Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Compost maken – in je tuin of op je balkon

Scheid je je groente en fruit al in de GFT-bak? Ga eens een stapje verder en ga zelf compost maken in je tuin of op je balkon. Zo moeilijk is het niet en je doet je planten een enorm plezier om ze af te toe te voorzien van een vers laagje compost.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Zelf compost maken – stap voor stap

Om zelf compost te maken kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden om dit te maken. Je kunt dit doen door (1) een gat in de grond te graven of door (2) zelf een composthoop te maken.

Als je kiest voor de eerste manier is het enige wat je hoeft te doen een breed en diep gat te graven. Voor de tweede manier is iets meer werk nodig, maar is voor niet al te grote tuinen ideaal. Zelf een composthoop maken door een kubusvorm van hout te maken en hier gaas omheen te spannen. Houd de bovenkant open, zodat je hier de voedselresten in kunt stoppen.

Nu kun je zelf beginnen om compost te maken. Het beste is om op de bodem een laagje grof materiaal neer te leggen, zoals klokkenhuizen. Op deze manier voorkom je rottende lagen, doordat er onder veel lucht tussendoor kan komen, wat zorgt voor de nodige ventilatie. Zorg er voor dat je aan de bovenkant altijd een stuk plastic hebt om het af te dekken, dit voorkomt dat de compost to be uit gaat drogen.

Na een aantal maanden is het belangrijk om de composthoop zo veel mogelijk door elkaar te halen (ik zou hiervoor een hark o.i.d. gebruiken). Dek de compost daarna weer af met een stuk plastic. Na een periode van 3 keer is de compost klaar voor gebruik en kun je je planten voorzien van verse compost. Houd er rekening mee dat je de compost in deze periodes met rust laat. Je planten zullen weer gaan stralen als ze voorzien worden van verse compost.

Mocht je de compost teveel vinden ruiken, dan kun je bij de composthoop nog wat stro of zaagsel stoppen. Het vocht wordt grotendeels opgenomen door het stro of zaagsel, waardoor de stank een stuk minder zal worden.

Waar kun je compost van maken?

Een overzicht van materialen waar je compost van kunt maken en die je in de compostkuil, -hoop of -container kunt stoppen:

 • bladeren, boomschors, oude bloemen, eierschalen en grasmaaisel
 • groentebladeren, kamerplanten, onkruid en fruitafval
 • keukenafval (geen kliekjes – ratten zullen dit erg waarderen) en koffiedik
 • theebladeren, tuinaarde, tuinafval en notendoppen

Compost maken op je balkon of in de keuken – kan dat?

Als je geen tuin hebt of als je tuin te klein is, kun je toch compost maken met een zogenoemde bokashi. Dit is van origine een Japans systeem, waarbij de organische stoffen worden gefermenteerd om meststof te maken. Je kunt de bokashi gewoon op je aanrecht zetten of een plek op je balkon geven.

Zet zo’n luchtdichte bokashi emmer in je keuken en iedere keer als je voedselresten hebt gooi je dit in de emmer. Na een aantal weken kun je de meststof gebruiken om je planten binnen en buiten hiervan te voorzien.

Nog meer tips om compost te maken

 • Hoe warmer het is, hoe beter je composthoop uiteindelijk goede compost zal gaan worden. Zet je compostbak dus op een zonnige plek in je tuin of balkon.
 • Heb je de echte compost-gekte te pakken? Inspireer je collega’s op de werkvloer ook om op het werk gft apart te gaan scheiden. Zamel alle overgebleven boterhammen en klokhuizen in en voed de planten op het werk met verse compost, de planten zullen de lucht op je werk eens lekker ontgiften.
 • Heb je haast en wil je snel compost maken in je tuin? Voeg dan om de 15 centimeter compost kalk toe.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

 1. 🐐 Ruben

  Kan ik ook compost maken in een afgesloten soort emmer?
  Gaat het dan niet beginnen te stinken? Ik vraag me dit af omdat ik in de slaapkamer een afgesloten compost emmer wil zetten

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate