Dit gezonde bananenbrood is ideaal als je op zoek bent naar een gezond tussendoortje. Of je eet gewoon lekker een plak als ontbijt - nog beter. In dit artikel deel ik graag het recept met je voor dit heerlijke bananenbrood.
Zoete trek stillen met bananenbrood
Vaak ontstaat mijn zoete trek na het avondeten. Meestal kan ik me beheersen en ga ik voor een bakje diepvriesfruit. Maar soms trek ik toch een pak koekjes open en plakken die calorieën zich op mijn lichaam. Bummers.
Maar er zijn meer manieren om je zoete trek te stillen na het eten. Als je trek hebt in zoetigheid, dan zijn er genoeg dingen die je kunt eten. Je kunt zoals gezegd wat fruit eten, een doos koekjes leegeten of je kunt voor de middenweg gaan – een gezond alternatief én je zoete trek stillen. De gulden middenweg. Dat is wat met dit bananenbrood heb gedaan – het is gezond, licht gezoet, plantaardig en helemaal verantwoord om te eten.
Mijn versie voor een gezond bananenbrood vind je hieronder. Hopelijk inspireert het je om het ook eens te gaan maken. Het is echt een heerlijk recept al zeg ik het zelf. 😉
Natte ingrediënten:
- 4 rijpe bananen – geprakt
2 eetlepels gemalen lijnzaad gemengd met 80 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
80 ml zonnebloemolie
40 ml agavesiroop
Droge ingrediënten:
- 5 medjool dadels – in kleine stukjes gehakt
50 gram havervlokken
1 theelepel baking soda
½ theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zeezout
200 gram volkoren tarwemeel – of ander type meel
topping: blauwe bessen en walnoten
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven alvast voor op 175 graden Celsius en bedek een cakeblik met bakpapier.
- Prak in een grote kom de bananen goed fijn en roer de natte ingrediënten door de geprakte bananen.
- Voeg één voor één de droge ingrediënten (op de toppings na) bij het natte beslag en meng alles goed door elkaar.
- Verdeel het beslag over het cakeblik en verdeel de toppings over de bovenkant van het bananenbrood en druk het wat aan.
- Bak het bananenbrood in de voorverwarmde oven af in 40-45 minuten in het midden van de oven.
- Laat het bananenbrood voor zeker een half uur afkoelen in het cakeblik. Hierna kun je het uit het cakeblik halen en in gelijke stukken snijden.
- Je kunt het bananenbrood tot zeker 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren.
Gezond eten en afvallen is simpel ✌
Wil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor de online cursus blei lijf. Samen met Jelle heb ik recepten ontwikkeld en uitgewerkt voor zijn uitgebreide cursus over gezond eten.
Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker!
Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die ongezonde snacks te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten zoals een lekker en gezond bananenbrood. 🙃
Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
8 leuke geiten 🐐🐐
Waarom zonnebloemolie ? Kan kokosolie ook ??
Hoi Johanna, kokosolie lukt vast en zeker ook goed voor dit bananenbrood. 🙂
Dat bananen brood ziet er overheerlijk uit!!!!
Goede tip!
Ivbm tip van je slaapkamer ga ik direct aan de slag!
Jouw site en die van Jelle zijn echt een meerwaarde voor mijn leven. Dank je wel.
Klinkt erg lekker, Billy! Die ga ik zeker proberen. De hartige cake klinkt ook goed! Groetjes aan Jelle, ik heb net zijn boek uit en eigenlijk vind ik dat jammer. Misschien begin ik morgen wel weer bij bladzijde 1 😉
Vanmiddag gebakken en wat is tie lekker!!! Luchtig en smeuïg en meer dan zoet genoeg… Exit origineel recept (met eieren, boter en extra suiker) en enter die van jou! Dank je wel voor het delen. 🙂
Vanmorgen het gezonde bananenbrood gebakken. Toegevoegd wat gebroken walnoten. Smaakt heerlijk.
Dank voor dit overheerlijke recept.
Ipv een boterham eet ik hier een dikke plak van.
Met boekweitmeel, noten en kokossnippers erdoor ook heerlijk.
En ik voeg wat appelazijn toe aan de bakingsoda, dan is het lekker smeuïg en luchtig.
Dank je voor het recept. Was een groot succes thuis. Gemaakt met spelt meel en olijfolijf ipv zonnebloemolie. De topping met Frambozen en Walnoten, erg lekker combi. Ik haalde er 10 grote plakken uit. Ga ik vaker maken, volgende keer in muffin vormpjes.
Het leuke is dat je met dit recept als basis kunt spelen.