Deze vegan maaltijdsalade bevat alles wat je van een salade mag verwachten - een palet aan kleuren en heerlijke smaken, een lading geroosterde veggies en een krokante topping vol met eiwitten. In de bijbehorende video laat ik je precies zien hoe je deze maaltijdsalade maakt.
Een bord vol met kleuren
Dat is precies wat je krijgt als je deze vegan maaltijdsalade ook gaat maken. De ingrediënten zijn genoeg voor 4 flinke borden.
En om het enigszins makkelijk te houden, heb ik de ingrediënten verdeeld in de 3 verschillende delen:
- de ingrediënten die nodig zijn voor het roosteren
- de ingrediënten voor de salade zelf
- de ingrediënten voor de dressing
Het ziet er wellicht uit als een heleboel ingrediënten, maar wees gerust: het valt reuze mee. En je bent flexibel om groenten weg te laten of te vervangen. Heb je bijvoorbeeld geen aubergine in huis, vervang deze dan voor een courgette of een extra paprika.
Video – vegan maaltijdsalade
Bekijk hieronder mijn video waar ik je stap voor stap laat zien hoe je zelf deze lekkere maaltijdsalade kunt maken. Het is heel eenvoudig om te maken en ik beloof je dat dit één van je favoriete maaltijdsalades gaat worden. Ik weet het, dat is nogal een belofte. Maar ik meen het, ik ben zo blij met deze vegan maaltijdsalade. 🥗💛
Vind je deze video leuk? Abonneer je dan zeker even op mijn YouTube kanaal. Dan krijg je automatisch een melding als er een nieuwe video is verschenen. En als je deze video meteen een duimpje omhoog wilt geven – dan maak ik een sprongetje van blijdschap. 🤗
Ingrediënten:
Aantal personen: 4 flinke porties – voldoende als avondmaaltijd
Roosteren van de groenten: 25-30 minuten
Maken van de dressing: 5 minuten
Totale tijd: 30-40 minuten
Roosteren van de groenten:
- 1 aubergine – in dunne plakjes gesneden
- 2 kleine zoete aardappelen (of 1 grote) – ook in dunne plakken
- 1 rode of oranje paprika – in repen gesneden
- kwart van een rode kool – geraspt
- 1 blik kikkererwten – uitgelekt en afgespoeld
- scheutje olijfolie
- 2 theelepels komijn
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel kurkuma
- snufje zout
Dressing:
- 80 ml tahin (= pasta van sesamzaadjes) – zo’n 5 theelepels
- 60 ml water – zo’n 4 eetlepels
- 1 teentje knoflook – uitgeperst
- sap van een halve citroensap
- 1 eetlepel maple syrup
- 1 theelepel sojasaus
Salade:
- 300 gram salademix – ik heb een mix gekozen van boerenkool, rucola en sla melange
- 2 eetlepels hennepzaad
- 1 avocado – in kleine blokjes
- sap van een halve citroen
- 225 gram quinoa
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Verdeel op een bakplaat met bakpapier de plakken aubergine, paprika, zoete aardappel, geraspte rode kool en de uitgelekte kikkererwten. Besprenkel de groenten met wat olijfolie en kurkuma, paprikapoeder, komijn en zout.
- Bak de groenten in de voorverwarmde oven af voor 15 minuten.
- Kook ondertussen de quinoa gaar volgens de verpakking.
- Haal de groenten na het kwartier uit de oven en draai de plakken groenten om en hussel de rode kool en kikkererwten even door elkaar.
- Zet de bakplaat voor 10 minuten terug in de oven voor, totdat de groenten bruin van kleur begint te worden.
- Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten hiervoor door elkaar te mengen. Is de dressing voor je gevoel te dik? Voeg dan een extra eetlepel water toe, om de dressing wat vloeibaarder te maken.
- Begin met het opmaken van de maaltijdsalade. Verdeel als eerste over de borden de salademix en vervolgens de quinoa, zoete aardappel, paprika, aubergine, rode kool en in het midden de kikkererwten. Bestrooi de salade met de hennepzaad en als laatste de dressing.
En de lekkere vegan maaltijdsalade is klaar! De salade zit boordevol groenten, plantaardige eiwitten en vitaminen voor een frisse lading energie.
Ik ben heel benieuwd of je deze vegan maaltijdsalade binnenkort ook gaat maken. Laat zeker een reactie hieronder achter, via Instagram – of natuurlijk onderaan mijn nieuwste video. Dat zou ik onwijs leuk vinden! 😃
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
8 leuke geiten 🐐🐐
Yummie. Dit recept wil ik vandaag nog eten, het ziet er zo lekker uit.
fijne inspiratie Billy, ik eet graag een salade dus jouw variant ga ik zeker maken. Denk je dat kidneybonen of andere bonen ook goed gaan in plaats van kikkererwten?
Ziet er heerlijk uit! Ik had er nooit aan gedacht om kool te roosteren. Ik ga het proberen!
Leuk Sandra, ik hoor het graag wat je van de maaltijdsalade vindt. 😃
Ik ben enthousiast!
Ga ermee aan de slag:)
Hij was heerlijk. Kikkererwten een pietseltje aan de droge kant, Volgende keer moet ik wellicht wat royaler met de olijfolie zijn. De dressing is hemels! 😇
Hi Maria, blij om te horen dat je het recept heerlijk vond. Volgende keer zou ik inderdaad iets meer olie toevoegen, dan drogen de kikkererwten niet zo snel uit.
Ziet er lekker uit, ga ik zeker eens proberen! Is dit ook van tevoren te maken/in te vriezen of worden de groenten dan “slap” van structuur, zoals de aubergine en rode kool?