Je eigen administratie op een eenvoudige manier bijhouden. Dat is iets wat we allemaal wel willen. In dit artikel hebben we 5 eenvoudige tips voor je klaarstaan om je administratie thuis bij te houden.
1. Lees en verwerk alles
Heb je soms de neiging om post ongelezen weg te gooien, stop hier dan mee. Serieus. Het is goed om te weten hoe je financiën in elkaar zitten. Het is namelijk belangrijk om te weten hoe je er financieel bijzit, of de polis die je hebt ontvangen echt klopt en of er geen rare afschrijvingen tussen je bankafschriften staan.
Klopt er iets niet, dan kun je meteen actie ondernemen. Klopt alles wel, dan kun je de post met een fijn gevoel opbergen.
2. Van papierpost naar digitaal bolwerk
Nu zelfs de Belastingdienst is gestopt met het sturen van blauwe enveloppen, zijn de hoeveelheid enveloppen op je deurmat nog verder gedaald. Misschien ontvang je nog een bankafschrift, maar tegenwoordig gaat alles digitaal. Je mailbox kan dus erg onoverzichtelijk worden met al die verzekeringspolissen die je in het verleden hebt afgesloten.
Maak in je mailbox één of meerdere aparte labels aan met alle administratieve zaken die je hier ontvangt (zoals ik hieronder heb gedaan). Het helpt enorm dat je alles in één mapje verzameld. Vind je het prettig om ook je verzekeringspolissen, bankafschriften en andere administratieve rompslomp van elkaar te scheiden? Maak dan voor alles een apart mapje aan. Je kunt gewoon op de naam van het label klikken en vervolgens alle digitale post bekijken.
3. Houd alles centraal op één plek
Ik gaf je net al aan dat ik het fijn vind om mijn administratie zoveel mogelijk in mijn mailbox te ontvangen. Alles staat dan centraal op één plek, je leest de binnengekomen mail door en sleept het naar het label ‘Administratie’. Ideaal.
Kies je er toch voor om je post per ouderwetse briefkoerier te laten bezorgen, verzamel dit dan handig in één ordner. Maak tabbladen per type bewaarpost en kijk dit eens per jaar na of alle papieren nog bewaard dienen te blijven.
4. Welke administratieve papieren moet je bewaren?
Wat moet je bewaren en hoe lang, zodat je later niet in de problemen komt. Een overzicht van de meest belangrijke papieren die je dient te bewaren:
- Contract en je loonstrookjes – minstens 7 jaar
- Hypotheekgegevens, jaaroverzichten en pensioengegevens – zolang je hiermee verbonden bent
- Garantiebewijzen – handig als er iets kapot gaat
- verzekeringspapieren – alleen de verzekeringen waar je op het moment verzekerd bent
- Belastingpapieren – minstens 5 jaar (bedrijven 7 jaar)
- Contracten van je telefoonprovider, energieleverancier etc. – totdat je overstapt naar een andere aanbieder
5. Meer inzicht in je financiën
Het is niet altijd even makkelijk om te weten hoe goed (of hoe slecht) je geldzaken er voor staan. Als je alleen kijkt naar je bankafschriften krijg je hier uiteraard deels een beeld van. Toch is er nog op veel punten terrein te winnen als het gaat om besparen op je maandelijkse lasten en op nog meer duidelijkheid te krijgen in je financiën.
Nu je dus weet hoe je thuis je administratie het best kunt bijhouden hebben we een drie artikelen voor je klaarstaan om je financiën op orde te krijgen. Perfect om direct mee aan de slag te gaan!
- Begroting maken in excel – vaste lasten verlagen (plus excel bestand)
- 5x je financiën picobello op orde
- Geld besparen in 2 stappen – praktische checklist
- Bekijk ook zeker mijn eBoek Bespaargeit – met slimme tips om meer geld over te houden
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
8 leuke geiten 🐐🐐
Ik zou de contracten nog langer bewaren. Heb ooit onterecht na bijna 5 jaar een incassobureau namens UPC achter mijn broek gehad. Omdat ik kon bewijzen dat ik tijdig had opgezegd liep het met een sisser af. Anders had het me bijna 500 euro gekost. Verder is het verstandig om garantiebewijzen van dure gebruiksgoederen langer te bewaren dan de fabrieksgarantie. Wettelijk heb je recht op garantie voor de hele redelijkerwijs te verwachten levensduur. Dat betekent dat de reparatie of vervanging van een apparaat dat na bijvoorbeeld drie jaar stuk gaat slechts gedeeltelijk betaald hoeft te worden door jou. Zie ook sites van de consumentprogrammas en consumentenbond.
Gouden tips! Ik doe dit nu al enkele jaren precies op die manier. En ik ben van een maandelijks tekort naar een maandelijks sparen kunnen gaan. Je eigen administratie bijhouden is de beste bijverdienste dat ik ooit gehad heb, en eens je het op orde hebt is er echt niet veel ‘werk’ meer aan.
@Billy en Vroon, goede tips bedankt!
Bedankt voor de tips, maar ik geef liever de voorkeur aan de mappen. alles op jaartal en in plastic hoezen. Bij de action kost dit weinig. Geen gezeur over je provider wel of niet werkt, of je printer vastloopt. Inkt is niet gratis 😉 Succes.
Bedankt! Vandaag mailboxreorganisatie!
dank je wel ervoor ,maar moet er wel ff voor gaan zitten ,en goed lezen ,dan kom ik er wel alvast veel dank voor de tip over financiën op je pc vr gr van mij Lita
in windows 10 kun je kiezen voor afdrukken in pdf formaat. Sla de mails, nota’s etc op in pdf formaat en maak je mailbox leeg. Als je een mapje (al dan niet met submappen) maakt voor het lopende jaar dan heb je altijd alles per jaar gesorteerd. Maak meteen een belastingmapje voor dat jaar en sla belastingzaken eventueel dubbel op. Tegen de tijd dat je aangifte moet doen heb je alles al bij elkaar.
Wat ik ook altijd doe is alles wat te maken heeft met het invullen van de jaarlijkse inkomsten belasting
in 1 grote envelop doen. Zoals alle jaaropgaves, zelf betaalde medicijnen etc. Als het dan eenmaal 1 maart is, hoef ik nooit te zoeken naar papieren die nodig zijn om die belasting in te vullen. Deze
envelop bewaar ik totdat de terug gave is bijgestort op mijn rekening. Daarna doe ik deze papieren in
een A4 insteekhoes en deze gaat in een ordner op zolder bij de oudere papieren.