Supermarkt bedrog – goedkoop is duurkoop

De supermarkt ligt vol met pakjes, zakjes en andere kant en klare artikelen. Lekker makkelijk zul je denken, maar het tegendeel is waar. Als je een pakje of zakje koopt, moet daar vaak nog van alles bijgekocht worden. Hartstikke zonde!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Wanneer je na een lange dag nog boodschappen moet doen, is het logisch dat je snel kiest voor een makkelijke maaltijd. Kant en klare zakjes die je open kunt trekken en waar je water aan toevoegt, lijken lekker makkelijk, maar het tegendeel is waar.

1. Goedkoop is duurkoop

De meeste pakjes en zakjes zijn in aanschaf niet heel duur. Voor ongeveer twee euro heb je al een doosje boboti en de basis voor een lasagne saus. Twee euro is niet veel geld, maar daar ben je er niet mee. Bijvoorbeeld voor een lasagne heb je kaas, groente en gehakt nodig. Als je het pakje lasagne saus laat staan en daar voor in de plaats een simpele tomatensaus of blokjes tomaat koopt, ben je veel goedkoper uit.

2. Maak je smaak

Wanneer je pakjes en zakjes koopt, zit je vast aan de smaak die de fabrikant je oplegt. De poeders in de zakjes zijn vaak sterk gekruid en boordevol E-nummers, waardoor je eigen toevoegingen niet te proeven zijn. Heel jammer! Koop je dus zelf een tomatensaus, dan kun je die kruiden naar eigen smaak. Zo is een klein beetje suiker (ja echt!) heel lekker door een tomatensaus, evenals verse basilicum of oregano.

3. Ga voor gezond

De voornaamste reden voor mij om geen pakjes en zakjes te gebruiken, is wegens mijn gezondheid. Als je op de ingrediëntenlijst van een pakje kijkt, zie je vooral zout en heel veel toegevoegde stoffen (E-nummers).


Bestel Kom maar op via Bol.com

Hoewel de E-nummers toegestaan zijn om te gebruiken, is het effect ervan op lange termijn nog niet aangetoond. E-nummers zitten (bijna) overal in. Een bepaalde hoeveelheid van zo’n E-nummer is niet erg, maar door veel bewerkte producten te eten krijg je snel te veel binnen. Ook zout zit in heel veel producten, dat is ontzettend slecht voor je bloeddruk. Let daar dus op!

4. Experimenteer

De pakjes, zakjes en bijvoorbeeld kant en klaar maaltijden kun je wel als inspiratie gebruiken. Veel buitenlandse gerechten, zoals kip tandoori, zijn soms lastig te maken zonder pakje of zakje omdat je de speciale kruiden niet hebt.

Als je achterop het pak kijkt bij de ingrediëntenlijst staan daar vaak de kruiden op, maak een foto of noteer de kruiden en ga thuis uitproberen welke hoeveelheden van welke kruiden jij lekker vindt. Op internet zijn op veel websites en fora ook lijstjes te vinden met de precieze kruiden en hoeveelheden van deze zogenaamde wereldgerechten.

5. Recept voor Zuid-Afrikaanse boboti

Om jullie een beetje op een idee te brengen wat je allemaal kan koken zonder pakjes en zakjes heb ik een recept opgezocht voor Zuid-Afrikaanse boboti. Dit is één van de wereldgerechten die je in de supermarkt kan kopen, maar dat is met dit recept dus niet meer nodig.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen):

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 250 gram biologisch gehakt
  • 4 tomaten
  • 1 appel
  • olie
  • 1 eetlepel kerrie
  • rijst

Kook de rijst volgens de verpakking. Snipper de ui en het teentje knoflook en bak dit aan in een pan, met een beetje olie en de kerrie. Voeg het gehakt toe en rul dit op hoog vuur.

Snij de tomaten en de appel in kleine blokjes en voeg dit toe aan het gehakt. Zet nu het vuur lager en stoof dit voor ongeveer 10 minuten. Op smaak brengen met peper en zout en jouw zelfgemaakt boboti (zonder pakjes of zakjes) is gemaakt.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

12 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Danielle

    Oeh, lekker bobt! Wij zijn deze maand begonnen met exeriment om een maand lang minder uit pakjes en zakjes eten. In het begin merkte ik heel erg dat ik moest wennen aan de zelfgemaakte smaak. Nu gaat het een stuk beter en zit ik te twijfelen of ik nog wel terug wil naar de pakjes en zakjes… Denk het niet, eigenlijk 🙂

  2. 🐐 Manjo

    Vind je tomatensaus te scherp smaken? Voeg dan een klein scheutje melk toe.

    Of voeg aan tomatensaus eens een (flinke) theelepel ongezoete cacao toe. Strooi de cacao over de saus, roer hem er dan door en laat de saus nog een tijdje pruttelen. Op deze manier voorkom je klontjes.
    De saus gaat niet naar chocolade smaken, maar krijgt wel een veel diepere smaak.

  3. 🐐 Petra

    Lijkt mij lekker!
    Hoeveel gehakt heb je nodig voor 4 personen?

  4. 🐐 ans

    Heerlijk en toch simpel, daar hou ik van!
    Ik mis wel het gehakt bij de ingredienten -> is dat om het nog goedkoper of ook meteen vegetarisch te maken? Goede tip!

  5. 🐐 myriam

    Al jarenlang koop ik geen kant en klare producten meer maar alleen basisproducten zoals meel en gist om brood te bakken.
    Kant en klaar is vaak ongezond omdat er veel rommel (Enrs) in moeten om het spul eetbaar te houden. Van melk en griesmeel maak je een heerlijke pudding wanneer je daar ook nog een likje eigen gemaakte jam bij doet. Voorgebakken poffertjes is waanzin ten top terwijl je voor nog geen 20 cent een flinke portie poffertjes zelf bakt. Basisproducten stimuleren niet alleen je banksaldo maar zeker ook je fantasie. Op internet zijn talloze leuke, gemakkelijke, goedkope en uitdagende recepten te vinden. Kortom Smakelijk en gezond is heel goedkoop!

  6. 🐐 Kaatje

    Ik heb een recept voor Boboti van een Zuidafrikaanse vriendin, maar dat is wel héél wat uitgebreider dan dit recept. Niet te vergelijken.

  7. 🐐 Jolanda

    Een scheutje balsamico azijn door de pasta saus vervangt bij mij de suiker!

  8. 🐐 Mink

    Wat goed dat jullie aandacht vestigen op de zogenaamde onschadelijke E-nummers!
    Ik heb jarenlang last gehad van o.a. verspringende spier-en gewrichtspijnen en benauwdheidsklachten. Na een lange weg van verschillende artsen, reumatologen kwam ik er zelf achter dat het een overgevoeligheidsreactie was op verschillende e-nummers (o.a. sterk toegevoegd in kant en klaar sauzen, curries, jus en de sulfiet in drank). Ik ben heel blij dat ik nu weet waar die klachten door ontstaan. Helaas is er te weinig aandacht voor in de reguliere geneeskunde. Vandaar dat ik het hier ook wil melden. Misschien kan ik een ander met dezelfde klachten ook op het juiste spoor brengen. Ik ben weer vitaal na me jarenlang in de ogen van de arts maar een merkwaardig geval te hebben gevoeld.

  9. 🐐 Mink

    Verse kruiden zoals basilicum, koriander geven een gerecht een veel rijkere smaak en ze zijn ook nog gezond. Tip: een klein beetje verse munt toevoegen kan lekker zijn bij bv rijst- of visgerecht (met citroen) is heerlijk.
    En een beetje kaneel bij de tomatensaus voor pasta of in gehaktgerecht geeft een heerlijke smaak.

  10. 🐐 Truus

    Nou KatteKaatje, deel dat recept dan. Daar hebben we iets aan, niet alleen miauwen 😉

  11. 🐐 Benjamin

    de hoeveelheden in de zakjes zijn meestal ook nog eens mateloos irritant. 2 ons groente per dag, zeggen ze, terwijl ze er meestal 250 in doen.. of je moet de grote nemen. voor gezinnen is het vaak ook zoeken.

    dan kun je beter als je de kans hebt de boel op de markt kopen. scheelt weer geld en je kunt de verhoudingen zelf bepalen 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate