Schoonmaken doen we allemaal, en we proberen dit natuurlijk op de meest effectieve en goede manier te doen. Toch gaat er nog wel eens iets fout. Na dit artikel weten we haast zeker dat jij deze bekende fouten niet meer zult maken.
1. Micro-manage-er-op-los-doekje
De ramen wassen is -zeker als je een groot huis hebt- een vervelend klusje. Vooral als je moeite moet doen om overal bij te kunnen komen. Je zou denken dat een zonnige dag het ideale moment is om met een sopje en trekker aan de slag te gaan, maar niets is minder waard.
Door het zonlicht en de warmte die de zon afgeeft, drogen de ramen te snel op en krijg je strepen. Zonde van je harde werken dus. Ook oma’s truc om kranten te gebruiken met het ramen zemen is een beetje uit de tijd. Gebruik liever een microvezeldoekje, zo’n doekje is veel schoner en kun je vaker gebruiken.
2. Laat die boel maar lekker schudden
Kleding wassen is een lastig ding. We hebben er dan ook al vaak over geschreven (zoals in dit artikel). Hoewel bij flessen wasmiddel vaak een meetdopje zit om de juiste hoeveelheid poeder of vloeibaar wasmiddel af te meten, wordt deze vaak niet gebruikt. Niet meer doen vanaf nu. Er wordt namelijk niet voor niets een bepaalde hoeveelheid wasmiddel aangeraden.
Door te veel wasmiddel te gebruiken, is de kans op wasmiddel-vlekken in je kleding veel groter. Daarnaast is veel wasmiddel slecht voor het milieu én voor je portemonnee. Een goed idee is om zelf je eigen wasmiddel te maken, werkt hartstikke goed en het scheelt je een hóóp geld.
3. Glassex op je iPad – niet doen
We kunnen tegenwoordig niet meer om de elektronische apparaten heen. Tablets, mobiele telefoons, meerdere televisies, een paar speakers her en der over de woning verspreid – noem maar op.
Deze apparaten zijn kostbaar en wil je daarom graag schoon houden. Maar pas op, doe dit voorzichtig. Vaak wordt er met een beetje glassex op een doekje gespoten en daar worden de apparaten mee afgenomen. Helemaal niet zo verstandig. Deze chemische middelen komen je elektronica niet ten goede.
Beter kun je een microvezeldoekje gebruiken en daarmee voorzichtig over een vlek wrijven.
4. Gemak dient de mens
En daar is de vaatwasmachine een goed voorbeeld van. Hartstikke handig zo’n automatische afwasser in huis, maar ook hier maak je snel een fout. Met als risico dat niet al het servies en bestek schoon is én dat de vaatwasser kapot gaat. Zorg er dus voor dat je heel vies servies (zoals een bord spaghetti met diepvries spinazie) even afspoelt. Anders zit straks heel je vaatwasser onder spinazie-stukken. Gadver, niet echt een prettig idee.
Jaren geleden zijn we ook al begonnen om slechts een half vaatwasserblokje te gebruiken (lees hier meer vaatwasser tips), dit scheelt je op jaarbasis een hoop geld en je vuile vaat wordt echt goed schoon. Waarom een heel blokje gebruiken als je hetzelfde resultaat bereikt met een half blokje?
5. Borstelen
Een toiletborstel naast het toilet? Je bent in de goede richting. Na ieder toiletbezoek -of eens in de zoveel tijd- haal je even de borstel door de toiletpot en deze is weer een stukje schoner.
Waarschijnlijk zet je de borstel dan direct weer terug in de houder en ga je verder waar je mee bezig was. Ho! Stop! Niet doen (en meer van dat soort kreten)! De wc borstel zit vol met bacteriën uit het toilet en door het laagje water in de houder kunnen deze bacteriën blijven groeien.
Laat de borstel daarom even drogen tussen de toiletpot en de bril, met de borstel boven de wc. Zodra deze droog is kun je hem terugzetten.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
5 leuke geiten 🐐🐐
een paar toevoegende opmerkingen:
punt 3. er is speciale cleaner voor beeldschermen, die gebruiken wij altijd, met het puntje van een schone handdoek
punt 4. wij kopen nog steelds los poeder ipv tablets van Sun, kun je beter doseren en is een stuk goedkoper, o.a. verkrijgbaar bij AH en Plus
punt 5. er zijn ook wc-borstelhouders waar de borstel los inhangt, zonder dat de borstel de zijkant/onderkant raakt.
Een opmerking : vaatwastabletten zijn helemaal niet nodig. Vreselijk belastend voor het milieu, ze maken de oppervlaktewateren kapot. Ook glansmiddel voor de vaatwasser is overbodig. Ik heb sinds kort ontdekt dat sodakristallen in het wasmiddelbakje en azijn in het spoelmiddelbakje de klus even goed klaart. Véél milieuvriendelijker en niet giftig! Want spoelmiddel is uiterst giftig spul en dat krijg je hoe dan ook binnen…
Denk niet uit zuinigheidoverwegingen de vaatwasser op een korter en minder heet programma te laten draaien. Na verloop van tijd slibt de afvoer dicht door het vet en wasmiddel dat niet goed oplost en kun je een loodgieter bellen. Vraag is waar je duurder mee uit bent. Advies van de loodgieter om minimaal 1x per week de vaatwasser op een heet programma te laten draaien.
Vaak doen we idd een half vaatwasserblokje in de vaatwasser. Van te voren echt vieze dingen afspoelen is ook handig, want bij ons draait ‘ie om de dag. Eén keer per maand leeg laten draaien op het heetste programma houdt alles goed schoon! En we zetten ook regelmatig de afwasborstel in de vaatwasmachine, het is beter als die ook af en toe goed wordt schoongemaakt 😉
Ons werd ook geadviseerd de vast niet af te spoelen voor het de machine ingaat. Natuurlijk wel even grove dingen erafvegen maar anders werkt de vuilsensor en afstemming van het dansprogramma niet meer.