Ik gok dat in 75% van de Nederlandse huishoudens een vaatdoekje naast de kraan ligt. Een doekje waarmee je snel vlekken van het aanrecht veegt, kruimels van tafel haalt en de kraan weer mee laat blinken. Handig, maar een bron van bacteriën. De Wash Plate is een handige tool waarmee je altijd een schoon vaatdoekje hebt. Vandaag testen wij dit ingenieuze idee.
De Wash wat?!
De Washplate! De naam zegt het al, het is een bord wat je kunt meewassen in de wasmachine. Het bord heeft alleen een rand met daarin in gaatjes van rubber. Het is de bedoeling dat je het vaatdoekje spant over de Washplate en de uiteindes in de gaatjes drukt, zodat hij stevig vast zit aan het bord. Vervolgens zet je hem in de vaatwasser en was je het doekje mee met de rest van de vieze vaat. Wanneer het doekje uit de afwasmachine komt is ‘ie schoon, waardoor je geen stinkende lap met bacteriën op je aanrecht hebt liggen.
De Wash Plate is verkrijgbaar in verschillende sets. Zo kun je kiezen uit verschillende kleuren, sets met microvezeldoekjes, extra vaatdoekjes en zelfs een dubbele set met twee Washplates. Ik heb de ‘Microvezeldoekjes Vaatwasser Set’ getest met een Washplate en twee doekjes. Deze set kost € 12,95.
De uitslag..
De Washplate wordt aangeleverd in een doos en met twee doekjes, dus ik kan meteen aan de slag. De microvezeldoekjes die bij deze set zitten, zijn heel fijn in gebruik. De doekjes drogen snel, hebben een goed formaat en nemen veel viezigheid en kruimels af. Ik heb de doekjes een dag gebruikt, zodat ze goed vies zouden zijn als ze met de Washplate worden schoongemaakt.
De Washplate zelf is heel dun en neemt weinig plek in, in de vaatwasser. Het doekje spant gemakkelijk over het ‘bord’ heen, vooral door het formaat van de doekjes. Ik heb ook andere vaatdoekjes geprobeerd in de Washplate, maar deze zijn vaak te groot. Na een wasbeurt in mijn afwasmachine komt het doekje eruit. De grote vraag rijst: is mijn doekje schoon en klaar voor gebruik? Het antwoord is ja! Het doekje ruikt fris, viezigheden zijn eraf en het doekje is klaar voor weer een dag gebruiken.
Wat aan te raden is, is om twee doekjes aan te schaffen als je de Washplate koopt. Als het ene doekje om de Washplate in de vaatwasser zit, kun je het andere (schone) doekje gebruiken en wissel je deze om als dit doekje weer vies is. Als je slechts een doekje hebt, moet je dus wachten totdat de vaat gedaan is.
Een klein nadeel van de Washplate, is dat het doekje niet droog is als hij uit de afwasmachine komt. De vaat wordt door het hete water droog, maar het doekje is heel nat. Deze moet je dus eerst goed uitwringen, voordat je hem wil gebruiken. Maar hij is schoon! En daar gaat het om.
Aanrader?
De Washplate is zeker een aanrader. Na een week komt de Washplate in je routine en wissel je na elke afwasbeurt het doekje om. Mijn vaatdoekje is schoner dan voorheen en daardoor worden ook de oppervlaktes schoner. De prijs vind ik schappelijk, hij is immers lange tijd te gebruiken. Ook het formaat is ideaal – het bord is dun, waardoor het weinig ruimte inneemt in de vaatwasser.
Deze blogpost is in samenwerking met washplate geschreven.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
11 leuke geiten 🐐🐐
je kunt je doekje ook gewoon over de rand van de lade hangen en met een knijper vast zetten
of iedere dag een schoon doekje neerleggen.
Dit klinkt voor mij ideaal. Als de vaatwasser aangaat kan het vaatdoekje er makkelijk bij.
Een stapeltje vaatdoeken en elke dag een schone pakken werkt m’n hele leven al prima, niks geen stinkende doeken…
Ik mis even de meerwaarde hiervan t.o.v. de wasmachine? Het lijkt of dit één van die dingen is die ontzettend handig lijken maar die ik eigenlijk niet nodig heb. Zonde van het geld (en de productie).
Ik zie toevallig het bericht hierboven:
De meerwaarde is dat je het doekje in de keuken laat en de keukenbacteriën niet door je hele huis verspreidt. Kijk ook maar eens op http://www.washplate.nl/onderbroekoverhetaanrecht
Washplate team
Gewoon ca 30 seconden, vochtig, in de magnetron, alles dood, frisse doekjes…
Een nat doekje is voor mij niet uit te wringen, dus het lijkt mij een dure en onhandige oplossing.
Ik gebruik elke dag een schoon doekje en een spuitfles met water en allesreiniger, soms 2 doekjes op 1 dag.
Mijn vieze doekjes hang ik op een droogrek aan de verwarming in de badkamer voor ze de wasmand is gaan.
De wasmachine wast, de wasdroger droogt dus hier ook geen bacteriën.
@Rutger: ik ga ervanuit dat zowel mijn ondergoed als mijn vaatdoek schoon uit de was komen. De bacteriën worden verdronken in water, vergiftigd met wasmiddel, meegezogen met het waswater dat weggepompt wordt en verpletterd in de centrifuge. De enkele bacterie die dat overleeft, mag helpen mijn weerstand op te bouwen.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die in smetvrije huizen leven minder weerstand hebben en vaker ziek zijn.
@Rutger,
Dan blijft er niets over dan voor iedere ruimte een aparte wasmachine aan te schaffen. Want de badkamerbacteriën die in de badhanddoeken en washandjes achterblijven, komen op deze manier (oh gruwel) in mijn beddengoed terecht.
Ik sluit me verder bij het laatste bericht van Suzanne aan.
Buiten en binnenhuis vliegt er allemaal stofdeeltjes met miljoenen bacteriën door je huis door je eten en drinken.Je kunt het vaak zien door een zonlicht straal. Dus al met al we eten en ademen ons hele leven bacteriën.
Laat je niet gek maken door doekjes. Want al was je het met 95 graden. Binnen 10 sec zit er al stof deeltjes met bacteriën op :)Zelf op ons huid kroelt er duizenden kleine beestjes die je niet met het blote oog kunt waarnemen.