In dit artikel laat ik je zien hoe je snel, efficiënt en goed begint met het maken van meerdere maaltijden tegelijk. Dit is jouw ideale startgids om te beginnen met meal preppen!
Wat is meal preppen?
In het kort: het idee van meal preppen is dat je in een paar uur tijd veel maaltijden maakt, waar je vervolgens meerdere dagen van kunt eten. Zo simpel is het.
De bereide maaltijden verdeel je over meerdere bakjes en bewaar je vervolgens in de vriezer of in de koelkast. Afhankelijk wanneer je het wilt gaan eten. Met meal prepping maak je een grote batch maaltijden in één keer – zonder iedere dag in de keuken te hoeven staan. Het maakt het eten bereiden een stuk beter en eenvoudiger.
En het leuke is dat meal prepping echt voor iedereen mogelijk is. Je hoeft dus geen topsporter te zien, van koken te houden of in een groot gezin te wonen. Iedereen kan er vandaag nog mee aan de slag.🙌
Wanneer is meal preppen handig?
Meal preppen is handig als je weinig tijd om handen hebt. Bijvoorbeeld als je de kinderen uit school moet halen en ze direct door moet brengen naar sporten, waardoor je pas laat in de middag weer thuis bent. Dan heb je vaak geen tijd (en geen zin meer) om uitgebreid te koken.
Of als je geld wilt besparen op de boodschappenuitgaven. Door een maaltijd voor meerdere dagen te maken bespaar je veel geld. Hoe dit komt? Door onder andere te kiezen voor producten die in de aanbieding zijn. Zoals broccoli die in de aanbieding is. Als je meteen 4 broccoli’s in de aanbieding in huis haalt, kun je nog weken genieten van bijvoorbeeld broccolisoep.
Hoe begin je met meal preppen?
Voorheen had ik meer tijd om in de keuken te staan, maar sinds ik vader ben is de tijd wat krapper geworden. Vandaar dat ik dan ook vaker gebruik maak van meal prepping.
Zo maak ik graag een extra portie noedels of een flinke pan soep waar we wel 3 dagen van kunnen eten. Eén portie voor de dag zelf, een andere portie voor in de koelkast. Plus een laatste portie vries ik in voor een later moment.
Maar hoe begin je met meal preppen?
Bedenk eerst welke maaltijden je wilt gaan preppen en haal de boodschappen in huis. Je kunt er voor kiezen om alle maaltijden voor de komende dagen te maken óf je kiest voor een variant waar je van één gerecht een (drie)dubbele portie maakt. Zoals die pan soep of de noedels.
Trek vervolgens een middag of avond in de week uit om een aantal gerechten te maken waar je de rest van de week mee doorkomt.
Op zoek naar eet-inspiratie?
- Bekijk mijn database met heerlijke (vegan) gerechten op Leukegeit.nl.
- Spit je favoriete kookboeken door.
- Pinterest vind ik zelf een fijne zoekmachine om snelle en lekkere gerechten te vinden.
De volgende stappen:
- Snijd eerst alle groenten, zet vlees(vervangers) in de marinade en kook alle granen (zoals rijst, pasta en aardappel).
- Maak je een gerecht met een saus of een curry? Zie of je alle ingrediënten in huis hebt om een dubbele portie te maken. Halveer vervolgens de hoeveelheid saus en bewaar de ene helft in de vriezer voor een volgende keer.
- Kijk of er ingrediënten zijn die tegelijk op het vuur of in de oven kunnen, om zo tijd en gas/elektriciteit te besparen.
- Maak vervolgens alle maaltijden en verdeel de maaltijden over vershoudbakjes.
- Zorg voor genoeg vershoudbakjes. Mijn voorkeur heeft het om genoeg bakjes van hetzelfde merk en grootte in huis te hebben. Zo kun je makkelijk stapelen en neemt het minder ruimte in in je koelkast of vriezer. Bekijk hier een overzicht van best beoordeelde vershoudbakjes. Houd rekening dat de bakjes lekvrij en dus handig om mee te nemen zijn. Verder is het belangrijk dat de bakjes vriezer-, vaatwasser en magnetronbestendig zijn.
Onthoud qua voedselveiligheid in principe de volgende richtlijn: 3 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Met enige flexibiliteit. Daarna loop je het risico dat de maaltijden bederven.
Een paar voorbeelden: Deze zoete aardappelcurry is goed voor 4 porties, maar is heel makkelijk aan te passen voor 8 porties. Zo kun je er met een gezin van 4 personen twee dagen van eten en met zijn tweeën wel 4 dagen.🥳
Hetzelfde geldt voor deze lekkere maaltijdsalade. Zowel de vulling, dressing als de quinoa kun je al enige tijd van tevoren maken. Je kunt de groenten eventueel nog licht opwarmen in de oven, maar is ook prima om koud te eten.
Makkelijke meal prep recepten
Ben je op zoek naar lekkere & makkelijke recepten? Check dan vooral de recepten hieronder:
Gezond en betaalbaar weekmenu maken
Om je te inspireren heb ik een bundel met vier weekmenu’s gemaakt waar je kunt beginnen met meal preppen. Het is een gezond en betaalbaar weekmenu geworden met makkelijke en lekkere recepten.🥑
Aan de slag met mijn bundel weekmenu’s
Gezond en lekker eten hoeft echt niet duur te zijn.
Begin vandaag nog met het plannen van de maaltijden aan de hand van mijn vier weekmenu’s en je zult zien dat je voor een budgetvriendelijk bedrag gezond én lekker kunt eten. 🥳
Lees meer over de weekmenu’s..
Dit waren mijn tips om te beginnen met meal preppen! Heb jij nog handige tips? Laat jouw tips dan zeker weten in de comments.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
5 leuke geiten 🐐🐐
Ik vind het een leuk idee en zou het graag willen doen, maar we zijn met zijn 8-en en de pannen zijn niet groter 😁
Maar het is een superidee!
Hi Droppie, wat leuk dat je het zou willen doen. Met 8 mensen kan het inderdaad een uitdaging zijn, maar je weet maar nooit. Zo is een flinke pan soep of pasta zo gemaakt. 🙂
Mijn man en ik doen al jaren aan meal preppen. Deze week kook ik elke dag een maaltijd of 2 bereiden in de slowcooker ( 6 liter). Vandaag roti. En wat over is laten invriezen .En hebben we voor een hele maand zelfgekozen maaltijden in de vriezer. Wel zo handig .
Hier mealprep ik ook al jaren, al gebruikte ik die term nog nooit, haha. Ik zag dat je liet zien waar je bakjes kon kopen; maar welke voorraadbakjes hebben zelf jullie voorkeur?
Een soort van restaurantje spelen. Of beter: restauantkeukentje spelen. 🙂