Een pizzabodem gemaakt van bloemkool is de ideale maaltijd als je trek hebt in comfort food én gezond eten. Deze bloemkoolpizza is laag in calorieën en het deeg wordt zelfs een beetje krokant. Daar hou ik van! Hieronder deel ik graag het recept met je.
Overal bloemkool
Je kunt op mijn blog wel merken dat ik in de ban ben van bloemkool. Bloemkoolroosjes hier, een hele bloemkool roosteren daar. Het kan niet op. Het enige wat ik nog mis is een zoet baksel met bloemkool. Wie hier ideeën voor heeft – bring it on. Ik ga er graag mee aan de slag. 😉
Terug naar het recept van vandaag – ik deel namelijk mijn recept voor een bloemkoolpizza met heerlijke toppings. De pizzabodem is onder meer gemaakt van een halve bloemkool, dat zorgt er voor dat dit recept én boordevol groente zit én weinig calorieën bevat. Twee plantaardige vliegen in één klap.
Heb je trek gekregen in de bloemkoolpizza? Ga er dan vandaag nog mee aan de slag. ✅
Ingrediënten:
De ingrediënten zijn voldoende voor 1 tot 2 personen. Ik had flinke trek, dus de bloemkoolpizza was in een zucht en een scheet op. Wil je er met z’n tweeën van eten, maak er dan nog een lekkere salade bij.
- 1/2 bloemkool – in kleine roosjes (zodat ze in een keukenmachine passen)
- 2,5 eetlepel gemalen lijnzaad
- 5 eetlepel water
- 60 gram amandel- of havermeel
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- snufje knoflookpoeder en zout
Toppings:
- Pastasaus (op basis van tomaten)
- Allerlei groenten – zoals: groene asperges, champignons en gegrilde courgette
Bereidingswijze:
- Bedek een bakplaat alvast met bakpapier.
- Meng de gemalen lijnzaad met het water en laat dit minstens 15 minuten staan.
- Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en hak de bloemkoolroosjes in een keukenmachine tot het kleine ‘rijstkorrels’ zijn.
- Doe de bloemkoolrijst in een pan met water en breng dit aan de kook voor 5 minuten. Giet het water af en stop de bloemkoolrijst in een vriezerbestendige kom in de vriezer voor 10 minuten.
- Haal de afgekoelde bloemkoolrijst uit de vriezer en stop dit in een schone en dunne handdoek. Gebruik je handen om het vocht door de handdoek te knijpen en verwijder al het overtollige vocht uit de bloemkool.
- Stop de gedroogde bloemkool in een grote kom en meng het lijnzaadmengsel, meel, knoflookpoeder, zout en oregano toe. Meng het deeg voor de bloemkoolpizza goed door elkaar. Voeg meer water toe indien nodig (maximaal 3 eetlepels) om het deeg te mengen, maar gebruik zo weinig water om de korst zo droog mogelijk te bakken.
- Verdeel het deeg voor de pizzabodem over de bakplaat en bak de pizzabodem van bloemkool af in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius voor ca. 25-30 minuten.
- Zodra de korst stevig en droog is, voeg dan je favoriete pizza toppings toe en zet de pizza voor 5-10 minuten terug in de oven.
En je bloemkoolpizza is klaar om opgegeten te worden. Op Instagram deelde ik het resultaat al en veel mensen vroegen me naar het recept. Bij deze dus. 🙂 Ik ben heel benieuwd wat je er van vindt. Laat het me zeker weten als je het hebt gemaakt – hieronder of via Instagram of Facebook.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
2 leuke geiten 🐐🐐
Hoi Billy
Jij zocht nog een zoet baksel ik vervang bij het bakken van pannenkoeken het merendeel van de bloem voor vers fijn gehakte bloemkool. Het voed meer ook minder snel een gevoel dat je weer wat wil eten en het smaakt gewoon echt naar pannenkoek. Ik kook lactose vrij dus ook daar gebruik ik een melk alternatief voor maakt niet veel uit welke. Een echt recept heb ik niet ik weeg niet of nauwelijks iets af.
Groetjes
Sijmen
Hallo Billy
Ziet er fijn uit jouw website.
Ben nu bezig met je bloemkoolpizza.
Benieuwd hoe de veganistische versie, tegeover de methode die je eerder gaf; met rauwe broccoli en geraspte kaas ( ook een groot succes hier) uitpakt.
Wat ik je wilde vragen,
Zou jij eens mee willen denken en experimenteren over verwerkingsmogelijkgeden voor kastanjemeel dat ik steeds vaker tegenkom ( bio)
Het is op zich waardevol voedsel en redelijk lokaal….in ieder geval Europees…
Er zijn traditionele Italiaanse verwerkingen van, maar ik heb tot op heden nog geen enthousiaste reacties gehad op alle probeersels.
Misschien heb jij tips.?
Groetjes, Tamara.
Want ik krijg regelmatig een zakje van iemand cadeau.. die dan denkt dat ik er wel raad mee weet….
Als t niks wordt….kun je het altijd nog aan je geitjes geven… die lusten alles😁.