Maak heel eenvoudig zelf je eigen afwasmiddel met deze 2 recepten. Simpel, goedkoop én goed voor het milieu om zelf afwasmiddel te maken.
Afvalwater komt uit op de groentetuin
Ja, afWAS, want het is een continu proces. Net alle vaat weggewerkt, is er wel iemand die een glas of een bord gebruikt.
De afvoer van onze keuken komt uit op een klein kanaaltje waarmee de hele buurt hun groentetuin water geeft. De meesten in de buurt leven van lokaal voedsel en verbouwen zelf allerlei groenten en fruit. Zo ging dat vroeger, zo gaat dat nu soms dus nog. Wat er alleen verandert is, zijn alle toevoegingen aan afwasproducten, die zijn natuurlijk niet altijd zo natuurlijk. Indirect heeft mijn afvalwater dus invloed op het gezond eten van mijn buren. Voor mij reden om goed na te denken wàt ik door het afvalputje weg wil zien stromen.
Maar ook als dit niet het geval zou zijn, het water dat wegstroomt, gaat ergens naar toe, ook vanuit het putje in een nieuwbouwwoning in een vinexwijk, met de best aangelegde riolering zal het ergens naar toe gaan. Waarschijnlijk minder direct van invloed als op de voeding van je eigen buren zoals hier, maar het heeft zeker van invloed ooit ergens.
Vandaag deze tips om zelf afwasmiddel te maken die de vaat simpel en goedkoop schoon krijgen.
Aswasmiddel – zelf afwasmiddel maken
“hee, een typefout” Nou nee! Dat is toch echt als een -s bedoeld. Afwasmiddel van as gemaakt. Schoonmaken met een afvalproduct, mooier kan niet. Dit is zo’n praktische toepassing die in de vergetelheid is geraakt. Toch ontmoette ik steeds meer mensen die op deze manier dagelijks hun vaat wassen. Ik werd nieuwsgierig.
Allereerst moet je natuurlijk as hebben. Hiervoor is goed verbrandde as nodig. De werkzame stoffen, mineralen, komen vooral voor in de hele kleine deeltjes.
As uit de openhaard (of die van de buren), as van het kampvuur, as van op schoon hout gestookte BBQ, het maakt niet uit. In bewerkt hout zitten stoffen die ook in het eindproduct komen, dit maakt pallets en bbq-kolen bijvoorbeeld minder geschikt.
- Zeef de as, zodat alleen nog de hele fijne deeltjes overblijven.
- Vul een bak, kom of iets anders wat je handig vindt, voor de helft met de asdeeltjes.
- Vul de andere helft met heet water. Je kunt het in een pannetje verwarmen of gewoon het heetste water uit de kraan nemen. Goed door elkaar roeren.
- Zet het een dag weg. (vies hè, dat barbeque-rooster !)
- Af en toe roeren, dit werkt zo rustgevend, die dwarrelende deeltjes in het ronddraaiende water, dit was hier een favoriete bezigheid, maar af en toe is ècht genoeg.
- Na een dag goed filteren, zodat er een bruine vloeistof overblijft dat is je afwasmiddel! Filteren kan ook simpel in een koffiefilter.
- In de brei die in het filter blijft, zitten nog volop werkzame stoffen. Hé, dat komt nou mooi uit, een BBQ rooster dat ontzettend vies is. Meteen maar even getest en het resultaat is bijzonder. Ik veegde de viezigheid er zo af en het glansde weer.
Zo gemaakt – eenvoudig afwasmiddel recept
Een ander simpel recept is op basis van kristalsoda en zwarte zeep. Dit afwasmiddel kan niet op aluminium worden gebruikt in verband met de geconcentreerde kristalsoda.
Wat heb je allemaal nodig:
- Een fles van 1 liter ¾ gevuld met heet water
- 1 eetlepel kristalsoda
- 1 glas vloeibare zwarte zeep
- ongeveer 15 druppels etherische olie, ik heb tea tree en citroen gebruikt maar als je liever afwast met een ander geurtje, kan dat ook!
- Voeg de soda bij het hete water, het moet eerst goed oplossen.
- Giet de vloeibare zwarte zeep erbij
- En de geurende olie naar keuze
- Vul eventueel nog wat water bij tot de fles vol zit
- Veel plezier met afwassen!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
6 leuke geiten 🐐🐐
Voor degene die op de centjes moet letten is savon noir een dure keuze. Je kunt in plaats hiervan ook 2 opgehoopte eetlepels groene zeep (uit een pot van driehoek bijvoorbeeld) nemen. Dan kost een hele liter bereid afwasmiddel ongeveer 20 cent. Groene zeep wordt gemaakt van raapolie of een andere plantaardige olie, is dus ook duurzaam en afbreekbaar en hier in Nederland algemeen verkrijgbaar (ook niet onbelangrijk). Voor wie op de centjes let kan ook de etherische olie weggelaten worden. Het sop ruikt dan gewoon naar groene zeep.
die as-zeep is leuk om de bbq mee schoon te maken, maar als afwasmiddel, bedankt. Bevat ook veel schadelijke producten, omdat de verbranding nooit volledig is. En dan het vet van al die vette worst in de as van de bbq!
Voor het 2e recept: Sunlight Zeep geeft een vette aankoeklaag in de afvoeren. Geldt ook voor zelf maken van wasmiddel.
Altijd wel as in een huis met een broodoven en een houtfornuis; ben dus blij met je recept want mijn as is gewoon erg schoon. As bij de bessenstruiken en de appelbomen en de aardbeien: er zit veel kalk in en dat maakt vruchten lekker zoet! Brandnetels schijnen ook van as te houden….maar ik vind dat dat in mijn bessentuin tot nu toe wel mee valt. Dankjewel voor je tips: blij mee! Moet echt uitkijken met m’n geld èn houdt m’n omgeving graag echt schoon…ipv vervuiling buiten de huisdeur.
goede zaken ,ga ik zeker proberen
Hebben jullie misschien ook een goede oplossing voor de vaatwasmachines? Ik gebruik nu vaatwastabletten van de Lidl, die zijn redelijk goedkoop, maar niet duurzaam.
Dankjewel voor dit recept! Ik was heel sceptisch en heb het vlak voor de winter gemaakt van as van de BBQ. Het werkte zo ontzettend goed dat ik de hele winter heb zitten wachten tot het BBQ-seizoen weer was aangebroken! Gisteren voor het eerst geBBQd en nu staat het aswasmiddel al te ‘trekken’… Het werkt geweldig om te ontvetten en past geweldig goed in onze ‘waste free’-missie!