Wat is er nou lekkerder dan ‘s avonds een lekker ontspannen kopje thee… Juist thee die je ook nog eens helemaal zelf hebt gemaakt! Gezond, lekker en het heeft vaak ook nog eens een genezende werking. Wij laten je zien hoe je thuis je eigen thee laat groeien!
Thuis je eigen thee kweken
Je hoeft geen grote tuin te hebben om zelf thee te kweken – je kunt dit ook op je balkon doen. De meest makkelijke optie is een pot kruiden te kopen bij de supermarkt of tuincentrum en deze over te poten in een grotere pot of in de volle grond in de tuin.
Het is natuurlijk nog leuker om het vanaf het zaadje helemaal zelf te kweken. Let op, dit kost wel wat meer tijd en discipline. Op het zakje met zaadjes staat beschreven wanneer je deze het beste kunt poten. Vul een pot met zaai- en stekpotgrond. Verspreid de zaadjes over het oppervlak, maar zorg voor genoeg ruimte tussen de zaadjes. Dek af met een dun laagje potgrond (dit hoeft echt maar heel weinig te zijn) en geef ze water. Nu is het een kwestie van bijhouden met water geven. Let er op dat je niet te veel water geeft. Als ze groter groeien zul je ze over moeten poten in grotere potten of in de tuin, als het weer warm genoeg is.
En als de kruiden zijn gegroeid, dan is het tijd voor thee
- De meest bekende is wel de verse muntthee. Dit is heel simpel te maken. Gewoon een paar takjes verse munt wassen en een klein beetje ‘kneuzen’ en in het theeglas leggen. Vervolgens gekookt water erover gieten en een minuut of 10 laten trekken. Doordat je de munt hebt gekneusd komt er lekker veel smaak vrij! Eventueel kun je het iets zoeter maken met honing. Nog een leuk weetje: Muntthee helpt goed bij maagpijn en verfrist je adem! Daarnaast groeit munt als onkruid en kun je van lekker veel van deze thee drinken.
- Citroenmelisse thee. Deze thee kun je op dezelfde manier bereiden als munt thee. Voor extra citroensmaak kun je eventueel nog wat citroenrasp tegelijk met de citroenmelisse toevoegen (wel even zeven daarna). Het fijne is dat deze thee ook weer tegen buikpijn helpt, maar ook zere tanden. Schijnbaar word je vrolijker door het drinken van deze thee, wie wil dat nou niet?
- Al dat paars staat natuurlijk heel fris in je tuin en lavendel is heerlijk om thee van te zetten. Nadat je het afgeknipt hebt moet je de lavendel laten drogen. De gedroogde bloemen kun je in je glas leggen en hier kokend water over gieten. Vervolgens 8-10 minuten laten trekken en daarna zeven. Deze thee is rustgevend en goed als je hoofdpijn hebt. Ook is het een fijne thee voor het slapengaan (het werkt heel ontspannend).
Andere kruiden die je kunt gebruiken voor het maken van je eigen thee zijn:
- Stevia thee – het kruid niet de zoetjes. Dit kruid maakt dat je thee wat zoeter wordt
- Verse tijm thee – verlicht de pijn bij keelklachten
- Kamille thee – werkt ook verlichtend
- Marjolein/Marjoraan thee – heeft een fruitige en citroensmaak met een mint ondertoon
- Brandnetel thee – Het is niet alleen maar onkruid, maar ook heerlijk als thee te drinken. Brandnetelthee werkt bloedzuiverend en ontgiftend.
Meerdere kruiden in een kopje
Je thee hoeft natuurlijk niet uit maar 1 soort kruid te bestaan. Je kunt experimenteren welke combinaties van kruiden jij lekker vindt. Ook kun je een beetje geraspte (gedroogde) schillen van citroen, mandarijn of sinaasappel toevoegen.
Het leukst is het om je eigen thee in een glas klaar te maken. Zo kun je precies zien wat er qua kleuren en kruiden gebeurt.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
Eén leuke geit 🐐
Melisse stond al in kloostertuinen in de middeleeuwen en werd gebruikt tegen depressie. Kamille werkt ontstekingremmend, koortsremmend en helpt bij maagklachten (en kiespijn, tandvleesproblemen). Vlierbloesem en lindenbloesem werken vochtdrijvend en tegen koorts. Vlierbessen zijn virusremmend (maar daar kan je beter een siroop van maken, al dan niet met rozemarijn en thijm, en daar dan in het griepseizoen 3x daags een dessertlepeltje van innemen). Salie is kalmerend en helpt tegen slapeloosheid (De uitdrukking Jan Salie voor een slome duikelaar komt daar vandaan). Rozemarijn is ontstekingsremmend en desinfecterend.