In dit artikel geven we je handige tips om tijd en geld te besparen in de supermarkt. Handig als je op de kleintjes moet letten of liever je tijd besteed aan leukere dingen dan het doen van de boodschappen.
1. Zoek een rustige dag uit
Op maandagochtend of avond is het in de supermarkt altijd veel rustiger dan op een zaterdagochtend. Als je aan het begin van de week boodschappen doet profiteer je van de nieuwste aanbiedingen die zijn ingegaan. Op een drukke zaterdag grijp je nog wel eens mis.
2. Maak vooraf een boodschappenlijst
Als ik de deur uit ga zonder boodschappenlijst kom ik altijd thuis met allerlei dingen, behalve de dingen waarvoor ik in eerste instantie de deur uit ging. Boodschappenlijstjes zijn saai en leuk tegelijk.
Door een boodschappenlijstje te gebruiken koop je minder en hoef je minder vaak naar de supermarkt. Kortom: ze sparen tijd, geld en vooral ergernis in de supermarkt. Houd je boodschappenlijstje bij gedurende de hele week, zodat je niks vergeet in huis te halen.
3. Houd aanbiedingen in de gaten
Vergelijk de binnengekomen folders met de supermarkten die in je omgeving zitten en bekijk waar je het best kunt ‘slagen’ deze week. Ontvang je geen folders (beter voor het milieu trouwens) dan kun je ook op internet de aanbiedingen bekijken of de iPhone app ‘aanbiedingen’ aanschaffen.
4. Ga niet met honger naar de supermarkt
Zodra je de supermarkt binnenkomt en je hebt nog niet gegeten, zul je sneller geneigd zijn om met (voornamelijk) zoete snacks en tussendoortjes thuis te komen dan je in gedachten had. Als je van tevoren zorgt dat je een boterham of iets dergelijks hebt gegeten, zal je boodschappenbon minder hoog uitvallen.
5. Waag een bezoekje aan de markt
Hoewel je niet veel mensen waarschijnlijk in je omgeving meer hoort, is het vaak nog behoorlijk druk zijn op de markt. En logisch, want zowel groente als fruit en meestal ook vlees (gevogelte) en vis zijn hier goedkoper dan in de supermarkt. Doordat de standhouders op de markt relatief veel goedkoper uit zijn met hun standplaats dan als ze een winkelpand hebben, kunnen ze hun producten goedkoper aanbieden. Ga dus eens een keer naar de markt en ervaar hoe gezellig en vooral goedkoop het kan zijn!
6. Koop grotere hoeveelheden in
Vaak betaal je minder zodra je een grotere verpakking of meerdere producten tegelijk koopt (aanbieding). Houd er wel rekening mee dat als je meerdere chocoladerepen tegelijk haalt in de aanbieding, dat ze ook sneller op zullen zijn dan je in gedachten hebt. Laat je hier dus niet door misleiden! Dit kun je uiteraard wel goed doen bij bijvoorbeeld wasmiddelen of pasta.
7. Stel een boodschappen budget vast
Op de website van Nibud kun je exact zien hoeveel geld er uitgegeven wordt aan boodschappen in een gezin. Het is verstandig om een boodschappen budget per dag, week of per maand vast te stellen. Hiermee voorkom je dat je veel extra geld aan ‘ongezonde’ snacks uit gaat geven.
En nog beter: maak eens een goedkoop weekmenu. Door de maaltijden voor een hele week te plannen ga je niet alleen veel geld en tijd besparen, je gaat ook nog eens gezonder eten. Bekijk mijn bundel met 4 budget weekmenu’s om veel geld te besparen op de boodschappen. 🥦🍠
8. Let op de kiloprijs in de supermarkt
Vaak word je verleid door allerlei mooie verpakkingen en denk je dat het nog niet eens zo duur is. Bekijk dan eens de kiloprijs (staat ook op het kaartje bij het schap) en vergelijk deze eens met andere vergelijkbare producten (bijvoorbeeld bij kaas). Je zult tot de conclusie komen dat de prijzen veel met elkaar zullen verschillen. We raden je niet aan om ‘kiloknaller’ vlees te kopen, omdat dit vaak niet te goede komt voor het welzijn van de dieren.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
5 leuke geiten 🐐🐐
Let niet alleen op de kiloprijs, maar ook op de stukprijs, deze staat, als het goed is, op de label voor het product.
Zorg voor een volle maag voordat je boodschappen gaat doen… voorkomt impuls aankopen
Met de laatste zin ben ik het helemaal eens!
Om het goedkoop te houden kan je ook biologisch vlees voor een paar dagen en vleesvervangend vlees voor een paar dagen kopen. Een week vlees eten heb je namelijk niet nodig, is slecht voor het milieu en het verhoogt het risico op darmkanker.
Ik bedoel natuurlijk een vleesvervangend product…en sommige producten zijn wel degelijk écht lekker.
Wat ik een nadeel van de zogenaamde kiloknallers vind is dat je je kunt afvragen wat voor leven die beestjes hebben gehad. Zo is het ook opvallend dat er geen land van afkomst op het gehakt van de supermarkt staat. Dan is keertje op de vegetarische tour nog niet eens zo’n slecht idee. Als ik vlees haal dan doe ik dat meestal bij de slager.