Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Goedkoop backpacken – mijn 17 persoonlijke tips

Minstens één keer per jaar maak ik samen met Jelle (mijn vriend) een grote reis van twee maanden. Bepakt met onze kleine backpack (we reizen ultra light) ontdekken we steeds weer een nieuw stukje wereld waar we nog niet eerder geweest zijn. Ik heb 17 tips voor je verzameld die we zelf persoonlijk toepassen -of willen gaan toepassen- tijdens onze backpack avonturen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Backpacken met een (te) kleine rugzak

De afgelopen jaren is mijn backpack steeds kleiner geworden. In 2011 ging ik nog naar Australië met een Deuter backpack van 28 liter, sinds onze reis naar Amerika vorig jaar is mijn backpack gekrompen tot 22 liter. Dat scheelt weer een hoop extra kilo’s die ik meer mee hoef te zeulen. Da’s fijn!

Aangezien we met onze backpack een lange tijd wegzijn, vinden het belangrijk om een goede backpack te hebben die een praktische indeling heeft, zoals de Deuter backpacks die we nu hebben.

Goedkoop backpacken

Backpacken hoeft niet persé goedkoop te zijn (we willen niet elke dag kale pasta met ketchup eten), maar je kunt wel een aantal belangrijke stappen zetten om de reis niet te duur uit te laten vallen.

Het blijft voor ons lastig om tijdens de reis de kosten een beetje in balans te houden. Natuurlijk houden we er rekening mee dat onze AirBNB’s, hotels of hostels niet te duur zijn, maar ik laat me ook (te) vaak verleiden door goddelijke stukken taart en te duur bier van lokale micro breweries. En een keuze maken tussen het eten van een noodle maaltijd aan een drukke weg of in een sfeervol ingericht restaurant (6x zo duur) is ook niet altijd even makkelijk.

Je leest het al: het leven van een backpacker gaat niet altijd over rozen. 😉

Tja, het is soms keuzes maken. Ga je voor de budget optie of kies je voor wat meer luxe? De afgelopen jaren zijn we er toch in geslaagd om een goede balans, hieronder heb ik 17 tips voor je op een rij gezet.

Goedkoop backpacken - mijn tips

Mijn 17 tips om goedkoop te backpacken

  1. Begin je backpack vakantie goed en kijk waar je het beste je vlucht kunt boeken. Onze reis naar Amerika ging op de heenweg via Antwerpen-Schiphol-Seattle en hiermee hebben we op een retour vliegticket ruim 200 euro per persoon bespaard. We vlogen met KLM en we kwamen erachter als je Antwerpen centraal als vertrekpunt ingeeft op de website dat dit soms stukken goedkoper kan zijn – inclusief Thalys ticket voor de heen- en terugreis (meer info over goedkope vliegtickets).
  2. Kies voor een hostel of appartement met de mogelijkheid om zelf te koken. Naast dat het bereiden van eigen maaltijden een stuk goedkoper is dan iedere keer uit eten te gaan (of bij fastfood ketens gaan eten) is het ook nog eens véél gezonder. Bereid een lekkere maaltijd en geniet van een picknick in een park in de buurt.
  3. Zorg dat je elke dag verse groente eet. Wij kopen vaak wat groente en fruit als tussendoortje (zoals een appel, een zakje wortelen of crackers met jam). Wortels zijn bijvoorbeeld erg goedkoop en gezond, maar zijn ook lekker vullend. Dat weerhoudt mij er meestal van om dat stuk taart bij dat lokale koffiezaakje te nemen.
  4. Boek je AirBnB, hostel of hotel minimaal een paar dagen vooruit, zodat je er zeker van bent dat je deze niet meer hoeft te annuleren. Flexibele annuleringsvoorwaarden zorgen voor een hogere kamerprijs en dat geld wil je liever niet uitgeven aan de kamer.
  5. Doordat we ultra light backpacken besparen we op de prijs die je tegenwoordig vaak voor check-in bagage moet betalen. Daarnaast zorgt een lichte backpack ervoor dat je minder overbodige spullen meeneemt. Alle spullen die je hier koopt zijn daar ook te koop. Dus waarom zou je gaan hamsteren als alle spullen die je meeneemt ook gewoon in ieder ander land te vinden zijn?
  6. Tijdens onze eerste twee lange reizen hebben we veel in hostels geslapen. Meestal deelden we een badkamer, maar hadden we wel een privé-kamer. Het delen van een badkamer of je eigen privé badkamer kan soms wel 10 euro per nacht schelen. Dat zijn toch weer twee maaltijden bij ons favoriete fastfood restaurant. 😉
  7. Investeer in goede kleding die niet snel gaat stinken (zoals onze onderbroeken van Icebreaker). Dit scheelt je een hoop wasjes draaien.
  8. Cliché, maar waar: Ga CouchSurfen. Hoewel CouchSurfing het idee geeft dat het een goedkope manier is om te backpacken is dit niet altijd mijn ervaring. CouchSurfing gaat om het idee dat je nieuwe mensen leert kennen en ervaringen uitwisselt. Het is een ont-zet-tend leuke manier van reizen (we combineren het meestal met hotels en appartementen) en kan goedkoop zijn als je bijvoorbeeld niet uitgebreid uit eten gaat met je host, maar thuis een lekkere maaltijd bereidt.
  9. Bedenk in welk land je wilt gaan backpacken. Het land waar je wilt gaan backpacken heeft natuurlijk een hele belangrijke invloed op de hoeveelheid geld die je uitgeeft aan de reis. Azië (Thailand, Myanmar, China, etc.) is een goedkoop backpack-walhalla (pad thai voor maar één euro, anyone?), terwijl de levensstandaard in Australië en Amerika een stuk hoger zijn. Wil je dus graag op reis, maar zit je krap bij kas? Houd dan rekening met het land waar je naartoe wilt gaan.
  10. Vraag naar een glas kraanwater als je geen zin hebt om 5 euro voor een biertje te betalen. Heb je later toch trek in een biertje, haal deze dan bij de supermarkt voor een kwart van de prijs.
  11. Zorg dat je niet gescamd wordt. Wat? Precies, scammen is een ander woord voor oplichten. In veelal meer arme landen is het mensen hun werk om anderen op te lichten. Het is ons één keer gebeurd, de tweede keer is nog een twijfel geval. Drie bekende vormen van oplichting in het buitenland zijn: een foto scam (foto maken van een groepje en dan vragen of je mee een drankje gaat doen), thee ceremonie scam (dit heeft ons in Beijing bijna 250 euro gekost) en de tuk-tuk scam (je kent ze wel: zo’n felgekleurde auto op drie wielen en dan véél te veel geld vragen).
  12. Ga op zoek naar coupons in de buurt. Dit hebben we zelf nog niet eerder gedaan, maar we kwamen op het idee om coupon websites te gaan checken als we ergens aan het backpacken zijn. Sommige aanbiedingen (zoals een museum of diner) kosten vaak maar een fractie van de normale prijs, dus zeker de moeite waard om bij een volgende reis te gaan uitproberen.
  13. Via AirBnB boeken we vaak onze overnachtingen. Omdat de eigenaar zelf zijn of haar appartement te huur aanbiedt heb je echt in iedere prijsklasse een overnachting. We hebben onder andere in Eugene (OR) in een oud VW busje geslapen voor 19 dollar en in Bangkok in een prachtig, luxe appartement voor nog geen 70 euro (met zwembad). Een echte aanrader dus waar je nu ook nog eens 23 euro gratis tegoed krijgt. Dat is toch mooi meegenomen?
  14. Ontdek nieuwe uitstapjes. Vaak ga je uit eten voor de ervaring en de gezelligheid, maar als je twee maanden lang iedere dag in een restaurant gaat eten dan is de lol er wel een beetje van af. Kijk of je nieuwe ervaringen op kunt doen waar je veel plezier aan beleeft. In San Francisco had ik bijvoorbeeld gratis yogalessen gevonden in een prachtige kathedraal op een berg. Dit kostte ons dus helemaal niets, maar de ervaring was geweldig!
  15. Vermijd koffie op reis. Ik houd van koffie, maar voordat we op reis gaan kicken we af van onze koffieverslaving (we drinken zo’n 2 koppen koffie per dag). Als we iedere dag twee eenvoudige koppen filterkoffie bij Starbucks zouden halen (2 mensen x 2 koffie per dag x 2 maanden) kost dat 540 euro. Kun je nagaan als we ons laten verleiden door een kleine Caramel Macchiato (972 euro over twee maanden)? Koe-koek, dat is een hoop geld wat je kunt besparen.
  16. Kies je voor een hostel? Kijk dan of je een hostel uit kunt kiezen waar ze gratis ontbijt bij serveren. Het ontbijt in een hostel stelt meestal niet meer voor dan een kop slappe koffie of thee en wat cereals, maar hier kun je in ieder geval een tijdje op voor uit.
  17. Komend jaar gaan we kijken of we voor een korte periode op iemand anders huis kunnen passen. Op een website als TrustedHouseSitters worden echt duizenden oppashuizen aangeboden, helemaal voor noppes. Voorwaarde is vaak wel dat je de planten met liefde verzorgt en op een huisdier past (als dát het enige is….). De website zelf is daarentegen niet gratis (je betaalt zo’n 7 dollar per maand), maar registeren is sowieso gratis. Huizen worden soms voor een weekend, een week of langer aangeboden, dus ik ga er binnenkort eens goed induiken of er iets voor ons tussenzit.

Wat zijn jouw tips om goedkoop te backpacken? En welke unieke en goedkope ervaring heb jij tijdens het reizen meegemaakt?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Suzanne

    Goed idee van vegan in het vliegtuig, had ik niet aan gedacht.

  2. 🐐 Billy

    Ja, echt doen Suzanne. Onder andere veel groente en fruit, dus je voelt je een stuk gezonder dan als je voornamelijk vet eten tijdens de vlucht eet. 🙂

  3. 🐐 Kitana

    Aan het begin van onze week in Londen pinden we 200 pond, hier hebben we de hele week mee gedaan. We zijn een paar keer uit eten geweest en hebben een paar keer eten afgehaald. Als lunch kozen we meestal iets van een supermarkt, dat scheelt enorm. Voordeel is dat je weet hoeveel je hebt en over hoeveel dagen je het moet verdelen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate