ze dat opruimen erbij hoort.
- Probeer zoveel mogelijk speelgoed ‘in elkaar’ op te ruimen: speelgoedauto’s kunnen dus in de garage en de barbie’s kunnen opgeborgen worden in het fantastische-magic-barbiehuis.
- Online zijn vaak speciale zithoekjes voor kinderen te koop waar gemakkelijk speelgoed in op te bergen is. Denk aan stoeltjes die je kunt vullen met speelgoed, tafels met lades voor de tekenspullen of gewoon handige speelgoed opbergzakken.
- Probeer niet te veel onderscheid te maken in kinderspeelgoed en items die je als volwassene nodig hebt. Kinderboeken kunnen bijvoorbeeld gewoon in de boekenkast en verkleedkleding past prima in de kledingkast.
- Nog steeds zat van al dat speelgoed in je woonkamer? Bedenk je dat de kindertijd niet eeuwig duurt en probeer het moois in te zien van je kids die plezier hebben..!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
Eén leuke geit 🐐
Die manier van leuke grote gekleurde tassen aan de muur te hangen, lijkt mij echt top idee. Zelf heb ik mijn twee kinderen een speelgoedkist uit laten kiezen die ze op hun kinderslaapkamer konden zetten. Ook echt ideaal en scheelt mij weer ruimte in de kasten.