Beginnen met beleggen – alle basics over beleggen

Nu je vrijwel geen rente ontvangt op je spaargeld wordt beginnen met beleggen steeds populairder. In dit artikel vertel ik je alle basics over beginnen met beleggen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Beginnen met beleggen – wat is beleggen?

Heel eenvoudig gezegd is beleggen een vorm van investeren. Door (een deel van je) geld te beleggen hoop je rendement te maken, zodat dit geld meer waard wordt. Beginnen met beleggen kan op verschillende manieren en over het algemeen geldt: hoe hoger het rendement, hoe groter het risico.

Geld beleggen heeft bij veel mensen nog een negatieve lading en ik snap ergens ook wel waar dat vandaan komt. Er kleeft een vorm van onzekerheid aan, want zoals gezegd bestaat er een risico dat je geld minder waard wordt. Niemand vindt het leuk om ergens geld in te beleggen, dat vervolgens niks meer waard is.

Toch zijn er ook veel positieve geluiden te horen over beleggen. Zeker in een tijd dat je zowat geen rente ontvangt op je spaargeld, wordt beleggen steeds aantrekkelijker. En logisch – want met beleggen kun je flink meer rendement maken en je inkomen verhogen dan het op je spaarrekening te laten staan. Zelf beleg ik een al een paar jaar een deel van mijn spaargeld in aandelen en fondsen en heb ik een gemiddeld rendement van meer dan 5% behaald over de afgelopen jaren.

Houd bij beleggen altijd als uitgangspunt dat je enkel geld belegt dat je ook kunt missen. Ga dus zeker geen geld beleggen, waarvan je weet dat je in de financiële problemen komt als het straks minder waard is geworden.

Hoe werkt beleggen?

Beginnen met beleggen werkt als volgt: Wanneer je geld belegt dan doe je dit in de hoop dat dit geld meer waard wordt. Je wilt je investering terugverdienen.

Zoals gezegd gaat het bij het beginnen met beleggen vaak om het rendement versus risico. Ben je bereid om een hoger risico te nemen, dan ontvang je op het belegde geld in een positief scenario hier meer rendement op. Ben je liever wat voorzichtiger, dan gaat dit ook gepaard met een minder hoog rendement.

Hoewel je in veel verschillende producten kunt beleggen, komt het altijd op het volgende neer:

Als je wilt beleggen dan koop je een product voor een bepaalde prijs. De hoeveelheid geld die je voor dit product betaalt, hangt af van de actuele koers of waarde.

Bedrijven hebben geld nodig om te kunnen bestaan en om te kunnen groeien. Dit geld verdienen die bedrijven door hun producten of diensten aan de man te brengen. Beursgenoteerde bedrijven krijgen ook geld door aandelen te verkopen. Bij het kopen van een aandeel (of een deel hiervan) koop je als het ware een stukje van dat bedrijf.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Waar kun je in beleggen?

Als je wilt beginnen met beleggen dat zijn er tegenwoordig een tal van opties. Hieronder noem ik veelvoorkomende manieren om je geld te beleggen. Op deze manier kun je voor jezelf bepalen welke vorm van beleggen voor jou interessant is.

1. Beleggen in aandelen

Laten we beginnen met de meest populaire optie – veruit de meeste mensen die willen beginnen met beleggen kiezen ervoor om te beleggen in aandelen. Bij deze manier van beleggen koop je een stukje van een bedrijf en dit betekent dat je meedeelt in de winst van het bedrijf wat als dividend aan je kan worden uitgekeerd. Daarnaast kan de koers van het aandeel stijgen, waardoor je winst maakt op je belegging.

Als je zelf aan de slag wilt met beleggen kijk dan zeker eens naar onderstaande twee mogelijkheden, waar je snel en simpel aan de slag kunt:

  • Semmie – bij Semmie kun je via de website of handige app zelf het profiel kiezen dat het beste past bij het risico dat je wilt lopen, het rendement en de looptijd. Via deze link krijg je 15 euro korting als je minimaal 50 euro inlegt.
  • Saxo bank – Beleggen via het populaire Saxo bank doe je via hun overzichtelijke platform. Ideaal voor als je wilt beginnen met beleggen of als je al wat meer ervaring hebt. Daarnaast heeft Saxo bank een erg breed aanbod, waardoor er voor iedereen wel een passend aandeel of ETF* te koop is. Nog meer voordelen bij Saxo bank zijn de lage (onderhouds)kosten en het automatisch geld inboeken, zodat je bijvoorbeeld maandelijks een bedrag kunt inleggen en hier niet naar hoeft om te kijken.

* Een ETF is een beleggingsfonds waarin alle aandelen van een index zijn opgenomen in een identieke verhouding. In een ETF volg je niet slechts één bedrijf van de index maar de gehele index, waarmee je dus heel eenvoudig verspreid belegt in bijvoorbeeld de 2200 grootste bedrijven in de wereld.

2. Beleggen in vastgoed

Je kunt zelf een huis kopen als investering, alleen heb je dan veel geld nodig óf je moet een dure hypotheek afsluiten. Een andere mogelijkheid is om via de beurs in vastgoed te investeren. Je koopt dan een aandeel in vastgoedfondsen die zelf vastgoed bezitten.

3. Beleggen in crowdfunding

Je kunt geld ook beleggen via crowdfunding. Deze manier van investeren is erg in trek. Neem het crowdfunding platform Lendahand – via hun platform kun je investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden. Met het geld dat je investeert kunnen bedrijven worden gestart, banen worden gecreëerd, duurzame energiebronnen worden opgericht, etc.

Als je ook aan de slag wilt met Lendahand gebruik dan mijn kortingscode 6UQP-63Y2-92AQ als je je aanmeldt op hun site. Investeren kan al vanaf 50 euro.

4. Pensioenbeleggen

Pensioenbeleggen is iets anders dan gewoon beleggen waar ik het eerder over heb gehad, pensioensparen of pensioen opbouwen via je werkgever.

Pensioenbeleggen is financieel aantrekkelijk om aan je pensioen te werken. Je zet een deel van je bruto jaarinkomen opzij wat je via een partij belegt in je pensioen. Je kunt hiervoor een vrij deel van je inkomen gebruiken. De voordelen zijn dat je nu geen belasting betaalt over dit bedrag (pas als je dit opneemt) en dat je over dit bedrag tot je pensioen geen vermogensrendementsheffing betaalt. Het nadeel is dat dit geld in principe pas vrijkomt als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

Via het bekende Brand New Day kun je aan de slag met pensioenbeleggen. Zij weten van de hoed en de rand en beheren inmiddels het vermogen van 300.000 Nederlanders.


Naast bovenstaande manieren om te beleggen zijn er nog een tal van manieren om te beginnen met beleggen. Denk aan beleggen in crypto currency of in goud.

Voor veel manieren van beleggen geldt dat je er voor kunt kiezen om het beleggen over te laten aan een expert. Een interessante optie als je weinig ervaring hebt met beleggen of als je geen tijd hebt om zelf de beurs te volgen. Een nadeel is wel dat dit vaak hogere kosten met zich meebrengt.

Zoek voor jou uit waar je in wilt beleggen en of je hier hulp bij nodig hebt. De meeste mensen kiezen zoals gezegd om te beleggen in aandelen, simpelweg omdat de meest gangbare weg is en je al voor een laag bedrag kunt beleggen.

Ben jij ook geïnteresseerd in beleggen? En heb je voor jezelf al bedacht waar je in wilt beleggen?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik vind het gewoon leuk om mijn ervaring, informatie en kennis te delen in deze artikelen. Dit alles in de hoop dat jij het als lezer nuttig en interessant vindt. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee – je kunt je inleg (deels) verliezen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate