Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe overleef je die vervelende schoonmaakdag? 5 tips!

Vind je het huishouden een vreselijke taak en zie je op tegen het houden van een schoonmaakdag, maar is het nodig omdat je (schoon)ouders op visite komen? Lees dan onze 5 tips die je helpen om door deze vervelende dag heen te komen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jolanda.

1. Maak het jezelf comfortabel

Begin met het uitzoeken van je favoriete muziek (bij hardrock zul je sneller gaan werken), je comfortabele schoonmaaktenue (met die grote reuze sloffen) en zet de waterkoker aan voor een heerlijke kop groene thee (vol anti-oxidanten en lekker rustgevend).

Zorg dat je zin krijgt in het schoonmaken door het jezelf zo comfortabel mogen te maken en stel doelen wat je vandaag wilt gaan bereiken en zet ze op papier. Iedere keer als je iets hebt bereikt zet je er een dikke streep doorheen en zo werk je de hele lijst af.

2. Treuzel niet teveel en ga aan de slag

De bekende term van uitstel komt afstel kennen we allemaal wel. Eerder schreven we een artikel over de sneltrein schoonmaak, waar we tips geven om op een snelle manier je huis schoon te maken. Zorg dus dat je snel aan de slag gaat en het schoonmaken niet uitstelt tot de volgende dag.

3. Zie schoonmaken als een sport

In de sportschool word je aangemoedigd door al die fanatieke sporters om intensief mee te doen. Na een fanatiek lesje spinning of body pump ben je afgepeigerd, maar heb je een voldaan gevoel dat je wat bereikt hebt.

Pas ditzelfde thuis toe bij het schoonmaken. Zie van hot naar her lopen in je huis als hardlopen op de loopband, de volle emmer tillen als gewichtheffen en de ramen zemen als een lesje body pump. Je hebt weliswaar geen fanatieke medesporters, maar zet de wekker wanneer je klaar wilt zijn met schoonmaken. Je zult merken dat het leuk wordt om thuis te gaan sporten, euh.. schoonmaken!

4. Vis eens naar een compliment

Ben jij vaak de enige thuis die ziet dat je je hebt uitgesloofd door het huis schoon te maken, en heeft je partner dat nooit in de gaten? Vis dan naar een compliment door eens te zeggen: “Hé schat, ik heb je overhemden weer gestreken zodat je niet mis hoeft te grijpen”. Je vist dan naar een compliment, waarop je partner je hiervoor zal bedanken. Op deze manier krijg je meer waardering in het schoonmaken en zal het alleen maar leuker worden.

5. Ga op zoek naar vuile plekken in huis

Bij het dweilen van de vloer is het vaak niet nodig om de hele vloer te doen als je dit regelmatig bijhoudt. Ga op zoek naar de vieze voetstappen of het gedeelte waar vaak gelopen wordt – dit bespaart je een hoop tijd.

Ditzelfde kun je ook doen bij andere taken als het schoonmaken van de keuken en de badkamer. Deze tip is wel enkel geldig als je met enige regelmaat je huis schoonhoudt, want anders zullen de problemen zich alleen maar opstapelen…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Claudia

  Vissen naar een compliment is soms wel bevredigend. Maar meestal is het toch leuker als meneer uit zichzelf complimenteert. Al is het maar een “oh wat fijn dat alles weer netjes is”.
  Ik vind het echt een goede website! Veel tips waar ik wat aan heb, en anders in ieder geval een goede motivator

 2. 🐐 Nienke Huls Elzinga

  zo heb ik de site van FLYlady gevonden… daarmee leer je jezelf routines aan, waardoor je uiteindelijk altijd een schoon en opgeruimd huis hebt met minimale inspanning… al duurt het wel een aantal maanden voor je op niveau bent denk ik… maar goed, dat is ook helemaal de bedoeling juist…. rustig aan, jezelf niet over de kop weken, maar met een timer op bv 5 min, pf 15 minuten…

 3. 🐐 Karsten

  Goede tips! Vooral de eerste drie helpen goed, schiet een stuk beter op om meteen de beginnen en een muziekje aan te zetten. Met veel geluk heb ik een huis met centraal stofsysteem, dus de stofzuiger hoef ik zelden nog op te pakken,is al één rotklusje minder. Thanks voor de tips!

 4. 🐐 Josine

  Swiffer of iets dergelijks gebruiken,, kan achter het gordijn of in hoekje. hoeft niet perse met dure doekjes droog schoon te maken, kan ook van de action of geel doekje eraan met drupjes laminaatreiniger om snel even te dweilen.

 5. 🐐 Josine

  Strijkvrije overhemden kopen. Die zijn tegenwoordig echt strijkvrij en kunnen ook in de droger. Nooit meer strijken, hoera!

 6. 🐐 Josine

  Verder kinderen leren niet tegen muren en deuren, glas enz met handen, voeten en spullen er tegen aan te gaan. Zorg dat je altijd verf in huis hebt waarmee de muren gedaan zijn, als een muur dan eens erg vlekkerig is geworden, roller erover heen waar het vies is en het is snel schoon! Goed tijdstip is eind zomer, lente.

 7. 🐐 Josine

  Koop geen dure meubelen. Er zijn veel goedkope winkels waar je leuke meubels kan kopen voor niet veel geld. Gaan ze stuk, worden ze erg vies, dan koop je een leuk nieuw modelletje. Zonder kinderen is dit niet zo relevant, met kinderen is dit een gouden tip!!

 8. 🐐 Josine

  Met kopen van meubels let op de soort (geen glazen eettafels, eiken eettafels, heel lastig schoon te maken met vlekken) en ook op de textuur (veel randjes in het meubel, ruitjesdeuren die iedere week elk randje gestoft moet worden, stoffig riet)

 9. 🐐 Josine

  Met een harde plastic handborstel en veger (let op, meeste borstels bij borstel en veger stelletjes zijn te zacht!) kun je snel de trappen schoon krijgen zonder de stofzuiger meteen van boven naar beneden te hoeven sjouwen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate