Groentegerecht gado gado met tofu

Gado gado met tofu - dit Indonesisch groentegerecht voornamelijk gebaseerd op de heerlijke gado gado saus. De ingrediënten zijn niet duur, snel te bereiden en als je geluk hebt eet je het de volgende dag nog een keer.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Gado gado is niet te vergelijken met pindasaus

Gado gado is niet te vergelijken met pindasaus. Het komt er weliswaar dicht bij in de buurt (de kleur en structuur is hetzelfde),  maar het heeft zijn eigen karakter. Door onder andere de aanwezigheid van een pepertje, gember, citroen en bruine suiker is gado gado met tofu de ietwat zure held onder de pindasauzen. Echt heerlijk! Het heeft zoals gezegd een zuurtje van citroen, maar dat maakt het erg lekker met de aanwezige groenten en rijst.

gado gado met tofu

gado gado recept met groenten en tofu


Bestel Kom maar op via Bol.com

Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Porties: 2

Ingrediënten voor gado gado met tofu

  • 2 eetlepels olijfolie
  • zeezout
  • 1 pak tofu van 400 gram – uitlekken en in stukjes snijden
  • 1 tot 2 theelepels cayennepoeder
  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 2 gekookte eieren
  • 1/2 halve broccoli in stukken gesneden
  • 250 gram sperziebonen
  • taugé als finishing touch

Voor de gado gado saus:

  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 geel pepertje voor een pittige smaak
  • 1 cm verse gember (of een theelepel gemberpoeder)
  • 60 gram geroosterde cashewnoten (gewoon in de supermarkt te koop)
  • 2 tot 3 kleine scheutjes sojasaus
  • 2 theelepels citroensap
  • 3 theelepels bruine bastersuiker
  • water naar eigen invulling (om de saus de juiste dikte te geven)

Bereidingswijze

  1. Begin met de gado gado saus. Voeg knoflook, peper, gember, cashewnoten, citroensap, sojasaus, basterdsuiker en een scheutje water in een hoge kom toe en mix het geheel met een staafmixer tot een gladde massa.
  2. Is de saus nog wat aan de dikke kant, voeg dan wat extra water toe. Proef de saus tussendoor en kijk of deze op smaak is. Te zuur? Voeg dan wat extra basterdsuiker toe. Te flauw? Dan kan een scheutje sojasaus helpen of wat extra citroensap.
  3. Zet een pan water voor de eieren op het vuur en kook de eieren zo’n 4 tot 5 minuten.
  4. Nu de saus klaar is en eieren op het vuur staan mogen de rijst en de groenten wat aandacht verdienen. Kook of stoom de groenten en de rijst (op de taugé na) en zet ondertussen een flinke koekenpan op het vuur met een scheutje olijfolie.
  5. Bestrooi de in stukken gesneden tofu met de cayennepoeder en leg de stukjes één voor één in de hete koekenpan. Bak de tofu aan iedere kant zo’n 3 minuten.
  6. Pel de eieren en snijd deze in 6 partjes.
  7. Decoreer het bord met alle ingrediënten en zorg dat je alles voorziet met een dikke laag gado gado saus. Héérlijk – al zeg ik het zelf!

Notities

De groenten kun je wokken, stomen, koken, grillen of wat je wilt. Doorgaans worden de groenten bij gado gado meestal gekookt of gestoomd.

Varieer lekker in de groenten en gebruik zeker sperziebonen in de gado gado. Zorg dat de gado gado saus lekker op smaak is met een (lichte) pittigheid).

gado gado recept

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Tamara

    Lekker.!
    Ik maak ook wel eens tofu saté :

    Snijd de tofu in blokjes en doe ze in een steelpannetje met een scheut tamari, wat ketjap, een flinke lepel sambal, schijfjes knoflook en schijfjes gember, verder doe ik er nog koriander en seréh gras bij, en een klein scheutje water, niet teveel want het moet een pittige marinade zijn.
    Dit kook ik even en laat het dan een paar uur staan om te marineren, af en toe eventueel omschudden.
    Later in een zeef of vergiet ook een ruime tijd laten uitlekken. Schijfjes gember vis ik eruit.
    Dan bakken in een goede wok-olie op hoge temperatuur.
    De marinade zeef ik ook en gebruik ik dan om van een flinke lepel bio pindakaas een saté sausje te maken.
    Aan een stokje rijgen doe ik dan dus ná het bakken……net echt maar wel martelvrij.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate