Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zwarte bonen veggieburger

Gisteren maakte ik deze zwarte bonen burger. Het recept is zó simpel, lekker en heel vullend, dat je de rest van de avond geen trek meer hebt in een roze koek (of twee). Dat moet toch als muziek in de oren klinken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Zwarte bonen burger in onze keuken

De afgelopen maanden heb ik veel vegetarische burgers gemaakt. Van zoete aardappel tot portobello burgers. Sommige recepten waren in één keer goed, een ander heb ik meerdere keren gemaakt om tot de conclusie te komen dat de eerste variant toch meestal wel echt het lekkerst was. Deze zwarte bonen burger is er weer zo één, het is echt een pareltje onder de vegaburgers.

zwarte bonenburger recept

Vegaburger – zwarte bonen & avocado

Comfort food – dat is wat deze vegetarische burger is met als basis zwarte bonen. Heerlijke burger die binnen 20 minuten op tafel staat.

Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Aantal personen: 2

Ingrediënten:

  • 1 blik zwarte bonen van 400 gram
  • 1 biologisch eitje
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 rode ui
  • 1/4 fijngesneden Spaanse peper of een 1/2 theelepel cayennepeper
  • 2 harde ronde broodjes
  • Peper/zout en kurkuma
  • 1 avocado
  • 1 tomaat
  • Ketchup
  • Sla
  • Optioneel: kruiden als koriander, peterselie en bieslook

Hoe maak je deze easy-to-make burger:

  1. Laat de zwarte bonen uitlekken in een vergiet.
  2. Giet de bonen over in een grote kom en prak ze met een vork fijn (of pureer het met een staafmixer).
  3. Snijd de ui heel fijn en voeg dit samen met de paneermeel, het ei en de fijngesneden Spaanse peper bij de geprakte zwarte bonen. Meng alles goed door elkaar (en voeg als laatste de kruiden en specerijen toe).
  4. Maak er 4 kleine of 3 grote burgers van en bak ze zo’n 5 minuten per kant in de koekenpan.
  5. Snijd, terwijl de burgers bruin bakken, de avocado en tomaat in plakjes.
  6. Beleg de broodjes alvast met een klodder ketchup en wat sla en leg hier de burger op. Bedek de burger met twee schijfjes tomaat en de avocado.
  7. Leg het bovenkapje erop en je hebt een echte burger die je met twee handen kunt eten. Als dit geen comfortfood is, dan weet ik het ook niet meer. 😉

zwarte bonen vegaburger

zwarte bonenburger

Zwarte bonen veggieburger

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

16 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Kim

    Net gegeten deze burgers, waren heerlijk! Bedankt voor het recept!

  2. 🐐 Billy

    Wat leuk Kim, thanks voor het doorgeven. Word ik blij van! 🙂

  3. 🐐 Bibi

    Super lekkere burgers! Genieten!

  4. 🐐 Elif

    Hier zit ook al ei in, ei is niet vega…

    Vega is de afkorting voor vegan en vegan is geen dieren en ook geen dierlijke producten… Miss ff de namen aanpassen, want je misleid de mensen enorm

  5. 🐐 Billy

    Hoi Elif, bedankt voor je reactie. Ik misleid volgens mij helemaal niemand. Vega is de afkorting voor vegetariër of vegetarisch. Vegan (met een n) is de afkorting voor veganistisch (dus ook geen ei en zuivel). Check Wikipedia anders even: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Vega 😃

  6. 🐐 els

    heerlijk, heb iets gemalen havermout i.p.v. meel gebruikt en andere kruiden. bedankt voor dit heerlijke recept

  7. 🐐 Wim

    Super recept! 😎 😎 We gebruiken hem nu zelfs in ons restaurant, hij ziet er fantastisch uit en onze vegetarische gasten vinden hem ook helemaal toppie 👌🏻

  8. 🐐 Karin

    Heerlijke burger-recepten!
    Zou je deze ook in kunnen vriezen? Voor het bakken of als ze gebakken zijn?
    Wie heeft hier ervaring mee?

  9. 🐐 Lieke

    Hoi Billy, ik heb inmiddels al een paar vegaburgers van je site uitgeprobeerd en vind ze heerlijk! Mijn vriend vind ze ook om te smullen, soms een extra rode peper ergens doorheen en hij vind ze nog lekkerder (komt uit India, dus hij is gewend aan wat pittiger eten).
    Je burgers passen ook prima binnen mijn eetschema, ik ben bezig met afvallen (inmiddels al meer dan 15 kilo kwijt) en met deze burgers kan ik toch heerlijk genieten zonder me schuldig te hoeven voelen. 🙂
    Ik vroeg me alleen af of ik deze burgers (de zwarte bonenburger en linzen, champignon burger zijn tot nu toe favoriet) ook in kan vriezen? Heb je dit wel eens geprobeerd? Voor of na het bakken?
    Hoop iets van je te horen, maar in ieder geval bedankt voor je super recepten! Groetjes Lieke

  10. 🐐 Jolanda

    Gebruik je een klein of groot blik bonen. Ik wil ze met bonen maken die ik zelf nog moet koken dus wil ik graag het gewicht weten.

  11. 🐐 Jo

    Hoi. Ik wil dit heel graag proberen, maar dan zonder ei. Heb je misschien een tip? Ik dacht zelf aan aardappelpuree of nog beter gebroken lijnzaad (opgelost in water)? ZOu leuk zijn als er ook veganistische opties zijn. Kan net wachten om dit te gaan proberen!

  12. 🐐 Billy

    Hi Jo! Mijn voorkeur heeft het om een mengsel van gemalen lijnzaad met water te gebruiken – 1 eetlepel gemalen lijnzaad mengen met 3 eetlepels water. Even 10 minuten laten staan en toevoegen aan het recept.

  13. 🐐 Nienke

    Hi ga ik maken! Hoeveel gram’s blikken zwarte bonen gebruik je? Thnx!

  14. 🐐 Rietveld

    Ik heb de zwarte bonen burgers gemaakt. De bonen heb ik met een staafmixer gepureerd. Het geheel was enorm klef. Verder conform recept gewerkt. Aan de buitenzijde van de burgers waren na het bakken krokant. De binnenzijde niet. Smaak was goed. Hoe krijg ik ze minder klef? De bonen prakken? Meer ei en paneermeel? Wie weet het?

  15. 🐐 Dorien

    @lieke en Karin
    Ik heb de burgers al ingevroren en gaat prima hoor.

  16. 🐐 Maaike

    Dank voor alle lekkere recepten! Ik heb vanuit dit recept met wat er in de kast te vinden is steeds wat dingen aangepast, heb nu mijn lievelingsvariant gevonden! Kidneybonen ipv zwarte bonen, veel kerrie en paprikapoeder en ongezouten cashewnoten mee blenderen. Echt een tip om te proberen!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate