Vandaag mogen we een kijkje nemen in de financiën van P. uit Utrecht. Ze woont samen met haar huisdieren (hond en kat), spaart maandelijks 500 euro én gaat 3-4 keer per jaar op reis. Hieronder lees je alle details van haar inkomsten en uitgaven en de nodige bespaartips die ze voor ons heeft.
Inzicht in de financiële situatie
Voor deze rubriek open over geld kunnen bezoekers via deze vragenlijst hun financiële situatie met ons delen. Het zijn een aantal vragen over hun inkomsten, uitgaven, bespaartips en hun zwakke plek waar ze voor hun gevoel (nog) teveel geld aan uitgeven.
We zouden het erg leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen. Het staat vrij om je hele naam in te vullen, enkel de initialen of dit veld open te laten (anoniem), zodat dit mensen niet weerhoudt om de vragenlijst in te vullen.
Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan zeker hier. In de editie van vorige keer kon je al lezen dat Bieke en haar man bijna hun hypotheek hebben afgelost.
Vandaag is het de beurt aan P. uit Utrecht om haar financiën met ons te delen. Ze woont samen haar hond en kat, gaat meerdere keren per jaar op vakantie én ze heeft onlangs geïnvesteerd in een houtpelletkachel en zonnepanelen, waardoor haar energierekening nu nog maar 65 euro per maand is. Hieronder lees je alles over haar financiële situatie. ⬇️
1. Hoe ziet je woonsituatie er uit?
Ik woon samen met mijn huisdieren (hond en kat).
2. Hoeveel uur per week werk je?
36 uur per week, fulltime dus. Echter ‘koop’ ik 80 uur extra aan vakantiedagen per jaar wat ik gebruik voor vakanties.
3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn jouw uitgaven per maand?
- Hypotheek – 809 euro
- Gas/water/licht – 40 euro gas/water/licht en 25 euro per maand voor de houtpellets voor de kachel
- Verzekeringen (alles bij elkaar) – 195 euro per maand.
- Zorgverzekering – 90 euro per maand. Dit is een collectieve zorgverzekering met mijn eigen risico op 850 euro.
- Autoverzekering – zo’n 50 euro per maand.
- Scooter-, dieren-, woonhuis-, WA en doorlopende reis verzekering – dit is het overige bedrag (ca. 55 euro per maand).
- Gemeentelijke belastingen – 85 euro
- TV/internet/Netflix/Spotify/telefoon – 79 euro
- Boodschappen – 250 euro
- Benzine/OV-kosten – 50 euro
Overige uitgaven
- 90 euro – hondenuitlaatservice
4. Hoe hoog zijn de inkomsten?
Mijn salaris is 2200 euro per maand + 260 euro aan hypotheekrenteaftrek.
5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?
500 euro – dit betaal ik mezelf maandelijks eerst.
6. Wat is de zwakke plek in je financiën?
Reizen! Omdat ik het me kan permitteren ga ik 3-4 keer per jaar op reis. Maar vaak bezuinig ik dan niet, omdat de gedachte “ik ben op vakantie” een soort van excuus is om met geld te smijten. Achteraf had het altijd een stuk goedkoper gekund…
7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?
Ik heb dit jaar geïnvesteerd op zonnepanelen voor mijn woning en een houtpelletkachel. Hiermee bespaar ik ruim 65 euro per maand.
Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk de auto te laten staan en de fiets of scooter te pakken. Hiermee bespaar ik een hoop brandstofkosten.
Zodra mijn tv contract afloopt ga ik deze ook beëindigen. Ik kijk nauwelijks tv. Dit zal me een besparing van ongeveer 15 euro per maand opleveren.
Ook interesse om je tv abonement op te zeggen? Lees dan: 7 redenen om je tv abonnement nu op te zeggen
8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?
Kwalitatief goede voeding voor mij en mijn huisdieren. Ik ben voor mezelf wel bewust met boodschappen bezig. Ik bedenk voor de hele week wat ik ga eten en probeer maar één keer per week boodschappen te doen. Maar ik betaal graag wat extra voor gezond, vers en lekker eten.
9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?
Ik heb een betaalrekening waar het geld op binnen komt. Vanuit daar maak ik geld over naar mijn spaarrekening. Ik heb momenteel drie spaarrekeningen en gebruik degene met de hoogste rente.
Ik weet precies wat mijn vaste lasten zijn en ook mijn variabelen kan ik goed inschatten. Ik geef mezelf daarnaast zakgeld voor leuke dingen. De rest gaat naar de spaarrekening.
10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit.nl willen geven?
Ken je financiële situatie en probeer een buffer te maken – dat geeft vrijheid. Maar zet niet teveel geld op de spaarrekening. Los het af op je hypotheek of investeer in je huis door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen. En bespaar zeker niet op je gezondheid. Investeer in jezelf.
Bedankt voor het delen van je financiële situatie P.! Interessant om een kijkje te hebben mogen krijgen in je financiën. Ik vind het erg inspirerend dat je extra vakantiedagen ‘koopt’ bij je werkgever, zodat je meer vrije tijd hebt én meerdere keren per jaar op vakantie kunt. 🙂
Laat zeker even een reactie achter hoe jij je financiën beheert en of jij dingen anders aanpast of juist niet. We zijn heel benieuwd!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
3 leuke geiten 🐐🐐
Wat mij al een tijdje opvalt bij deze rubriek is dat het uitgaven-staatje nooit volledig is. Dit geeft dan een verkeerd beeld..bijvoorbeeld: kleding, kapper, bankkosten, gemeentebelastingen, waterschap (zit niet in de waterrekening), wegenbelasting. Variabele kosten uitgedrukt in een bedrag per maand: uitjes, vakanties etc.
Dank je wel voor je overzicht. Ik ben er altijd erg blij mee. Mag ik vragen wat 80 uur aan extra vakantietijd je kost? Ik heb hier ook wel oren naar.
Vermoedelijk kost 80 uur vakantie zo’n 80 keer je uurloon.