Krokante bloemkoolroosjes uit de oven, een beetje zoals die pittige kippenvleugels bij het bekende fastfoodrestaurant. Alleen durf ik wel te stellen dat deze bloemkool een beter leven heeft gehad. Buffalo wings van bloemkoolroosjes - de ideale gezonde snack als je trek hebt in een ongezond tussendoortje.
Bloemkoolroosjes uit de oven
Het was niet de eerste gedachte die bij me opkwam om eens iets anders te gaan maken met bloemkool. Van huis uit aten we bloemkool vroeger gewoon als gekookte prut groente. De laatste jaren experimenteer ik steeds vaker met bloemkool. Je kunt bloemkoolpizza maken (een pizzabodem van gemalen bloemkool) of gewoon roosjes bloemkool verwerken in een lekkere curry.
En na vandaag heb ik er een favoriet bij: Bloemkoolroosjes uit de oven – voorzien van een lekkere marinade en een lekker sausje.
Deze smaak en textuur van deze krokante bloemkoolroosjes uit de oven komt dicht in de buurt van buffalo wings (die met kip). Deze buffalo wings van bloemkool hebben dan wel geen vleugels, maar je hoeft dan ook niet op een bot te kluiven. Daar deed je me vroeger sowieso geen plezier mee.
Bij het snijden van de roosjes bloemkool bedacht ik me dat het wel lekker zou zijn als er een fris en romig sausje bij geserveerd werd. Dus samen met de coating van de bloemkoolroosjes heb ik er een avocado-koriandersaus bij geserveerd – een soort van guacamole, maar dan zonder de rauwe knoflook.
Geef de bloemkool goed de tijd om gaar en krokant te worden in de oven, dan zijn de roosjes op z’n lekkerst. Je hebt dan echt het gevoel dat je buffalo wings aan het eten bent, terwijl je gewoon een hele bloemkool aan het verorberen bent. En dat allemaal met Netflix aan je zijde natuurlijk.
Bloemkool buffalo wings – daar gaan we! 🙂
Ingrediënten – dit heb je nodig:
Je kunt de bloemkoolroosjes uit de oven als bijgerecht serveren of gewoon als ongezonde snack tussendoor. Voor dit recept gebruikte ik één flinke bloemkool en dit was voldoende om twee personen te laten genieten.
Voorbereiding: 15 minuten
Oventijd: 2x 30 minuten
Voor de bloemkoolroosjes uit de oven:
- 1 bloemkool in roosjes gesneden – in het liefst zo even groot mogelijke roosjes (dan zijn ze tegelijkertijd klaar)
- 125 ml amandelmelk (ongezoet)
- 125 ml water
- 60 gram meel – ik gebruikte kikkererwtenmeel, maar gebruik gerust een variant die je in huis hebt
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kurkuma
- snufje chilipoeder
- 1 eetlepel (vegan) boter – gesmolten
- 50 ml pittige saus
Voor de avocado-koriandersaus:
- 1 avocado
- half bosje koriander
- 1/4 Spaanse peper
- snufje peper en zout
- sap van een limoen
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en bedek de bakplaat met bakpapier.
- Was de bloemkoolroosjes en laat het goed uitlekken.
- Meng in grote kom de amandelmelk, water, meel en alle specerijen door elkaar met een garde (op de boter en pittige saus na).
- Hussel de bloemkoolroosjes door het beslag en laat het een beetje uitlekken, voordat je ze op de bakplaat legt.
- Zet de bakplaat met de bloemkoolroosjes in de oven voor 30 minuten en hussel de roosjes halverwege door elkaar.
- Maak ondertussen een mengsel van de pittige saus met de gesmolten boter.
- Bestrijk de roosjes na de eerste oventijd met het mengsel van boter en de pittige saus en zet de bakplaat met bloemkoolroosjes voor nogmaals 30 minuten in de oven. Draai de roosjes halverwege weer even om.
- Nu de bloemkoolroosjes voor de tweede keer in de oven staan is het tijd om de saus te maken. Meng alle ingrediënten hiervoor in een keukenmachine en proef of de avocado-koriandersaus op smaak is.
Deze bloemkoolroosjes uit de oven samen met de saus maakte ik toen ik samen met Jelle trek had in een ongezonde snack en Netflix. Zo heb je het idee dat je ongezond aan het snacken bent, maar eet je eigenlijk gewoon een hele bloemkool weg.
Ga jij deze vegan buffalo wings – zonder vleugels binnenkort ook maken? 🙂
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
20 leuke geiten 🐐🐐
Hoi Rian! Dankjewel voor je bericht. Ik gebruikte een Tex-Mex taco saus, maar je kunt ook gewoon een milde barbecuesaus gebruiken. Ben heel benieuwd wat je van het recept vindt!
Hallo Billy,
Wat bedoel je met een pittige saus, mijn mond kan niet tegen hete kruiden. Is er een alternatief?
Hartelijke groet Rian
Hallo Billy,
Het ziet erg lekker uit. Was even benieuwd hoeveel calorieën dit gerecht ongeveer heeft, heb je daar enig idee van?
Ropke
Hi Ropke, dankjewel! Dat durf ik niet precies te zeggen, maar als ik de ingrediënten grofweg bij elkaar optel zal het (inclusief saus) uitkomen op zo’n 500 calorieën (niet al het beslag wordt door de bloemkoolroosjes opgenomen). Je zit er daarna dan ook goed vol van. 😉
Hi Billy, zit er erg lekker uit, ga ht zeker ook een keer maken.
Ik had nog wel even een korte vraag waarmee kan ik de amandelmelk vervangen (ivm met notenallergie)? Is bv havermelk of soja melk ook goed?
Groetjes Sas
Hi Sas, dankjewel, wat leuk! Dat moet geen probleem zijn, ik zou wel kiezen voor een plantaardige melk met een neutrale smaak en zonder toegevoegde suikers (niet alle sojamelk is suikervrij). Mijn voorkeur zou uitgaan naar havermelk.
Ik heb toevallig net een ander recept geplaatst voor een hele geroosterde bloemkool, ook een aanrader:
https://leukegeit.nl/hele-geroosterde-bloemkool
Ha Billy, net je recept gemaakt, was heerlijk. Alleen het is me niet gelukt ze knapperig te krijgen, heb je daar misschien een tip voor (bij mij lukt patat van groente ook nooit…)
Hi Annemarie, wat leuk dat je de bloemkoolroosjes hebt gemaakt. Misschien was je beslag iets te nat, omdat je bijvoorbeeld een kleinere bloemkool hebt gebruikt dan ik heb gedaan. Voeg een volgende keer anders eens de helft van het water toe, wellicht dat dit helpt. 🙂
Hoi hoi,
Heerlijk iedereen mee laten zweven op de ‘bufallo wings’ 😉
Bij mij waren ze ook niet knapperig maar wel heerlijk 😉 Bedankt!
Met stimulogische groet
Hi Billy,
Kan dit ook met bloemkoolroosjes uit de diepvries?
Hoor graag van je!
Klinkt heerlijk. Dit gaan we dus op oudjaar de mensen voorzetten!
Hmmm. Behoorlijk mislukt. Bloemkool in grote ovenschaal gedaan, met al het deeg. Plus de boter en hete saus per ongeluk meteen in het deeg geknikkerd. Nu een schaal met zachte zooi. Daar kan ik vast een heerlijke bloemkoolsoep mee maken. 🙂 #geensucces
Vanavond gemaakt! Hallelujah, zó lekker! Dit is een blijvertje. Thanks voor het recept.
Hoi Billy,
Ben ze Nu aan het maken. Een idee om het bakpapier licht in te smeren met olie?
So far bleven de roosjes plakken bij omkeren.
Nog 45 min te gaan…
Bijna klaar.
Smaakt goed, maar volgende keer doe ik ‘sticky hot sauce’ door de boter; maakt meer crunchy.
Ja 🙂 Ik heb iets te mekkeren.
Interressant recept maar
Wat bedoel je met
Of hoe maak je “Pittige saus”?
Bedankt voor het antwoord!
Hi Ina, bedankt voor je reactie. Dit kan gewoon een pittige saus zijn die je kant-en-klaar in de supermarkt kan kopen. Zoals een chilisaus of andere pittige variant (of minder pittig als je er niet zo van houdt of niet zo goed tegen kunt). Eet smakelijk alvast!
Hallo, ik heb een vraag kan t ook met al gekookte bloemkool? Of wordt t dan pratsj?
Groetjes Imke
Hi Imke, dat zou ik zelf niet aanraden. Ik verwacht dat de bloemkoolroosjes er als pap uit gaan komen. 🙂
Kan dit ook van te voren worden gemaakt en dus koud gegeten worden?