Mijn favoriete vegan broodbeleg – overzicht

Billy van der GaagHet is tegenwoordig geen straf meer als je (vaker) plantaardig wilt eten. In dit artikel deel ik mijn favoriete vegan broodbeleg met je. Om je te inspireren en om je te laten zien hoeveel mogelijkheden er zijn.

“We leven in een geweldige tijd”

Dat was de titel van een inspirerend reclamefilmpje van Triodos bank een paar jaar geleden. En daar ben ik het wel mee eens. Je kunt op verschillende manieren naar de wereld kijken en ik vind dat er tegenwoordig zoveel toffe dingen gebeuren, dat ik blij ben dat ik in deze tijd mag opgroeien. Lucky me. 😄

Natuurlijk is niet alles fijn. Dat begrijp ik, dat is het echter nooit geweest.

Maar kijk bijvoorbeeld alleen al naar het groeiende bewustzijn om minder vlees te eten – of zelfs helemaal vegetarisch of plantaardig te gaan eten. Dat is toch fascinerend. We worden ons meer en meer bewust dat eiwitten echt niet meer alleen uit dierlijke eiwitten hoeven te bestaan en vinden zoveel dierenleed niet meer kunnen.

Alleen de vraag rest dan nog wel: “Wat kun je dan nog op je boterham smeren?” Pindakaas. Of hummus, maar daar blijft het dan ook wel bij.

Geintje natuurlijk. Je kunt tegenwoordig echt alle kanten op met vegan broodbeleg – ik deel dan ook graag mijn favorieten met je. In de supermarkten vind je tegenwoordig steeds meer kant-en-klaar vegan broodbeleg, maar zelf kun je natuurlijk ook het één en ander maken.

Vegan broodbeleg – mijn favorieten

Hieronder vind je een overzicht van mijn favoriete vegan broodbeleg, onderverdeeld in kant-en klaar gekocht en zelfgemaakt. Zo kun je zelf kiezen waar jij op dat moment zin in hebt.

Kant-en-klaar

1. Spreads in de supermarkt

De meeste supermarkten verkopen naast hummus tegenwoordig ook de nodige groentespreads en vegan vleeswaren. Zo ben ik fan van veel groentespreads die bij Albert Heijn worden verkocht. Vegan filet american, paté, wortel spread met gember – je kunt het haast niet bedenken en er is een plantaardige variant van op de markt gebracht. Hiermee is vegan broodbeleg weer een stukje toegankelijker is geworden.

Vegan broodbeleg

2. Vegan kaas

Er komt steeds meer plantaardige kaas en roomkaas op de markt. De meeste varianten vind ik nog niet direct één-op-één worden lijken op kaas van een koe, maar het begint in de buurt te komen. Mijn favoriete vegan kazen op dit moment in de supermarkt:

  • Violife kaas
  • Wilmersburger kaas
  • Vegan kruidencreme van Jumbo eigen merk

3. Vegan zoet beleg

Zoet broodbeleg is in veel gevallen al vegan, voornamelijk de huismerken. Denk aan jam, (pure) chocolade hagelslag, pindakaas, chocoladepasta en speculoospasta (ja echt – zelfs de koekjes zijn vegan 🙆‍♂️).

Controleer natuurlijk altijd wel even de verpakking. Dan weet je het in ieder geval 100% zeker.

Zelfgemaakt

1. Boterham met hummus, basilicum(olie), avocado en spinazie

Bedek een boterham voor de romigheid met een laagje hummus en vervolgens met wat verse bladspinazie, basilicumblaadjes of -olie en een halve avocado. Beetje peper, zout en wat citroensap erover en niks meer aan doen.

2. Vegan tosti’s onder de grill

Tosti’s doen het altijd goed als lunch. Deze 4 tosti’s zonder kaas blijven bij mij favoriet. Let er wel op dat het brood volledig plantaardig – brood kan namelijk boter, melk of dierlijke broodverbeteraars bevatten. Gewoon even de ingrediënten checken op de verpakking en je weet of je goed zit.

3. Broodje tempeh

Een broodje tempeh is ideaal als vegan broodbeleg. Tempeh zit boordevol plantaardig eiwitten en mijn recept voor een broodje tempeh is zowel licht pittig als licht gezoet. Makkelijk om even snel te maken en je zult versteld staan van de lekkere smaak.

Vegan broodbeleg - broodje tempeh

4. Scrambled tofu

Een favoriet voor mij op brood is scrambled tofu. Lekker als ontbijt of als lunch, dat maakt me niet zoveel uit. Scrambled tofu is de plantaardige vervanger voor scrambled eggs. Het is ontzettend lekker en makkelijk om te maken. Bekijk hier mijn favoriete recept.

Scrambled tofu

5. Vegan tofu burger

Met deze vegan burger scoor je punten. Niet alleen bij jezelf, maar bij iedereen aan wie je deze burger laat proeven. Een beetje hoogdravend van me om zo mijn eigen recept op te hemelen, vind je niet. Het ding is: ik ben gewoon zo enthousiast over deze burger.

Het is het ultieme vegan broodbeleg om ‘s middags je boterham (of in dit geval broodje) mee te bedekken. 🍔

Tofu burger


Een waslijst vol met tips en inspiratie voor vegan broodbeleg. Nu ben ik natuurlijk ook héél benieuwd of ik dingen gemist heb en wat jouw favoriete plantaardige broodbeleg is. Laat deze zeker achter in een reactie, zodat we elkaar kunnen inspireren. 🙂

Aan de slag met mijn tempeh workshop

Ontdek hoe je ieder blok tempeh omtovert tot de ster van je maaltijd in simpele stappen met herkenbaretempeh bereiden workshop ingrediënten. Het ding met tempeh is: je moet het leren bereiden, anders wordt het niets – dat is precies wat ik je ga leren in mijn online workshop! 👌

In de video workshop leer ik je onmisbare basistechnieken waarmee je tempeh kunt gebruiken in al je gerechten. Van tempeh recepten als gehakt en tempeh ribs tot burgers en borrelhapjes. Allemaal simpel te maken, vol eiwitten en met een heerlijke bite. 📹

Lees meer over de workshop…

4 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Tom John

    Bij de ALDI verkopen ze heerlijke vegan spread, variant Paprika-Chili, op basis van zonnebloempitten. Wel even goed de etiketten lezen want ze verkopen verschillende varianten, die niet allemaal vegan zijn.

  2. 🐐 Tara

    Fijne tips, super toffe website! Ga zo door:).

  3. 🐐 Annemarie

    Vegan roomkaas van Jumbo eigen merk? Nooit gezien en ook nooit eerder iets over gelezen! Foto? Vertelll!
    De vegan spreads van de Aldi zijn inderdaad erg lekker. Ook nog eens betaalbaar én gezond.

  4. 🐐 Billy

    Hi Annemarie, bedankt voor je reactie. Ik bedoel hier de plantaardige kruidencreme mee van de Jumbo. Heel lekker! 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate