Budgetrecept – vegan stoofpot met linzen

Een goede vegan stoofpot op zijn tijd wordt altijd gewaardeerd. Op zo'n gure dag als vandaag deel ik daarom dit budgetvriendelijke recept voor een lekkere stoofpot vol met linzen, aardappelen en doperwten.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Soul soothing vegan stoofpot

De bekende stoofpot met rundvlees. Wie kent ‘m niet? Vroeger (en nog steeds) maakte mijn oma altijd een flinke pan stoofpot met rundvlees. Heerlijk vond ik dat altijd, maar sinds ik geen vlees meer eet ben ik gaan kijken naar de nodige alternatieven.

Op van de koude dagen als vandaag vind ik het heerlijk om mezelf te trakteren op soul soothing comfort food. Zo’n maaltijd vol met verschillende groenten en smaken, en waar je lichaam helemaal van opwarmt. Dat had ik met dit recept voor vegan stoofpot met linzen. Het is een budgetvriendelijk recept geworden, dat mag ook wel zo in deze tijd van het jaar. Het leven is al duur genoeg. 🙃

vegan stoofpot recept


Bestel Kom maar op via Bol.com

Hieronder laat ik je zien welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je aan de slag gaat om deze vegan stoofpot zelf te maken.

Ingrediënten:

Aantal: 4 personen:
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 35 minuten

  • scheutje olijfolie
  • 1 rode ui – fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook – fijngesneden
  • 4 stengels bleekselderij – in dunne reepjes
  • 1 winterpeen – in kleine blokjes
  • 6 aardappelen (middelgroot)
  • 170 gram rode linzen (ongekookt)
  • halve theelepel tijm – gedroogd
  • 1 theelepel rozemarijn – gedroogd
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1,25 liter groentebouillon
  • 120 gram diepvries doperwten

Bereidingswijze:

  1. Doe een scheutje olijfolie samen met de gesnipperde ui en knoflook in een grote pan en fruit dit op middelhoog vuur.
  2. Voeg de bleekselderij na 2 minuten toe en roer regelmatig door elkaar. Voeg na 2 minuten de blokjes wortels toe in de pan en laat de groenten zachtjes verder bakken.
  3. Snijd ondertussen de aardappelen in blokjes en voeg de blokjes aardappel samen met de linzen, tijm, rozemarijn, mosterd, sojasaus, suiker en groentebouillon toe aan de stoofpot.
  4. Roer alles goed door elkaar en doe vervolgens de deksel op pan. Breng de vegan stoofpot aan de kook en zet -zodra het kookt- het vuur lager en laat de stoofpot voor een half uurtje sudderen. Roer af en toe door elkaar.
  5. Prak na het half uur met een vork de aardappelen een beetje fijn. Dit zorgt er voor dat het overgebleven vocht geabsorbeerd wordt door de aardappelen en de stoofpot wat dikker wordt.
  6. Roer de doperwten door de stoofpot en laat ze even opwarmen. Serveer de stoofpot warm, lekker met wat brood.

linzen stoofpot recept

Het is een lekkere stoofpot geworden voor doordeweeks. Het is makkelijk te maken, erg gezond en de geuren die vrijkomen tijdens het maken van de stoofpot is heerlijk.

Ga jij ook aan de slag met mijn recept voor stoofpot met linzen? Laat het me dan zeker weten via Instagram, Pinterest of gewoon gezellig als reactie op dit recept.🍲

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

12 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Rachel

    Het ziet eruit dat dit een heerlijke volle soep is! thanks for sharing en nog de beste wensen 🙂

  2. 🐐 Billy

    Dankjewel Rachel, jij ook de beste wensen!

  3. 🐐 Elianne

    Gisteravond gemaakt. Mijn man vond het heel erg lekker. Kijk ik vanochtend in de vriezer, ben ik de doperwten er vergeten in te doen. De volgende dag, is het wel wat dikker geworden. Vandaag wordt het mijn lunch. Bedankt voor het recept.

  4. 🐐 Ursula

    Vandaag gemaakt. Erg lekker, goed vullend. 🙂 Lekker warm.
    Makkelijk om te maken.

  5. 🐐 Cynthia

    Ik wil dit vanavond gaan maken, maar ik ben geen vegan. Ik voeg er dus vis aan toe. Enig idee wanneer de beste tijd is om het er aan toe te voegen?

  6. 🐐 Cynthia

    Overigens, ook zonder doperwtjes is de stoof erg lekker, zoals Elianne al noemde haha! Ik ben ze zelf nota bene ook vergeten!

  7. 🐐 eveline

    Hoi Billy, allereerst beste wensen voor jou en je gezinnetje 🙂 , een vraagje over de rode linzen, moeten die ook een nacht in de week? Ik ben een veggie in wording 😉 , Dankjewel liefs evelne

  8. 🐐 Renera

    Ik ga hem vanavond eens proberen te maken. Zou k hem ook kunnen invriezen?

  9. 🐐 Billy

    Hi Renera, leuk! Invriezen moet geen probleem zijn. Eet smakelijk straks! 😃

  10. 🐐 Renera

    Hij was heerlijk Billy. En vult echt behoorlijk. Heb een foto op Instagram gezet en je getagd. Grts aan Jelle en knuffeltjes aan kleine Jake!

  11. 🐐 Tim

    Vandaag gemaakt, wat een ontzettend lekker gerecht! Simpel maar toch best snel en de smaken komen lekker bij elkaar. Dank voor het delen Billy!

  12. 🐐 Lonca

    Ik heb je recept als basis gebruikt en hier en daar een beetje aangepast op basis van wat ik in de kast had staan. Het was goed gelukt. Bedankt voor het recept! Tip: ook erg lekker met zoete aardappel.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate