Vandaag geef ik je mijn top 6 lekkere vegaburgers die ik de afgelopen tijd heb gemaakt. Geen kant-en-klare vegaburger uit de supermarkt, maar zelfgemaakte vegaburgers. Het maken van een vegaburger kost haast geen extra tijd en is zóveel lekkerder. Benieuwd wat mijn favoriete vegaburgers zijn?
Lekkere vegaburgers zijn bijna overal te vinden
In iedere stad zijn tegenwoordig wel één of meerdere burger restaurants te vinden. Ook de lunchzaakjes die al jaren alleen een uitsmijter op de kaart hadden staan, zetten nu steeds vaker burgers op de kaart, inclusief vaak een prima vegaburger.
Omdat ik zo van lekkere vegaburgers houd, kan ik dan ook niet wachten om ze állemaal uit te proberen. Maar toch is er soms niets beter dan zelf een burger te maken. Vegaburgers zijn zo gemaakt en bevatten een hoop groente, waardoor je vervolgens volledig los kunt gaan op de saus en de kaas.
Op leukegeit.nl heb ik de nodige lekkere vegaburgers gemaakt. Hieronder een overzicht van mijn 6 favoriete vegaburgers van dit moment. ⬇
1. Lekkere vegaburger op basis van linzen en champignons
Deze linzenburger met champignons heb ik onlangs gemaakt met een toef geitenkaas on top. Met z’n vieren hebben we genoten van deze burger en ik denk eerlijk gezegd dat het één van de lekkerste groenteburgers is die ik ooit heb gegeten (en dat zijn er behoorlijk wat).
Ga je deze burger maken, dan geef ik je één advies: houd het bij één burger met een lekkere salade. Linzen zijn zoals je weet erg vullend en toen ik twee van deze burgers op had, ontplofte ik dan ook bijna. 😉
2. Heerlijke vegaburger op basis van tofu
Waar ik tot een paar jaar geleden echt niets van tofu moest hebben, kan ik de smaak en textuur steeds meer waarderen. En dus maakte ik een lekkere vegaburger op basis van tofu. Echt – dit recept wil je gaan maken, het is ontzettend lekker geworden.
Van het geheel maakte ik ook een leuk filmpje. Check dus zeker hoe ik deze lekkere vegaburger maak. Abonneer je natuurlijk ook even op mijn YouTube kanaal. Dan krijg je automatisch een melding als er een nieuwe video verschijnt. 🙂
3. Vegetarische zwarte bonen burger
Ik ben gek op bonen. Burger op basis van zwarte bonen zijn ideale vegaburgers: niet te klef, bakt lekker een beetje bruin in de pan en is ideaal als lunch of als avondburger.
En als je echt honger hebt, dan kun je er misschien wel een dubbele whopper of een vega big mac van maken. Een stuk gezonder, maar toch het idee hebben dat je snack voedsel aan het eten bent. Dat is toch de perfecte match?
4. Lekkere vegaburger van kikkererwten en wortel
Een vegaburger op basis van kikkererwten is altijd een goed idee. En in combinatie met wortel en de juiste kruiden en specerijen is dit een vegaburger om nooit meer te vergeten. 🙂
5. Doperwtenburger – lekkere vegaburger
Ik hou van de smaak en textuur van doperwten. Onlangs maakte ik heerlijke doperwtenburgers die niet alleen lekker van smaak zijn, maar ook nog eens mooi groen van kleur zijn.
Bekijk hier de doperwtenburger….
6. Portobello vegaburger
Een portobello vind ik eigenlijk alleen lekker als ze gegrild zijn. De portobello in deze portobello vegaburger krijgt een wat rokerige barbecue smaak die echt lekker smaakt met een stuk geitenkaas on top – guilty pleasure. 💁🏼♂️
Als (hamburger)broodje bij deze vegaburger had ik een Italiaanse bol gebruikt, maar eerlijk gezegd had ik hier liever een zacht broodje voor kunnen gebruiken. Zo’n groot, hard broodje is niet echt een goede match met een sappige portobello. Ook niet voor mijn kleding trouwens, die kon daarna meteen in de was.
Ben je op zoek naar meer lekkere vegaburgers? Bekijk dan ook zeker onderstaande boeken met lekkere vegan & vegaburgers. ⬇🍔
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
8 leuke geiten 🐐🐐
Tot voor kort was ik een stevige vleeseter. Onder invloed van alles dat er over geschreven wordt in het kader van diervriendelijkheid, milieu-aspecten enzo toch eens een vegaburger gekocht. Mwaoh, is wel te eten maar toch eens even gegoogeld op ‘zelf een vegaburger maken’. Dan gaat er toch een wereld voor je open. Een goedgemaakte vegaburger is idd een goed alternatief voor een ‘vleesburger’.
Eigenlijk net zo lekker en je kunt, als je een beetje van koken houdt, eindeloos variëren. Er is maar één nadeel(tje): je krijgt nooit een mooie textuur. Hoe doen de fabrikanten van de vegaburgers die je in de winkel koopt, dat? Die is wel net zo stevig als een gewone hamburger. Is daar een (liefst onschuldig) goedje voor :-). Ik heb al van alles geprobeerd, gewoon paneermeel, bloem maar ook met eieren, boekweitmeel, quinoameel enz. Wie heeft er een oplossing?
Ben ook benieuwd hoe je een beetje bite kan creëeren, want het blijft vaak een gebakken prutje of puree.
Iemand?
Heb ergens gelezen dat je er tarwegluten (poeder) bij kunt doen voor de stevigheid.
Het is altijd zonde wanneer de met liefde bereide hamburger uiteindelijk op een zacht bolletje beland, door al het vocht wordt het deegwaar een smakeloze bende die verder ook geen ondersteuning meer geeft aan het hamburgerspectakel dat vervolgens eindigt in een knoeibende. Serveren op harde, al dan niet Itialiaanse bollen is vaak ook geen aanrader.
Tip: Neem witte zachte bollen, desnoods de wat stevigere en vollere bakkersbollen, en snij deze doormidden. Leg de helften op een hete bodem van een koekepan (op midvuur) en toast de opengesneden zijden bruin. Het bolltje is nog steeds zacht, maar nu kun je het beleggen met sla, tomaat, burger, etc., zonder dat het broodje meteen nat en klef wordt.
Ik weet niet of de vraag nog staat maar de ideale burger verstevig ik met een theelepel fiberhusk (=vlozaad). Dat zet uit waardoor de burger steviger wordt.)
Billy, kan je deze burgers ook invriezen? En dan ook voordat je ze afbakt? Groetjes carola
Je kunt de burgers ook steviger van textuur maken door aan het “gehakt” mengsel geroosterde pijnboompitten of gehakte (wal)noten toe te voegen.
Vergeet niet dat fabrikanten veel additieven toevoegen om een product stevigheid en toch luchtigheid te geven.
Omdat ik de burgers van gewelde bonen/erwten maak draai ik gehakt voor meerdere (maaltijden) burgers.
Ben erachter dan je iedere burger “rauw” kunt invriezen (gewikkeld in bakpapier p stk) meerdere in een diepvries bak zodat deze niet aan elkaar kleven gedurende invriezen.
Van te voren (kort) bakken in de oven vervolgens inviezen geeft iets meer stevigheid na ontdooien, waarna slechts een korte afbak/opwarm tijd nodig is.
Paneren met Panko (Japans paneermeel) wellicht een idee. Het maakt de burger knapperiger dan met gewoon paneermeel. Het is verkrijgbaar bij de AH en bevat tarwemeel, suiker, zout en gist.