Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

9 goedkope en goed werkende schoonmaakmiddelen

Voel je je overweldigd door de enorme keuze aan schoonmaakmiddelen in de supermarkt? Wij hebben de 9 beste en meest goedkope schoonmaakmiddelen voor je onder elkaar gezet.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

De beste schoonmaakmiddelen – 9 varianten

In de supermarkt liggen de schappen vol met allerlei soorten, maten, geuren en kleuren schoonmaakproducten. Van de nieuwste wasverzachter tot de meest hippe fles afwasmiddel. Hartstikke leuk, maar ook vaak erg duur.

Hieronder geven we je 9 goedkope schoonmaakmiddelen die ook nog eens goed hun werk doen. Zo hoef je niet al die dure schoonmaakmiddelen uit de winkel te kopen.

 1. Ossengalzeep is erg goedkoop en werkt perfect om vlekken uit je kleding te halen. Zo haalt het vettige vlekken in de kraag van je overhemd weg en krijg je met ossegalzeep bijna alles schoon wat je kinderen vies maken.
 2. Een fles goedkoop afwasmiddel werkt in principe net zo ontvettend en goed als een duurdere variant. Nog goedkoper: maak zelf je eigen afwasmiddel. Heel eenvoudig en heel effectief.
 3. Gebruik bij het wassen van je lakens wat schoonmaakazijn als wasverzachter. Schoonmaakazijn is erg goedkoop en het ruikt heerlijk fris. Een fles azijn kost nog geen euro en is voor heel veel andere dingen te gebruiken, zoals je hier in ons eerdere artikel kunt lezen.
 4. Streeploze ramen krijg je door na het zemen van je ramen met een opgepropte krant (zwart-wit) nog even goed over het raam te wrijven.
 5. Strooi wat soda in een vaas met water om de bloemen langer goed te houden. Daarnaast kun je soda gebruiken om vieze zweetluchtjes te laten verdwijnen. Laat het zweterige shirt eerst weken in een emmer met water en soda, voordat deze in de wasmachine gaat. Je zult merken dat die vieze zweetgeur verdwenen is.
 6. Groene zeep heeft ook een helende werking op vlekken. Wrijf een vlek in met groene zeep (maak de vlek eerst een beetje nat met water) en stop het daarna in de wasmachine. Groene zeep heeft ook een anti-bacteriële werking op je handen.
 7. De meeste schuurmiddellen zijn vaak wel slecht voor het milieu, maar het laat je gootsteen weer stralen evenals vieze aangekoekte pannen. Tegenwoordig bestaan er milieuvriendelijkere varianten schuurmiddel, waar geen chloorbleekmiddelen inzitten. Het proberen waard.
 8. Maak je eigen goedkope schoonmaakmiddel door een beetje allesreiniger in een plantenspuit te gieten en aan te vullen met water. Lees hier ons eerder artikel en krijg hetzelfde resultaat als dat je normaal bereikt, maar nu met veel minder allesreiniger.
 9. Spiritus of ammonia wordt gebruikt als ontvetter en geeft een glanzend effect op ramen en glaswerk.

Wat zijn jouw tips voor goedkope schoonmaakmiddelen die ook nog eens goed werken?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

14 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Marij

  Nawrijven van ramen met krantenpapier heeft geen zin.
  Dit stamt nog uit de tijd dat drukinkt loodhoudend was,en dat gaf de glans.

 2. 🐐 Karianne

  Je kunt de gootsteen ook schoonmaken met snijafval van prei. Wrijf ermee over de gootsteen en hij blinkt weer! Verder kun je de afwas ook doen met heet water + azijn.

 3. 🐐 Willeke

  Om de ramen te zemen gebruik ik een ui. Ik snijd hem in 4 stukken en gooi het in het water. Meer heb je echt niet nodig.

 4. 🐐 esje

  ik gebruik koffieprut om de gootsteen mee te ‘scrubben’ het neemt vet op en krast minder dan schuurmiddel.Evt. kun je het mengen met een scheutje allesreiniger of zachte zeep. Om die reden werkt het ook best goed bij besmeurde handen (als je bijvoorbeeld een fietsketting oid schoongemaakt hebt.

 5. 🐐 Iris

  Wat is eigenlijk ossegalzeep? Ik probeerde het te googelen, maar kreeg niet echt info over hoe het gemaakt wordt. Is het diervriendelijk? Er staat me een levendigbeeld voor ogen van hoe ze beren in een mini-kooi gal aftappen voor medische doeleinden, terwijl de dieren een vreselijk leven hebben… Iemand een idee?

 6. 🐐 Billy

  Bedankt voor je reactie Iris. Er is inderdaad weinig bekend over wat ossengalzeep is, maar ossengalzeep wordt gewonnen uit slachtafval. Het is de naam voor de afscheiding van de cellen en de slijmklieren van lever en galblaas bij runderen.

  Het is een beetje een vies idee dat je ossengalzeep gebruikt om vlekken mee te verwijderen, maar gelukkig worden de runderen niet speciaal geslacht. Anders zouden we er zelf ook niet een heel erg fijne gedachten bij gehad hebben. 🙂

 7. 🐐 Anne

  Voor het schoonmaken van je gootsteen werkt driehoekzeep ook heel erg goed. Wij gebruiken het thuis al jaren, de gootsteen gaat er mooi van glimmen en het is milieuvriendelijk! Er zit alleen glycerine in.

 8. 🐐 Emmy

  Vergeet trouwens de ammonia of spiritus voor het zemen van je ramen. Gebruik gewoon een goedkoop afwasmiddel. Doe een klein beetje in het water en Je hebt gegarandeerd glanzende en streeploze ramen. De professionele schoonmaakbedrijven doen dit al jaren met veel succes.

 9. 🐐 Gianna

  voor het zemen van ramen is azijn ook perfect. Geen blauwe ramen zoals bij spiritus en geen zwarte handen van de kranten.

 10. 🐐 Mar

  Langer schoon tip:
  Maak je ruiten, spiegels, porseleinen wasbak, glazen douchecabine eerst goed schoon met schoonmaak azijn en baking soda.
  Hierna met een autowax boenen en in het vervolg schoonmaken met autochampoo waar wax un zit.

 11. 🐐 catharina

  De schoonmaaktips uit grootmoederstijd werkt prima sunlightzeep is te koop bij kruitvat en bij action is ook de moeite waard en op = op drogistketen

 12. 🐐 Sonja

  Doe eens een scheutje wasverzachter in een emmer water alles wordt heerlijk schoon en fris, ook de ramen doe ik er mee

 13. 🐐 astrid riegman

  Ramen, spiegels en douchedeur schoonmaken met glansspoelmiddel voor de vaatwasser

 14. 🐐 Willy

  Goedenmorgen. Graag hoor ik waar ik de vloeibare zwarte zeep kan kopen om zelf wasmiddel te kunnen maken. Ik kan het op internet niet vinden. En kun je ook aangeven wat de fles kost? Alvast hartelijk bedankt en een fijne dag. Willy.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate