Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo laat je je kinderen (en jezelf) korter douchen

Wordt er bij jou in huis te vaak en te lang gedoucht? Voer dan een trucje uit dat je kinderen en jezelf uitdaagt om korter te douchen en zo water, gas, geld en het milieu te sparen!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Een liter water kost enorm veel energie

Mensen zouden vaak eenvoudig meer besparen als ze zich maar bewust waren van hoeveel ze verspillen. Dat is ook zo bij douchen. Omdat het zo lekker warm en ontspannend is vergeet je al snel de tijd, en ben je er al snel tien minuten te vinden. Ondertussen spoelen er liters vrijwel schoon drinkwater door het putje. Dit verspilde water is ergens uit de grond gepompt, door een enorm filteringsproces gegaan, door leidingen naar jouw huis gepompt en door verbranding van gas in jouw keteltje opgewarmd.

Een liter warm water kost aardig wat energie. Zonde dus om dit te verspillen.

Bewustzijn is spaarzaam – korter douchen

Door te zorgen voor bewustzijn kun je veel besparen. Zo is een eerste, redelijk zachte ingreep de aanschaf van een doucheklokje. Hang de klok prominent op zodat je het vanonder de douche goed kunt zien. Alleen al doordat je ziet hoe laat het is kun je de tijd niet vergeten en zul je automatisch korter douchen.

Wil je een tandje verder gaan? Dan kun je een douche coach aanschaffen. Dit is een kleine zandloper die aangeeft hoe lang je nog kunt douchen. De zandloper geeft een tijd aan van 5 minuten en moedigt je zodoende aan om je hele doucheritueel uit te voeren binnen de tijd. Je kunt er zelfs een spelletje van maken met je kinderen!

Als je je bewust wordt van de tijd zul je korter douchen. En als je er een wedstrijdje van maakt word je helemaal aangemoedigd om lekker kort te douchen. Zo bespaar je veel geld en ben je niet onnodig belastend voor het milieu!

Wat zijn jouw tips om je kinderen en jezelf korter te laten douchen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 tiny beckers

  Tijdens het inzepen de kraan dicht draaien helpt zeker om geen liters water te verspillen.

 2. 🐐 tina

  En als je dan ook nog eens een natuurlijker product gebruikt dan de meeste douchegels en shampoo’s met al die onuitspreekbare ingredienten (en dan vooral het zeer slechte EDTA) erin help je niet alleen het milieu maar ook jezelf!

 3. 🐐 Noira

  Schaf een thermostaatkraan aan die je kunt begrenzen. Als je die lauw-warm instelt, komt niemand in de verleiding om “lekker lang onder die warme straal” te blijven staan. Douchen met zeep is overigens ook niet altijd nodig (geeft een droge huid en vergroot de gevoeligheid voor schimmels).

 4. 🐐 Jenny

  Of gebruik een kookwekker en zet een emmer onder de douche als je even op warm water moet wachten. Daar kan je de bloemetjes weer water mee geven, koffie en thee mee zetten of de wc mee doorspoelen.

 5. 🐐 e.van os

  zelf vang ik het water op want het duurt erg lang voor het water een beetje warm is. zelfs het afwaswater vang ik op en ja het gaat in de wc. het scheelt echt veel water. en als mn afwas water vies is gooi ik het op mn straatje. schijnt goed te zijn tegen groene tegels. het water waarik hetafwasmiddel mee afspoel gaat ook richting wc. doe ik al jaren. en bevalt me prima.

 6. 🐐 Henriette

  De waterspaarders app is geweldig voor jongere kinderen. Op een muziekje gaan ze max 5 minuten douchen. Na 5 minuten geeft een dier aan, dat het niet goed met hem gaat. Als je binnen 5 minuten gedoucht hebt, krijg je een complimentje. Er zijn 3 muziekjes. Zelf vind ik het ook nog leuk. Het werkt!

 7. 🐐 dounia

  Ik kan beter fulltime gaan werken. Sinds ik (half jaar werkloos) huisvrouw ben, ben ik alsmaar bezig met water water en nogeens…water. Schoonmaakwerk, In de keuken, douche, wasmachine, vaker waterkoker aan, etc.

 8. 🐐 Tobias

  het afvalwater van de douche, de afwas machine en de wasmachine word gefilterd in de kelder en gebruikt voor de wc’s.

 9. 🐐 Veronique

  Hallo ik ben een jonge fame van 20 jaar ,dit is dus hoe ik mij douche.

  1. Zet mijn telefoon op een timer van 6-7 minuten (hangt ervan af of ik heel vuil ben).
  2.stap in de douch terwijl de timer net aanstaat.
  3.ik zet het water op een lauw teperatuur (is ook beter voor jezelf)
  4.spoel me 30 seconden af.
  5.ik zeep mij nu in in douchegel en shampoo.(de kraan staat ondertussen uit)
  6.zet de souche weer aan en spoel me af.
  En dan zet ik de douche weer uit en soms gebruik ik nog conditioner.

  Zoals je kan zien zal dit allemaal lukken binnen de 6 minuten 🙂
  Je verspilt je tijd ook niet teveel en kan je iets anders “leuk” doen ☺

 10. 🐐 Janneke

  In de badkamer heb ik het licht op een bewegingsmelder zitten die de verlichting aanstuurt. Deze staat op 5 minuten. In de doucheruimte wordt geen beweging gedetecteerd dus na 5 minuten gaat gewoon het licht uit. Als je uit de douche stapt gaat het licht weer aan.
  Dit is niet speciaal zo bedoelt maar wel een mooie bijkomstigheid.

 11. 🐐 Bernadette

  in plaats van een paar minuten korter douchen, kun je ook besluiten om wat minder vaak te douchen. Gewoon wassen aan de wastafel voor de dagen dat je niet doucht.

 12. 🐐 Victor

  Je wasmachine niet op het snelste programma gebruiken maar een eco functie, scheelt water en electra.

  Vergelijken van energieleverancier, scheelt mij 35 euro per maand t.o.v de grotere leverancier.

  Met autorijden op bekende stukken de auto uit laten rijden in zn versnelling in plaats van remmen, stoppen en optrekken.

  Voor meerdere dagen in 1x koken, dus lasagne saus invriezen en THT datum er op zetten, vervolgens elke keer het spul eten wat als eerste zou verlopen.

  Electrakachels gebruiken ipv gas/cv, tegenwoordig is gas superduur!

  Voordeur van enkel glas? Hang een koude werend gordijn ervoor zodat de kou niet in huis komt.
  (Hoef je die kou ook niet warm te stoken.)

 13. 🐐 William

  Ik merk op dat m’n lijf lang en warm douchen als plezierig heeft opgeslagen, maar als ik mezelf ‘echt’ de vraag stel, is het helemaal niet zo lekker. Ik krijg het te warm, m’n huid droogt uit en er gaat heel veel tijd voorbij. Mij helpt het echt om die klok op vijf minuten te zetten en de straal niet te warm te zetten. Ik wil voorkomen dat ik me weer ga voelen als een baby’tje terug in de buik 😉 lekker warm, veilig en geen zorgen. Klinkt gek, maar ga er maar eens over nadenken wat de relatie is :).

 14. 🐐 Tom

  Douchen bij de sportschool. Geeft je ook motivatie om vaker te sporten. Ik sport altijd ‘s ochtends vroeg en ga daarna aan het werk. Nu de rest van mijn gezin nog even motiveren. 🙂

 15. 🐐 Betty

  Ik laat mijn drie kids samen maximaal 10 min douchen, vinden ze superleuk, de jongste zit in een klein badje en de oudste wast de kleintjes en let op de middelste terwijl ik de jongste afdroog en op bed leg. Als ze de douche uitdoen als het badje eenmaal vol is en even inzepen met dat water en haren spoelen dan mag mijn oudste de bespaarde tijd gebruiken om nog even in zijn eentje te chillen onder de douche. Ik laat ze soms wel onder een heeeel zachte straal glijbaantje spelen zo lang ze willen bespaard nog steeds veel. Het is gewoon even niet anders in deze duren tijden : )

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate