Dit recept voor gevulde aubergine uit de oven is een traktatie om te eten. De harde aubergine tovert zich in de oven om tot een fluweelzachte en zoete variant en is perfect in combinatie met de vulling en de saus.
Liefde voor deze paarse vriend 🍆
Je zult het in eerste instantie misschien niet verwachten, maar aubergine is echt een veelzijdige groente. Deze paarse vriend zit vol met vezels en is erg gezond. Mijn favoriet is geroosterde aubergine uit de oven. Je kunt het simpel houden door de geroosterde aubergine te decoreren met granaatappelpitjes, wat (soja)yoghurt, munt en pijnboompitjes.
Of je maakt er net zoals ik heb gedaan een complete maaltijd van door de aubergine te vullen met de nodige veggies, peulvruchten en een saus op basis van tomaten.
En ben je normaal geen #teamaubergine? Bedenk dat als je aubergines maar lang genoeg roostert in de oven, ze vanzelf fluweelzacht en zoetig van smaak worden. Kan niet misgaan. 🍆👌
Ingrediënten:
Aantal: 3 personen
Voorbereiding: 15 minuten
Baktijd: 10-15 minuten
Oventijd: 20 minuten
Dit recept voor gevulde aubergine uit de oven is een traktatie om te eten. De harde aubergine tovert zich in de oven om tot een fluweelzachte en zoete variant. Perfect in combinatie met de vulling en de saus. Lekker met wat gekookte rijst en je hebt een complete maaltijd te pakken.
Voor de aubergines:
- 3 aubergines
- scheutje olijfolie
- zout
- 200 gram rijst
Voor de saus:
- scheutje olijfolie
- 1 ui – fijngesneden
- 3 teentjes knoflook – fijngesneden
- blik tomatenblokjes
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1,5 theelepel gedroogde oregano
- 2 eetlepels tomatenpuree
- peper en zout – naar wens
Voor de vulling:
- scheutje olijfolie
- 1 ui – fijngesneden
- 2 teentjes knoflook – fijngesneden
- 1 (gele) paprika – in kleine blokjes
- half blik kikkererwten (200 gram) – uitgelekt en afgespoeld
- 125 gram kastanjechampignons – in kleine blokjes
- 2 eetlepels rozijnen
- flinke hand verse spinazie
- 1 theelepel gedroogde oregano
- halve theelepel gedroogde tijm
- peper en zout – naar wens
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Snijd de aubergines doormidden en bestrijk de binnenkant met wat olijfolie en wat zout. Leg de aubergines met de binnenkant naar beneden op een bakplaat met bakpapier en rooster de aubergines ca. 20 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Aan de buitenkant is het de bedoeling dat de aubergines nog steeds stevig zijn en hun vorm behouden. Haal de helften aubergine de oven en zet opzij om later te gebruiken.
- Kook de rijst volgens de verpakking gaar.
- Het maken van de saus: Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Kook de blokjes ui tot ze glazig zijn en voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog een paar minuten. Voeg de blokjes tomaat, tomatenpuree, tijm, oregano, peper en zout toe. Laat ongeveer 15-20 minuten sudderen tot de tomaten zijn ingekookt en ingedikt.
- Voor de vulling: Verhit opnieuw een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de uien tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook voor één minuut en voeg vervolgens de resterende ingrediënten voor de vulling toe. Kook het geheel voor ca. 15 minuten tot alle groenten gaar zijn.
- Duw het vlees van de aubergine met een lepel wat naar de zijkant en verdeel de vulling over de aubergines. Giet de saus erover en je gevulde aubergine uit de oven is klaar.
Ik ben dus echt fan van dit recept voor gevulde aubergine uit de oven. Op deze manier bereid ik deze paarse vriend het liefst. De binnenkant van de aubergine is lekker zacht en de vulling van de groente is nog nét een beetje knapperig. 🙏
Ga jij ook aan de slag met dit recept voor aubergine uit de oven? Laat het me dan zeker weten via Instagram, Pinterest of gewoon gezellig als reactie op dit recept.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
3 leuke geiten 🐐🐐
Ik zou, na het vullen de aubergine nog even terugzetten met een mengsel van (geraspte kaas) sesamzaad en broodkruimels. Hennepzaad door dit kruimmengsel is ook lekker.
Zonder de spinazie is dit ook een gerecht wat je in het vooruit kunt klaar maken. Spinazie warm je liever niet meer op: dat is ongezond.
Goeie tip, Marjan! Alleen dit recept is 100% plantaardig, vandaar dat ik dan ook geen kaas heb gebruikt. 🙂
Ik ben er een beetje laat bij, maar tegenwoordig zijn er ook verschillende plantaardige/vegan (geraspte) kazen te koop. Zo kunnen de veganisten onder ons Marjan’s tip toch nog uitproberen :).