Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

10 uitdagingen in het huishouden van onze bezoekers (+ antwoorden)

Geen zin, teveel troep of niesbuien door al het stof in huis - we hebben er allemaal wel eens last van. In dit artikel vind je 10 uitdagingen van onze bezoekers, inclusief de nodige antwoorden.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Vraag en antwoord

Via een link naar een korte vragenlijst op onze contactpagina hebben veel bezoekers ingevuld wat zij van Leukegeit.nl vinden en waar zij mee worstelen in huis. Hierop zijn de nodige antwoorden binnengekomen en dus leek het ons een goed idee om tien van deze uitdagingen in het huishouden met je te delen. Inclusief antwoorden natuurlijk.

Daar gaan we! ⬇

10 uitdagingen in het huishouden

1. Huis schoonmaken en opruimen binnen een zo kort mogelijke tijd

Dat is een uitdaging waar de meeste van ons denk ik wel mee worstelen. Als je maar kort de tijd hebt is goed om alleen de meest zichtbare oppervlakten in huis op te ruimen en schoon te maken. De rest komt een andere keer wel weer.  Hoe je dit doet? Door deze twee artikelen door te lezen – je kunt er hierna direct mee aan de slag.

2. Huis op orde krijgen via een huishoudschema om vlug te werken en meer vrije tijd

Meer tijd overhouden voor andere dingen klinkt ons mooi in de oren. Een huishoudschema gaat je hier zeker bij helpen. Je gaat efficiënter te werk, waardoor je enkel de noodzakelijke dingen in huis doet én hierdoor dus meer tijd overhoudt voor andere dingen. Zoals je favoriete serie bingewatchen of een lekkere taart bakken.

3. Stof verwijderen

Stof zijn kleine vuildeeltjes die zich door je huis verspreiden, voornamelijk van de vezels van kleding en meubels én van huidschilfers.

Je kunt er deels iets aan doen (zoals minder meubels en kleding nemen), maar je kunt stof niet voorgoed de deur wijzen. Toch zijn er een hoop dingen je wél kunt doen om de hoeveelheid stof te verminderendat lees je in dit artikel.

4. Balans vinden in opruimen en niets doen

Soms wil je gewoon even helemaal niets. Gewoon op de bank ploffen en lekker even een boek lezen. Niet hoeven opruimen, terwijl er wel wat zaken zijn die aandacht vereisen.

Gewoon even geen verplichtingen. Het is goed om een balans te vinden tussen alle frutsels die door huis slingeren en er juist even doorheen te kijken. Dat komt later op de dag wel weer.

5. Om een schoonmaakroutine te vinden die blijft en werkt

Vind je het lastig om een schoonmaakroutine te vinden die werkt? Begin dan eens met het gebruiken van ons handige huishoudschema (zie uitdaging #2). Geef jezelf iedere week één of twee uur de tijd om je hele huis op orde te krijgen. En als je er ook nog een vast moment in de week voor uitkiest, dan heb je die routine zo te pakken.

6. Hoe kun je geld besparen op je uitgaven?

Geld besparen is iets waar we altijd mee bezig zijn, voornamelijk op de vaste lasten. Ieder jaar kijken we of we kunnen besparen op abonnementen of premies. Op deze pagina hebben we een handige checklist gemaakt, waarmee je er heel snel achterkomt of je geld kunt besparen op je uitgaven.

7. Plezier in het huishouden krijgen

Maak van je huis opruimen een feestje. Als je opziet tegen al dat speelgoed op de grond en de spullen die zich overal door je huis verspreiden, dan zul je het altijd met tegenzin gaan opruimen.

Zorg voor een spelelement in het opruimen door jezelf bij iedere ruimte te belonen. Dit kan een kwartiertje lezen zijn of even appen met een vriendin – zolang het maar iets is waar jij plezier in hebt. Je zult merken dat je het opruimen nu met minder tegenzin gaat doen, zolang je jezelf maar een beloning geeft.

8. Teveel rommel, teveel spullen in huis

Eerlijk gezegd was dit één van mijn grootste uitdagingen in huis van de afgelopen jaren. Een kleine twee jaar geleden ben ik begonnen met het drastisch minimaliseren in huis. Je moet jezelf er even toezetten, maar als je eenmaal begonnen bent merk je de voordelen van een huis met veel minder spullen meteen.

9. Om mijn medehuisgenoten te inspireren in het ontspullen

Als je zelf begonnen bent met het ontspullen van je huis, dan is het ook wel prettig als de andere mensen in huis met je meedoen. Wil je je huisgenoten (partner, kinderen) hierin motiveren? Wijs ze dan niet op hun gedrag, maar inspireer je huisgenoten hoe fijn een leven is zonder al teveel spullen.

10. Een opgeruimd huis op elk moment van de dag

Door Clean As You Go toe te passen in huis ben je op ieder moment van de dag bezig met het opruimen en bijhouden van je huishouden. Deze methode werkt voor veel mensen heel prettig, omdat je direct resultaat boekt. Een aantal voorbeelden van Clean As You Go:

 • Koffie gemorst op tafel – dan pak je direct een doekje om de vlek weg te halen
 • Kruimels op het aanrecht direct weg halen met een doekje
 • Speelgoed op de vloer – direct in een doos stoppen nadat de kinderen klaar zijn met spelen
 • Nieuwe mailtjes in je mailbox – na het lezen direct actie ondernemen (reageren of archiveren)

Heb jij uitdagingen in het huishouden die je nog steeds lastig vindt?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Daph

  De vierde vind ik ook altijd een uitdaging. Hoe ik de balans kan vinden in huis als ik geen zin heb om wat te doen terwijl het aanrecht vol staat…

 2. 🐐 Sanne

  Of het gewoon allemaal even loslaten. Die verplichtingen die je jezelf oplegt zijn nergens voor nodig (dat vond ik ook altijd wel moeilijk).

 3. 🐐 Marjan

  Mijn uitdaging bestaat uit het opruimen van paperassen. Er komt vaak iets met de post waarvan je denkt; wat moet ik daar mee? Of; hier wil ik eerst over nadenken. Of; Het is best belangrijk maar waar laat ik dat nou weer?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate