Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Geef je keuken leftovers een nieuw leven – 10 tips

In Nederland wordt heel veel eten weggegooid. Per huishouden wordt er jaarlijks 105 kilo aan nog eetbaar voedsel in de afvalbak gegooid. Ontzettend zonde! Daarom hebben wij tien tips verzameld, waardoor jouw restjes een nieuw leven krijgen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

  1. Teveel groente gekookt of liggen er nog wat wortels in de groente la? Gooi ze niet weg. Met de restjes groente maak je een heerlijke groentesoep. Fruit een uitje in de pan, voeg water en een bouillonblokje toe. Voeg de overgebleven groenten toe en je hebt een heerlijke soep.
  2. Als je fruit te lang in de fruitschaal ligt kan het gebeuren dat het zacht wordt, zoals bij een appel. Dit fruit is misschien niet lekker om uit de hand te eten, maar in een smoothie merk je daar niets van. Lekkere combinaties zijn aardbei/banaan, ananas/mango en een mix van rood fruit. Eventueel een scheutje yoghurt of wat bladgroente erdoor (bekijk deze groene smoothies eens) en je hebt een heerlijk, gezonde smoothie.
  3. Met de restjes pasta van gisteren maak je vandaag een heerlijke salade. Neem deze mee voor de lunch op je werk, of serveer de salade bij een barbecue. Stukjes augurk, appel en een lepel crème fraiche maken de pastasalade lekker fris.
  4. Ook overgebleven rijst kan nog een keer gebruikt worden: maak er een heerlijke nasi van. Voeg stukjes tempeh toe, een uitje en verse groente toe en je Chinese gerecht is klaar.
  5. Als je van verschillende leftovers nog maar heel weinig over hebt, kun je hiermee een pizza beleggen. In de supermarkt heb je standaard rollen deeg die je kan gebruiken. Heel snel en gemakkelijk om je eigen pizza te maken. Champignons, stukjes paprika, ui etc., kunnen allemaal op jouw zelfgemaakte pizza.
  6. Een heerlijk gerecht met restjes: de Spaanse omelet. Klop drie eieren met een scheutje melk luchtig en voeg de groente leftovers toe. Vooral stukjes aardappel geven de omelet een Spaans tintje.
  7. Ook zoete producten kun je aan nieuw leven inblazen. Verzamel alle overgebleven koekjes en vermaal ze met een staafmixer. Smelt een klont boter in een pannetje en voeg dit toe aan de koekkruimels: je taartbodem is klaar.
  8. Nog een zoet product hergebruiken? Maak cake pops. Verkruimel de laatste plakjes cake, voeg wat vanille extract toe, samen met roomkaas. Maak van dit mengsel kleine bolletjes en steek er een stokje in. De cake pops kan je nu versieren, bijvoorbeeld met gesmolten chocolade.
  9. Heb je laatst Italiaans gekookt en daarvoor verse basilicum gebruikt? Of heb je nog wat boerenkool in je koelkast liggen? Maak zelf je eigen pesto. Maal de blaadjes basilicum of boerenkool met olijfolie en eventueel pijnboompitjes of walnoten in een vijzel of met de staafmixer.
  10. Vaak maak je (iets) te veel soep. Het is zonde om dat weg te gooien, maar na een kopje heb je wel genoeg. Vries daarom de overgebleven soep in. Vul een ijsklontjesvorm met de soep, zodat je later kleine porties kan laten ontdooien. Dit kan ook met bijvoorbeeld sauzen of smoothies.

Wat is jouw ultieme tip om groente- en fruit leftovers te verwerken in een nieuw gerecht? We zijn benieuwd! 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Marjan

    Ik heb meestal biologische groenten. Als ik die schoonmaak is er een deel dat echt direct naar de composthoop kan, maar sommige stukken die niet lekker zijn om in je maaltijd te gebruiken, zijn toch te mooi en heel om weg te gooien. Die doe ik in een zak in de vriezer. Als ik ze er na een week uit haal en met wat laurierblad, peper en een stukje kombu met koud water opzet en langzaam warm laat worden, heb ik de basis voor een goede en smakelijke soep. Pasta koken in deze groentebouillon kan ook. Tevens starter van een sausje voor bijv. over de rijst. De kombu geeft wat anders het bot in de bouillon zou geven. Je kunt de kombu vaker gebruiken; uit de groenteresten vissen dus en afspoelen en laten drogen. Op den duur lost de kombu gewoon op in je bouillon. De groenteresten kunnen nu niet meer op de composthoop; daar moet je immers geen gekookt spul op leggen: in de biobak er mee.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate