Open over geld #15 – Rick geeft ons een financieel kijkje in zijn leven

Er staat een nieuw financieel overzicht voor je klaar! Dit keer geeft Rick een kijkje in zijn financiën. Hoe hoog zijn de inkomsten en uitgaven in het gezin, waar zijn ze mee bezig en heeft hij nog financiële tips voor ons?

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht inkomsten & uitgaven

Voor de rubriek open over geld kunnen bezoekers via deze korte vragenlijst hun financiële situatie met ons delen. Het zijn een aantal vragen over hun inkomsten, uitgaven, bespaartips en hun zwakke plek waar ze liever minder geld aan uitgeven. Ik zou het leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.

Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan hier. In de vorige editie kon je lezen dat Jeroen erg kritisch is op zijn uitgaven (behalve op één ding 😉).

Vandaag is het de beurt aan Rick om zijn financiën met ons te delen. Rick woont samen met zijn vrouw en hun twee kinderen in België. Ze zijn druk bezig met het renoveren van hun tuin en er staan nog een aantal projecten binnenshuis op stapel. Een groot deel van hun inkomen gaat hier naartoe. Hieronder lees je alle ins & outs van Rick’s financiële situatie. ⬇

1. Hoe ziet je woonsituatie er uit?

Wij wonen in België. Ik werk in Nederland, mijn partner werkt in België. We zijn getrouwd en hebben twee kinderen van 12 en 3 jaar.

2. Hoeveel uur per week werk je?

Ik werk voltijds, mijn partner werkt 10 uur per week. De zorg voor de kinderen wordt door onszelf gedaan en komt voor ons nu op de eerste plaats.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn jouw uitgaven per maand?

  • Hypotheek – 1005 euro
  • Gas/water/licht – 205 euro
  • Zorgverzekering +/ 100 euro per maand (wordt jaarlijks betaald)
  • Hospitalisatieverzekering, uitvaartverzekering en autoverzekering voor 2 auto’s – 175 euro
  • Gemeentelijke belastingen – 20 euro
  • TV/internet/telefoon – 130 euro (3 telefoons, vaste telefoon, tv en internet)
  • Boodschappen – 200 tot 250 euro. Elke woensdag eten we bij mijn schoonmoeder, waarvan we één keer per 3 weken zelf betalen, dat maak je natuurlijk zo duur als je zelf wil.
  • Benzinekosten – samen 300 euro (wordt steeds van eigen rekening betaald)

Overige uitgaven per maand

  • Pensioensparen partner – 70,81 euro per maand

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Mijn salaris is 3200 euro per maand. Mijn partner verdient ca. 500 euro + kinderbijslag + vakantiegeld en eindejaarspremie.


Bestel Kom maar op via Bol.com

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

Tussen de 400 en 500 euro + 30 euro per kind iedere maand.

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

Momenteel renoveren van de tuin en andere ramen, nadien komt de binnenkant van het huis aan de beurt. We willen het huis goed isoleren, overal schilderen, andere deuren, nieuwe badkamer,…) . Hier gaat maandelijks een groot deel van de inkomsten naartoe.

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

  • Thermostaat op 20,5 graden – vroeger altijd op 22 of 23 graden
  • Niet te lang douchen
  • Eten in de aanbieding kopen
  • Uitstapjes via websites als VakantieVeilingen of actievandedag
  • Zo weinig mogelijk licht aan doen, wij hebben veel grote ramen dus krijgen veel daglicht in huis
  • Tweedehands spullen kopen (gereedschap, soms speelgoed, soms kleding) en anders in de uitverkoop

8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Op vakanties zou ik nooit willen besparen. Meestal via promotie besteld waardoor we 3 of 4 keer per jaar op reis gaan. Dit moet niet steeds ver zijn – Duitsland of andere buurlanden en steeds met de auto, zodat we ter plaatse nog leuke uitstapjes kunnen doen (mooie wandelingen, stadjes bezoeken of pretparken en dierentuinen).

Ontspanning voor de kinderen: de oudste gaat graag naar speelplein en regelmatig op uitstap naar een pretpark of schaatsen, skiën, bioscoop,… Jongste is gek van Bumba en Plop en dieren dus Plopsaland en dierentuinen staan regelmatig op de planning.

9. Hoe organiseren jullie de rekeningen en betalingen?

Er is een gemeenschappelijke rekening waar elke maand 1650 euro op wordt gestort. Mijn partner zet hier niks op, maar betaalt wel zelf haar kosten (pensioensparen, verzekering, benzine, kleding, schoenen,…) + de kosten van de kinderen zoals kleding, schoenen, uitstapjes,… en past bij naar mogelijkheden waar nodig, daar proberen we zoveel mogelijk van te doen. Lukt dit niet, dan passen we bij.

Ook hebben we een eigen betaalrekening, spaarrekening en spaarrekeningen voor de kinderen. Voor ons werkt dit goed. Ieder heeft zijn ‘eigen’ ding en voor de vaste lasten is er de gemeenschappelijke rekening. Momenteel met de verbouwing worden de eigen rekeningen aangesproken als het nodig is.

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?

Probeer elk jaar iets aan te pakken (in de mate van het mogelijke) zodat je jaarlasten steeds iets minder worden. Grote investeringen, zoals het vervangen van ramen voor dubbel glas, betalen zich natuurlijk niet onmiddellijk terug, maar op lange termijn ondervind je de voordelen.

Thermostaat lager zetten of minder water verbruiken, merk je het volgende jaar al wel aan je energierekening.


Bedankt voor het delen van je financiële situatie en de nodige tips, Rick! Succes met alle projecten in huis en in de tuin waar jullie mee bezig zijn. Ook handig om te zien welke tips je geeft om geld te besparen en om te zien hoe jullie op uitjes geld weten te besparen.

Wil je meer bespaartips? Lees dan ons artikel met kleine bespaartips die je veel geld gaan opleveren.✌🏻

Wat vind jij van de manier waarop Rick zijn financiën regelt? Laat ook zeker even een reactie achter hoe jij je financiën regelt, ik ben benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Sandra

    Ik hou van deze overzichten. Mijn vriend en ik werken allebei drie dagen en verdienen precies voldoende om de vaste lasten van te kunnen betalen en om nog een beetje te sparen. We kunnen de vaste lasten nog wel verder naar beneden brengen. Hier ga ik mee aan de slag.

  2. 🐐 Marjan

    Wat leuk om jullie met die baby te zien! Ik wens jullie toch zoveel geluk toe! Mijn eerste kind kwam volgen anderen mijn (eindelijk!!) kans in het zangwezen verstoren…maar voor mij was het een geluk waar ik al niet meer op rekende. Een plantje door het asfalt heen..zo heb ik ook mijn blijdschap er over gekoesterd. Nog steeds geen spijt van. Over de finacien…voor mij blijft dit een gebied waar ik me als een dwalende voel. Ik lees het allemaal, heb ook jullie cursus maar op de één of andere manier krijg ik het maar niet voor elkaar om tot een overzicht te komen. Ondertussen lukken de dingen , vaak op mysterieuze wijze. Ik voel me er regelmatig toch wel schuldig over: het gebrek aan overzicht, niet het feit dat het toch lukt…ik voel me op m’n 63e zo onvolwassen…maar ik beschouw mezelf als zijnde rijk, hoewel geld altijd wel een zorg is. Geld…niet de mogelijkheid om te leven. Behalve een hypotheek zijn er geen schulden…daar ben ik blij mee. Dat wil ik ook ten allen tijden proberen te voorkomen. Ik denk niet dat er veel zijn zoals ik…maar misschien stiekem toch. Ik probeer te leren van jullie berichten, maar ook dat staat toch te ver van me af om echt resultaat te hebben. Desalniettemin bedankt, Marjan

  3. 🐐 Paula

    Even een reactie over de geregelde financiën . Ervoor gekozen dat partner minder werkt. Rick verdient boven de €3000 en partner €500. Er is een gezamenlijk pot voor vaste lasten. Praktisch gezien kan Rick dus veel meer sparen voor zichzelf dan de partner. Lijkt wel erg uit balans. Of zie ik dat verkeerd?
    Bij ons was al het geld gewoon gezamenlijk. Ik zorgde voor kinderen en huishouding.
    Om toen omstandigheden het weer toelieten weer meer te gaan werken. Nog steeds is alles gezamenlijk. Hadden we het anders gedaan dan had ik net zoveel persoonlijk geld willen hebben als mijn partner ( hij heeft dankzij mijn thuis blijven flink carrière kunnen maken) om zelf te kunnen besteden en uitgeven voor mij persoonlijk.

  4. 🐐 Rick

    Hey Paula, Ik snap je redenering wel hoor. Klopt volledig dat ik fulltime kan werken, overuren kan maken enzo dankzij mijn echtgenote. Als zij er overdag (huishouden) en ‘s avonds niet zou zijn voor de kinderen, zou ik die overuren niet kunnen doen of zouden we opvang moeten betalen, wat nu dus niet het geval is. Het is niet zo dat ze helemaal niet kan sparen. Daar zorg ik inderdaad wel mee voor zodat zij ook een potje heeft voor zichzelf.
    Ikzelf spaar momenteel ook niet hoeveel ik zou willen omdat we ons huis dus volop aan het renoveren zijn en dat kan ook gewoon dankzij mijn hogere loon.
    Als de kinderen beiden wat ouder zijn (jongste is nu 3), zal mijn echtgenote misschien ook terug wat meer gaan werken maar dat zien we dan wel en zeker geen fulltime baan omdat de jongste dan ook moet geholpen worden met opdrachten voor school. Wij zien het een beetje als een luxe dat het op deze manier allemaal lukt en weten ook dat niet iedereen die kansen heeft. De kinderen moeten tijdens vakanties maar 2 halve dagen per week opvang hebben en dat doen de grootouders met veel plezier. Voor de rest is mijn echtgenote er altijd en daarom willen we ook zeker geen fulltime baan voor haar. De grootouders worden ook elk jaar wat ouder dus we bekijken later wel of ze extra uren gaat werken of het toch zo blijft als nu.
    Momenteel gaan de meeste centjes naar ons huis en de tuin maar als we daar klaar mee zijn, wordt er gezorgd dat er een mooi, gezamenlijk en individueel, spaarpotje is. Groetjes

  5. 🐐 paula

    Hoi Rick,

    Fijn dat jullie straks de individuele spaarpotjes goed (eerlijk) regelen.
    Investeren in je huis is op dit moment zelfs beter dan sparen. Uiteraard wel handig om iets te hebben liggen voor als een auto of zoiets kapot gaat en vervangen/gerepareerd moet worden.

    Groetje.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate