Deze geroosterde bloemkool ziet eruit alsof het een rollade is die net uit de oven komt. Alleen de smaak is anders. Vandaag deel ik een heerlijk recept met je van een hele geroosterde bloemkool.
Bloemkool masseren
In dit recept laat ik je zien hoe je van een bloemkool een ontzettend lekker (bij)gerecht maakt. En dat is allemaal in bijzonder weinig tijd. Het marineren van de bloemkool is een fluitje van een cent. Alleen is het wachten geblazen op het roosteren van de bloemkool in de oven. Dit duurt zo’n 40 minuten.
Een tijdje geleden maakte ik trouwens een recept voor heerlijke buffalo wings van bloemkoolroosjes. Net zo lekker en ideaal om te snacken. Deze hele geroosterde bloemkool is daarentegen natuurlijk erg leuk om te presenteren als je thuis een etentje geeft.
Heb je dus nog nooit een bloemkool gemasseerd? Dan is het hoog tijd om hier verandering in te brengen. ⬇️
Wat heb je nodig?
Voorbereiding: hooguit 10 minuten
Oventijd: 60 minuten
Je kunt deze hele bloemkool neerzetten op een tafel vol met andere gerechten. Je kunt het ook juist lekker met z’n tweeën opeten, samen met wat aardappeltjes en een lekkere vegaburger. It’s up to you. Dat je er blij van zal worden, die garantie durf ik je wel te geven. 🙂
- 1 hele bloemkool
- 180 ml yoghurt – ik gebruikte sojayoghurt
- rasp van één limoen
- 1 eetlepel chili poeder – of minder als je niet zo van pittig eten houdt
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel komijn
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel kurkuma
- 2 theelepels grof zeezout
- 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bedek een bakplaat alvast met wat bakpapier.
- Snijd de groene bladeren van de bloemkool en was de bloemkool goed af onder de kraan.
- Meng in een grote kom alle overige ingrediënten door elkaar met een lepel en proef of de marinade op smaak is.
- Dep vervolgens de bovenkant van de bloemkool door de marinade en masseer met je handen de overige marinade goed over en tussen de bloemkoolroosjes.
- Leg zodra de marinade goed verdeeld is over de bloemkoolroosjes het geheel met de roosjes naar boven in het midden van de oven.
- Bak de hele geroosterde bloemkool af in de voorverwarmde oven in 60 minuten (of iets langer – beetje afhankelijk van de grootte). Je merkt vanzelf als de bloemkool gaar is, de bovenkant is dan wat donkerder gekleurd. Wil je er echt zeker van zijn dat de bloemkool gaar is? Prik er dan met een vork of mes in om te kijken of de binnenkant zacht is geworden.
Tip: Merk je dat de bloemkool aan de buitenkant erg snel gaar wordt? Dek de bloemkool dan af met wat aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de buitenkant minder snel bruin wordt, zodat de binnenkant wel de tijd heeft om gaar te worden.
Eet smakelijk! 🙂
Op de één of andere manier voelt het mij wat gek aan om een puntje bloemkool uit de hele bloemkool te snijden. Het is net alsof je echt een rollade aansnijdt. 😉
Het recept is echt heel lekker geworden – een beetje pittig en goed op smaak met de overige specerijen.
Wie snijdt de rollade geroosterde bloemkool bij jou aan?
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
18 leuke geiten 🐐🐐
Hoi Billy
Weer zo’n lekker recept met bloemkool, ik vind kale bloemkool niet lekker dus deze recepten zijn echt een uitkomst aangezien bloemkool wel heel erg gezond is en naar mijn idee niet mag ontbreken in een vega lijfstijl
De buffalo wings van bloemkoolroosjes smaakte heel erg lekker zowel mijn vriendin als ik vinden het een blijvertje
Groetjes Sas
Dankjewel Sas, leuk om te horen! 🙂
Vandaag eens uitgetest en goedgekeurd! Héél lekker.
Zo blij met je reactie Emmy! Heel leuk dat je het ook een geslaagd recept vindt. 🙂
Nog niet gemaakt, staat voor vnv op de planning, BillyBilly!
Enorm enthousiast, ik hou je op de hoogte!
XO
Als je een gare bloemkool wil, dan raad ik aan deze minimaal anderhalf uur in de oven te garen of vooraf te koken. Bij de opgeveven tijd als i dit recept blijft de bloemkool rauw. Sommigen vinden dat lekker maar als je liever gare groenten eet dan moet je de bereidingstijd behoorlijk verlengen.
Hoi Billy, Dit lijkt me een lekker bijgerecht voor de kerst! Zou dit ook goed kunnen met curry kruiden bv van jonnie boer? Groetjes Manon
Hoi,
Bloemkool was lekker, smaakt heerlijk.
Ga zeker ook de bloemkool snacks uit de oven proberen.
Leuke recepten,
Groetjes,
Sylvia
Hi Sylvia, blij om te lezen dat je de bloemkool uit de oven heerlijk vond. De bloemkool snacks zijn ook een aanrader!
Ik deel de ervaring van René, in 40 minuten vond ik de bloemkool nog niet gaar. Dus zeker nog 10 minuten extra, maar ook dat had meer mogen zijn. Niet rauw, maar een erg stevige bite. Man vond smaak van de saus lekker pittig en passen bij bloemkool. Bij mij sloeg de stoom spreekwoordelijk uit m’n oren. Misschien zijn mijn eetlepels iets te groot.
Had ik de reacties maar gelezen voor de bloemkool ging roosteren. Was voor mij veel te pittig en was na 50 minuten nog echt hard vanbinnen. En ik had maar een heel klein bloemkooltje.
Volgende keer kook ik het kort voor zoals Rene hiervoor al adviseerde en maak ik het iets minder pittig. Toch heel leuk recept en mooi als bijgerecht!!
Na 70 min. in de oven waren de kleine bloemkool en de schijfjes aardappel, die ik er omheen gelegd heb, nog heel ongaar???
Maar, de smaak was fantastisch! Vooral toen ik een deel nog even heb laten garen. Dus prima recept, maar waarschijnlijk beter om even de kook eroverheen te laten gaan vooraf. Met dank en smakelijk mekkerende groet!
Deze ga ik snel uitproberen! Wat raad je aan om hierbij te eten? Een salade?
Heerlijk recept maar eerst de bloemkool 15 minuten koken, daarna koud afspoelen, uit laten druipen, afdrogen, insmeren met marinade en 30 a 40 minuten bij 200 graden.
Heel erg lekker recept en idd moet de bloemkool een uur in de oven. De eerste keer dat ik het maakte was het alleen veel minder pittig dan de tweede keer. Is het recept veranderd. Ik zou adviseren een theelepel en geen eetlepel chilipoeder toe te voegen.
Hi Juliette, fijn om te horen dat je het recept ook zo lekker vindt! Het recept is in de tussentijd niet aangepast, voor de zekerheid heb ik er nu wel bij vermeld dat je ook wat minder chilipoeder kunt toevoegen als je niet zo van heel pittig houdt. Dankjewel!
Ook lekker: bloemkool eerst 5 minuten koken. Kruiden met gesmolten roomboter mengen, crème fraiche ipv youghurt. Garneren op het laatst met amandel of hazelnoot schaafsel. Smakelijk!
Hoihoi. Had er helemaal zin in, in die mooie bloemkool van het plaatje! Helaas wilde de mijne maar niet gaar worden van binnen en werd de buitenkant wel héél donkerbruin… Manlief adviseerde me de bloemkool eerst te stomen en daarna in de oven af te bakken. Ik ga het zéker nog een keer proberen al was het maar omdat het er zo mooi uitziet. 😉