4 alternatieven voor toiletpapier (+ een bonustip!)

Toiletpapier weegt dan wel niks, maar een voordeelpakket bij de supermarkt belemmert wel je uitzicht als je naar huis fietst. Dat moet anders kunnen toch? Vandaag heb ik een aantal alternatieven voor toiletpapier voor je op een rij gezet (+ een bonustip!).

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Toiletpapier = ouderwets

Eerlijk gezegd vind ik het gebruik van toiletpapier maar ouderwets. Ik vergeet ook steeds dat de voorraad toiletpapier alweer ten einde komt. En dus beweeg ik mezelf richting mijn fiets om in de winkel een nieuwe voorraad toiletpapier in te slaan. Dus bedacht ik me dat onze toiletten weleens een flinke upgrade mogen ondergaan. Zonder het gebruik van toiletpapier welteverstaan.

Want ja – toiletpapier:

  • gaat op
  • kost geld
  • en je moet al die rollen ook ergens opbergen
  • en eerlijk is eerlijk – het wordt allemaal nooit echt goed schoon

Niet leuk. En hoewel onderstaande alternatieven niet gratis zijn, heeft het mij wel aan het denken gezet om met een frisse blik naar ons toilet te kijken. 🙂

1. Bidet kopen versus toiletpapier

In Zuid-Europa is een bidet de normaalste zaak van de wereld, maar in West-Europa heb ik het nog nergens gezien. Eerlijk gezegd vind ik een bidet ook wel wat onhandig, omdat je van pot moet wisselen. Een bidet zou in onze badkamer trouwens niet eens passen.

Een bidet ziet er in mijn ogen uit als een veredelde wastafel, maar dan laag zodat je gehurkt je achterwerk kunt schoonmaken. Toch zijn veel mensen er blij mee, dus zeker een optie om thuis een bidet te installeren.

2. Thaise waterslang – met hoge druk

Op dit moment ben ik in Thailand en ben ik ontzettend blij met deze oplossing. In de meeste toiletten in Thailand hangt een rol toiletpapier, maar dat is voornamelijk om alles even droog te deppen. Het is namelijk de bedoeling dat je de waterslang gebruikt die naast het toilet hangt.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Door te knijpen in het handvat regel je de waterdruk een beetje. Maar pas op: soms lijkt het alsof je er hele hordes hooligans mee weg kunt spuiten, zo hard is de waterdruk.

Toch valt de druk meestal mee en is het een erg fijne manier om geen toiletpapier meer te hoeven gebruiken. Nog een bijkomend voordeel: het is een goedkope installatie. Je hoeft alleen een waterleiding in het toilet te hebben.

alternatief toiletpapier

3. Japans toilet – echt je wil niet anders meer

In dit artikel gaf ik al eens aan dat ik fan ben van Japanse toiletten. Overal knopjes, een muziekje en een verwarmde toiletbril. Ja, je kunt me haast niet blijer maken. 🙂

Een paar jaar geleden heb ik in onze AirBnB in Tokyo kennisgemaakt met het Japanse toilet. Ik heb serieus gekeken naar de mogelijkheden om ons toilet thuis aan te passen voor de Japanse variant. Maar ja – zoals je hier ziet zien deze zogenoemde douchewc’s wat hoger aan de prijs.

4. Hoopje bladeren

Ja. Nee. Nog nooit gedaan. Maar het is een mogelijkheid. Hark wat bladeren bij elkaar in de tuin, veeg het zand er van af (anders is het zo ruw) en neem ze mee naar het kleinste kamertje. Laat je het me weten of deze manier je bevalt?

5. Extra tip: Bakje met water en wassen maar

In Myanmar is het heel gebruikelijk om je billen te wassen met je handen en een bakje water. Gewoon een bakje koud water, er gehurkt naast of boven gaan zitten en wassen maar met je linkerhand (je eet namelijk met rechts). Twee jaar geleden was ik in Myanmar en had ons eenvoudige hotel toevallig wel een toilet, maar de meeste Birmezen die ik heb leren kennen doen het nog op de traditionele manier.


Tot nu toe zijn het toekomstplannen, maar je weet maar nooit. Misschien leg ik binnenkort wel spontaan een waterleiding aan in ons toilet. 😉

Zeg eens eerlijk – Vind je het niet fijn als je de boel beneden voortaan gewoon schoon kunt maken met water? 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

33 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Leo

    Naar aanleiding van ook een bezoek aan Japan heb ik alleen een Japanse toiletbril geplaatst van Geberit. Kosten ongeveer 500 euro maar als je dit eenmaal gewend bent wil je nooit meer naar een gewoon toilet. Je moet wel een stopcontact op je toilet hebben en bij de waterleiding kunnen!

  2. 🐐 Anne

    Omdat bij ons in het toilet geen waterslang geïnstalleerd kon worden, heb ik een draagbare bidet aangeschaft. Het is een soort knijpfles waar een wat sterkere waterstraal uitkomt en die je bij kunt vullen. Even wennen, maar ik zou het niet meer anders willen. Scheelt een hoop toiletpapier ook.

  3. 🐐 Anita Willems

    Geweldig! Leukste artikel dat ik deze week gelezen heb. Een Japans toilet….weer wat geleerd! Beetje dure alternatieven, maar wel een mooie reden om naar Japan te reizen 🙂

  4. 🐐 amina

    Tot voor kort deden wij de “wassing” in t toilet met n soort van plastic theepot of n klein flesje. Sinds kort hebben wij n slang met sproeipistooltje( ook wel hygiëne of kappersdouche genoemd), via n t stuk verbonden met de waterleiding van de stortbak. Geen gedoe en de kosten vallen alles mee. Via internet vanaf n 10 euro voor n set inclusief stopkraan en slang. Ik zeg doen!!

  5. 🐐 Billy

    Wat een goeie tips!

    @Anne en @Amina Ik ga jullie tips allebei zeker bekijken. Ik vind een permanente slang op den duur denk ik wel het fijnst, maar een losse knijpfles is zeker de moeite waard om eerst mee te beginnen. 🙂

    @Leo Wat tof! Jouw installatie is wel wat prijziger, maar een Japans toilet is dan ook wel het neusje van de zalm als je het mij vraagt. 😉

  6. 🐐 Marjan

    In Finland is zo’n ‘bidetti’: een soort kappersdouche in bijna elk toilet te vinden. Je moet even leren om met de temperatuur en de richting van de waterstraal om te gaan, maar dan is het wel heel plezierig. Niet alleen als vervanger van toiletpapier

  7. 🐐 Mmm

    In de warme landen is aansluiten op de koudwaterleiding geen probleem. Op vakantie in Egypte gebruiken wij de waterstraal ook en inderdaad, het is een stuk schoner.
    In Nederland is de aansluiting op het koude water alleen in de zomer te gebruiken. Ik moet er niet aan denken om ‘s-winters die ijskoude straal daar beneden te moeten gebruiken?

  8. 🐐 Anne-Tanne

    Het kan nog eenvoudiger. Vorig jaar ben ik geopereerd aan een verzakking en kreeg toen een spoelfles mee naar huis omdat naar het toilet gaan vlak na de operatie eerst pijn doet.
    Dit is nu 1/2 jaar geleden maar ik gebruik de spoelfles (net een klein Frans bidet) nu nog steeds.
    Even spoelen, schoonmaken met een washandje en daarna droogdeppen met toiletpapier.
    Heb deze fles van de ziekenhuisapotheek gekregen maar ik denk dat het ook wel bij een “gewone” apotheek te krijgen is.

  9. 🐐 Aukje

    Ik heb ook de handdouche laten plaatsen gelijk met de renovatie van het toilet, in Nepal heb ik die voor het eerst gebruikt en wat een schoon gevoel!
    Vraagje: hoe droog je je af? Ik gebruik daar wc papier voor…..

  10. 🐐 Jergolina

    Nee,geef mij maar toiletpapier.
    Ik vind dat prettig.

  11. 🐐 Willy

    Ja ik het ook zo’n knijpdouche (mijn man is Arabisch). Ik vind het heerlijk, maar inderdaad hoe droog je je af. Als ik dat namelijk niet goed doe, krijg ik vreselijke jeuk (en zelfs al een keer vaginale schimmel). Dus hangt er altijd een gastendoekje bij het toilet dat na gebruik wordt vervangen.

  12. 🐐 Nelleke

    Family wipes zijn ook nog een optie

  13. 🐐 Silvie

    Wij hebben thuis een soort slangetje laten bouwen ipv zo een kappersdouche er komt idd koud water uit maar daar wen je aan, ook in de winter. Drogen doen wij wel met wc papier, maar door eerst met water te wassen gebruik je uiteindelijk wel minder papier per wc beurt. Persoonlijk vind ik het erg vies om geen water te gebruiken en alleen wc papier maar goed ieder zo zijn ding.

  14. 🐐 jab

    ik heb al sinds 25 jaar een bidet, direct naast het toilet. Geweldig. En voldoende gastendoekjes voor het drogen, geen papier. Bidet heb ik op de badkamer, is dus alleen voor eigen gebruik, niet voor bezoek. Ik mis het bidet soms op mij werk, zo ben ik er aan gewend. Ja je kunt ook een fles met water gebruiken als je niet thuis bent. Werkt ook goed.

  15. 🐐 Jan H.L.

    Na mijn reis door Indonesie wil ik niet anders meer. Ik heb zo’n plastic steelpannetje meegenomen. Die vul ik met water en giet die met de rechterhand leeg door mijn bilspleet. Links wast dan mijn anus. Schoon, voorkomt infecties en ecologisch verantwoord. Met wc-papier smeer je je ontlasting eigenlijk alleen maar uit. Handen wel goed wassen nadien !

  16. 🐐 Annemiek

    Goede alternatieven voor een vervanger van toiletpapier. Wis je dat de mooiste natuurgebieden verdwijnen in rap tempo door dit soort papier omdat dit op grote schaal word gebruik. Natuur weg,maar straks ook het toiletpapier. Alternatieven zijn welkom!

  17. 🐐 Adriana

    Een bloemenspuit…..naast het toilet,
    Je spuit wat op toiletpapier…

  18. 🐐 Bert Dijkstra

    Ik heb pas mijn badkamer verbouwd en wilde ook een bidet oplossing. Op het net zag ik verscheidene bidettoiletten. Ik heb er een van 300 euro gekocht, die ook nog een nanocoating en een Red Dot Design Award heeft gekregen. Het heeft een aparte aansluiting op de waterleiding nodig. Met een thermokraan komt er ook nog warm water uit. Ben er heel tevreden over en het ziet er prachtig uit.

  19. 🐐 Jaap

    En wat dacht je van de botol cebok? Voor dit doel is een grote frisdrankfles voldoende. Deze kan je vullen met water en naast de toilet zetten. Na de grote boodschap kan je je eigenlijk verschonen. Deze tip heb ik gekregen van mensen met een Indische achtergrond. Het is net zo goed als dat slangetje met douche! Ik ben aan de botol cebok gewend geraakt, en ik zal niet anders meer willen.

  20. 🐐 Willy

    Wij hebben een toilet met water reinigingsstraal. Ik droog daarna af met een katoenen handdoekje. Die kan na een paar keer gebruiken in de was. Geen papier nodig en geen onnodig plastic erom heen. No waste.

  21. 🐐 Stephanie

    Kweenie hoor, maar we doen als vrouw nog meer op het toilet. Zonder papier ben je nergens.

  22. 🐐 Lisanne

    Leuk artikel en leuke tips in de reacties!
    Ik gebruik een flesje water waar ik mee kan spuiten en heb van oude handdoeken allemaal kleine doekjes gemaakt. Bij plassen spoel ik t schoon en dep ik t droog. Bij grote boodschap maak ik t doekje nat en veeg ik t schoon, voelt erg schoon nadien! Als ik ongesteld ben idem. De doekjes spaar ik op in een apart prullenbakje en was ik regelmatig heet mee. Ik ga n.a.v. eerder genoemde tips es neuzen of er nog een handig (en wellicht hygienischer) alternatief is voor dat knijpflesje water…

  23. 🐐 Steefje

    waar ik vandaan kom is t anders heel gebruikelijk. Van huisuit heb ik (van moeders, grootmoeders en meegekregen dat natuurlijk hennep een prachtige vervanger kan zijn. Wij verbouwen dit dan ook zelf op grote schaal tussen onze maïs, het water hiervoor……komt gewoon uit de lucht. We hebben twee groene regentonnen (één rood, één groen).

  24. 🐐 AnneMarie

    In Finland zo’n ‘intiemdouche’ leren kennen en die laten aansluiten op de leiding van de wastafel. Ideaal! Op reis doe ik het met een spoelflesje. Mis mijn douchje dan altijd. Heb wat kleine handdoekjes, die elke dag vervangen worden.

  25. 🐐 Martine

    Hoi…

    Ik heb de hele tijd zitten zoeken op internet naar zo’n draagbaar bidet – knijpfles. Maar ik wil dan wel graag dat de materialen eco- vriendelijk zijn en dat heb ik nog niet echt gevonden… Zo’n handdouche lijkt me ook wel wat! Alleen ben ik a- technisch en heb een huurwoning, dus ik weet niet of ik zomaar dat mag doen…maar het is wel allemaal veel hygienischer, met water!

  26. 🐐 Andre

    Als je op vakantie gaat naar Turkije dan zie je daar in de wc achter in de pot een een pijpje met een hendel naast de wc. Als je die open doet komt er straal water die je kont schoonmaakt. Erg handig. Die wc kan je ook kant en klaar kopen Google maar op Turkse wc.

  27. 🐐 Josee

    En na die spoelbeurt heb je papier nodig om je kont droog te vegen. Als je al duurzaam wilt zijn dan lukt dat (nog) niet

  28. 🐐 Gelina

    Moet ik een fles hebben waar ik in knijp voor de billendouche

  29. 🐐 Wilfried

    Rechts water. Links de föhn. Allebei hygiënisch

  30. 🐐 Sunny

    Tijdens mijn lange afstandswandelingen gebruikte ik mos, dit is stuk zachter dan bladeren en het werkt.

  31. 🐐 Suzanne

    Wasbaar wcpapier kan ook prima. Voor onze baby gebruiken wij wasbare billendoekjes (in stukken geknipte handdoek) die we nat sprayen. En waarom niet ditzelfde concept voor de familie? Kleine katoenen doekjes. Mijn man wil er niet aan en vind het vies. Maar voor nummer 1 is dit helemaal prima vind ik. Niet anders dan dat je je onderbroek in de was gooit. Voor nummer 2 wel gewoon wcpapier, maar kan ook prima die doekjes.

  32. 🐐 Ingrid Harthoorn

    Het is een oud Indisch gebruik, de Indische Nederlanders mee hebben genomen destijd uit het Nederlands Indië.

    Het heeft even niks met Japan te maken, verdiep je in de geschiedenis 🥴🤔

  33. 🐐 Marijke

    Goede tips, maar moeten we niet ook en vooral wat minder (ver) reizen? Dat is een nog grotere bijdrage aan het behoud van onze aarde! Ik las namelijk in bovenstaand artikel dat de schrijver in nogal wat verre landen is geweest en daar zijn alternatieve schoonmaaktips heeft opgedaan.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate