Sta je op het punt om met een verbouwing in huis te beginnen? Of zit je -net als ik- midden in een verbouwing? Lees dan snel onze 5 tips om je verbouwing onder controle te houden!
Mijn verbouwing was een chaos
Oké – ik moet iets toegeven. Als ik me had gehouden aan onderstaande 5 tips dan had de verbouwing van onze keuken zeker een stuk soepeler verlopen. Niet op en neer naar de bouwmarkt blijven gaan. Niet 25 keer de gereedschapskist ondersteboven tillen omdat ik voor de zoveelste keer de kruiskop schroevendraaier kwijt ben. En nee, niet weer de gipswand weghalen, omdat onze waterpas niet waterpas bleek te zijn.
Irritant. Ik weet het. Vandaar dat ik mijn tips met je deel die ik hierna heel trouw heb opgevolgd en waardoor de verbouwing van onze keuken direct een stuk soepeler verliep. Met veel minder frustraties én meer rechte wanden.
1. Maak een planning
Niets is zo belangrijk tijdens een verbouwing om een goede planning te maken. Een planning zorgt voor overzicht, duidelijkheid en structuur. Je weet immers precies wat je wilt en hoe alles gaat verlopen.
Hoe ziet een planning er dan uit?
Ja, dat verschilt natuurlijk per project. Maar om je een indicatie te geven zie je hieronder hoe de planning van onze keukenverbouwing er uit ziet. Ter info: we werken gewoon door, dus meestal gaan we na ons werk nog een paar uur klussen.
- Slopen van de keuken en afvoeren van materiaal (3 dagen)
- Grote inkoop doen bij de bouwmarkt (1 dag)
- Het laten installeren van de nieuwe CV-ketel + verleggen van alle leidingen (3 dagen)
- Installeren/verplaatsen/afdoppen van elektra, afvoeren en leidingen (3 dagen)
- Plaatsen gipswand achterkant keuken (1 dag)
- Afwerken van muren/wanden (2 dagen)
- Plaatsen van de keuken -waterpas zetten, werkblad op maat zagen, vastzetten aan de muur, etc.- (verwachting is 4 dagen)
- Achterwand plaatsen (afhankelijk van wat onze keuze wordt 2 dagen)
- Laatste afwerkingen zoals het plaatsen van plinten, afkitten, etc. (2 dagen)
- Nieuwe keuken inrichten en genieten van de kookkunsten van je lover (oneindig)
2. Verdeel de verbouwing in kleine taken
Zoals je in de planning hierboven ziet is het goed om de verbouwing op te splitsen in kleine taken. Dit zorgt ervoor dat je overzicht en doorzicht houdt.
Wil je direct aan de slag met verschillende taken? Dan ben je er waarschijnlijk heel snel klaar mee en lig je ‘s avonds liever met een zak chips op de bank, omdat je het allemaal even niet meer ziet zitten (herkenbaar).
3. Zorg voor het juiste gereedschap
Een waterpas die niet waterpas bleek te zijn, kruiskopschroevendraaiers die geen kruiskop meer hadden en het ontbreken van allerlei handige tools waarvan ik naam niet eens meer weet. Als je wilt dat je verbouwing gestroomlijnd verloopt, zorg dan voor goed gereedschap.
Natuurlijk hoef je niet al die hippe tools aan te schaffen, je kunt vast en zeker ook wat lenen van je buren of van je ouders. Kun je het na de verbouwing weer teruggeven. Scheelt je weer een hoop geld en troep in huis.
4. Werk netjes, maar overdrijf niet
Kritisch punt waarschijnlijk. Het is goed om netjes te werken, maar zorg dat je perfectionisme niet de overhand krijgt voor zaken die niemand later meer ziet of last van heeft.
Dient er bijvoorbeeld een afvoerpijp afgezaagd te worden, maar is het wat schuin gezaagd? Kijk dan of het past (en geen lekkage veroorzaakt) en gebruik het gewoon. Perfect toch, niemand die er last van heeft en jij hoeft niet opnieuw naar de bouwmarkt om een stuk afvoerpijp te gaan halen.
5. Zet jezelf aan tot actie
De beste manier om je verbouwing onder controle te houden is om jezelf aan te zetten tot actie. Stel dus niet uit, maar stroop je mouwen op en ga aan de slag. Alleen op deze manier krijg je doorzicht en weet je wat er gaande is tijdens de verbouwing.
Hieronder zie je een before and after foto van de keuken. Zoals je op de after foto kunt zien is de keuken hier nog niet helemaal klaar. Inmiddels zijn de laatste taken afgevinkt. Succes met jouw verbouwing, laat je niet overmeesteren door de grote van het project. 😉
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
2 leuke geiten 🐐🐐
Tip: Pak bij een grote verbouwing een binnenhuisarchitect in de arm. Deze geeft een totaalplan en eind-plaatje waar je naar toe kan werken.
Dit sluit prima aan bij Steven Covey’s ‘begin with the end in mind’.
Nee, zo’n man/vrouw hoeft niet een Jan de Bouvrie te zijn die je hele huis wit maakt, maar dit is iemand die je helpt en waarmee je keuzes kan doorspreken.
Dit heeft bij onze (volledige woning)verbouwing enorm veel bespaard!
Mocht je met vaklui aan de slag gaan: bespreek de prijs van het project uit en te na! Roep de hulp in van kennissen of vrienden die verstand hebben van wat iets moet kosten. Wonen in een buurt die als chic te boek staat, brengt nogal eens met zich mee dat vaklieden menen dat de klus wel wat duurder betaald kan worden. 10% meer is geen uitzondering. Ook is het handig om er achter te komen wat de ervaring van anderen is met betreffende vaklui.