Paprika's zijn altijd zó kleurrijk. Ik word alleen al blij om naar de verschillende kleuren te kijken. In dit recept gebruik ik zowel rode als gele paprika's, samen met de zoete aardappel zorgt het ervoor dat de paprikasoep uiteindelijk een oranje kleur krijgt. Als dat geen feestje is, dan weet ik het ook niet meer.
Hoe rooster je paprika’s?
Eerst even dit. Het roosteren van paprika’s is niet heel moeilijk, maar toch is het fijn om te weten hoe je dit het beste kunt doen. Er zijn twee manieren om je paprika’s te roosteren.
- Rooster de paprika’s in de oven. Snijd de paprika’s doormidden, haal de zaadlijsten eruit en was de paprika’s goed. Leg de paprika’s op een met bakpapier beklede bakplaat en zet deze hoog in de oven – en schakel de grillstand in. Draai de paprika’s om zodra de bovenkant zwart begint te blakeren (de paprika’s mogen de grill net niet aanraken). Na ongeveer een kwartier heeft deze kant genoeg zon gezien en is het tijd om ze om te draaien. Laat de paprika’s ook op deze kant een kwartiertje roosteren. Het kan zijn dat sommige paprika’s meer tijd nodig hebben, door de grootte kan het iets van elkaar verschillen.
- Grill de paprika’s in een grillpan of op een grillplaat. Zodra beide kanten langzaam zwart beginnen te blakeren, zijn de paprika’s geroosterd. Dit duurt grofweg 20-30 minuten.
Wat heb je nodig voor een grote pan paprikasoep voor 4 personen?
- 5 paprika’s (mix van rode en gele paprika’s)
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 Spaanse peper voor een beetje spiciness
- 1 flinke zoete aardappel
- Olijfolie
- 1 liter groentebouillon (2 blokjes bouillon op 1 liter heet water)
- 2 theelepels oregano
- 3 takjes verse tijm
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel kardemompoeder
- 1/2 theelepel kurkuma – voor je gezondheid
- Vers zeezout en gemalen peper
In 7 stappen zet je deze heerlijke soep op tafel
- Rooster de paprika’s (zie stap hierboven en kies voor de grillpan of oven methode om de paprika’s te roosteren/grillen).
- Pel de ui en knoflook en snijd beide samen met de Spaanse peper in kleine stukken. Doe olijfolie in een grote pan en zet deze op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui en knoflook een paar minuten tot de ui glazig is en voeg na ongeveer 3 minuten de Spaanse peper toe.
- Snijd ondertussen de zoete aardappel in blokjes en voeg dit toe in de pan. Bestrooi de groenten met de gember, kurkuma, kardemom, tijm en oregano en bak het geheel zo’n 5 minuten.
- Giet de groentebouillon in de pan en de breng de soup-to-be aan de kook.
- Snijd de geroosterde paprika in kleinere stukken en voeg dit toe aan de soep.
- Laat de soep een klein half uur garen op laag vuur. Hierna kun je met de staafmixer aan de slag om de soep te pureren tot een gladde massa. Kijk eens hoe mooi de soep van kleur wordt.
- De paprikasoep kun je op smaak brengen met wat peper en zout. Proef de soep eerst wel goed van tevoren, omdat de Spaanse peper al zorgt voor genoeg pittigheid. Ik houd wel van wat pittigheid, maar voor iemand die houdt van een mildere soep, adviseer ik om de peper achterwege te laten.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐