Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Je huis opruimen in 30 minuten

Het liefste plof je op de bank na een drukke dag. Als je op je heen kijkt word je onrustig, je ziet overal rommel in huis liggen en je wilt het opgeruimd hebben. En het liefst in zo weinig mogelijk tijd. In dit artikel laat ik je zien hoe je je huis snel hebt opgeruimd.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Stappenplan voor minder rommel

Je kijkt om je heen en kijkt snel weer terug op je telefoon. Je huis ligt vol met rommel en eigenlijk wil je hier niet aan herinnerd worden.

“Waar moet ik beginnen?”

Of je huis wat rommelig is of letterlijk vol ligt met allemaal spullen – het geeft je een onprettig gevoel. Het bezorgt onrust in je hoofd. Daar gaan we wat aan doen. Volg onderstaand stappenplan en je huis wordt weer lekker opgeruimd (en het opgeruimd te houden). ✌

En als je een beetje opschiet is je huis binnen 30 minuten weer net zo opgeruimd als een Parijse kunstgalerie.

In 30 minuten je huis opruimen – stappenplan

1. Zet de ramen open om frisse lucht toe te laten

Frisse lucht is belangrijk bij het opruimen. Zet een aantal ramen open terwijl je aan het opruimen bent.

2. Ga rond met een lege vuilniszak en verzamel al het afval

Ga met een vuilniszak te keer en ga op zoek naar spullen die duidelijk in de afvalbak horen. Lege verpakkingen, enveloppen, papiertjes, gebruikte koffiepads, keukendoekjes en ga zo maar door. Afval hoort niet in huis rond te slingeren, dus weg ermee!

3. Maak twee stapels en bepaal waar de rondslingerende spullen horen

Alles in huis heeft een eigen plekje. Boeken op de boekenplank, pennen in een pennenbak, afstandsbediening in de la en kleding in een kledingkast. Tenzij het natuurlijk te erg ruikt en je het liefst die vieze onderbroek met een knijper op je neus in de wasmand moet gooien.

Zet en leg alles terug op zijn plaats, dan is je huis een stuk opgeruimder.

4. Zorg dat grote oppervlakken leeg zijn

Een andere snelle stap is om plekken als je salontafel en de vloer zo leeg en eenvoudig mogelijk te houden. Wat wordt er bedoeld met eenvoudig? Niet teveel decoratie op tafel, geen onnodige spullen op de grond, houd het simpel. Daar blijft het ook opgeruimder van.

5. Creëer gezelligheid in huis

Zodra je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd is je huis weer opgeruimd en lekker fris. Voor een nog frisser gevoel is het leuk om het meteen wat op te fleuren. Verschuif wat meubels, verwissel een schilderij of zet een plant neer. Het hoeft niet veel te zijn, net genoeg waar je blij van wordt.

Je zult merken dat je na het uitvoeren van het stappenplan weer helemaal bij bent. Je huis voelt anders aan, is opgeruimder en het straalt rust uit. En dat allemaal in zo’n korte tijd.

Als je na het opruimen neerploft op de bank ervaar je echt het gevoel alsof je rondloopt in een zentuin.

Meer snelle tips om te zorgen voor een opgeruimd gevoel

 • Heb je weinig tijd om op te ruimen? Koop dozen of manden en doe hier spullen in. Op een later tijdstip kun je alle spullen op de juiste plek terug zetten, maar voor nu is de troep uit het zicht.
 • Bepaal welke woonaccessoires je wilt houden en welke niet. Te veel versiersels zorgen voor een rommelig huis.
 • Doe de gordijnen helemaal open, dat zorgt voor daglicht en een frisse uitstraling.
 • Koop een grote mand of kist waar je al het speelgoed van je kinderen in kunt stoppen. Leer ze om het speelgoed na gebruik weer terug in de kist te stoppen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Margriet

  Geen dozen of bakken kopen voordat je hebt oogeruimd! Je hebt vast wel iets in huis voor tijdelijke opslag, al is het een boodschappentas, Kan je ook makkelijk mee door het huis lopen om alles op z’n plek te leggen.

 2. 🐐 Carolien

  In het kopje staat dat je dit binnen 30 minuten kan doen. Maar als ik rondkijk in mijn woonkamer, dan lukt dat echt niet in 30 minuten… Op alle kastjes ligt rommel, de speelgoedhoek is ontploft en in elke hoek staan spullen. Dus na een grote opruimactie van minimaal 3 uur ziet mijn woonkamer er misschien zo uit als in jouw tips. De tips zijn echt leuk hoor, maar deze is niet altijd realistisch…
  Na de grote opruimbeurt zouden deze tips handig kunnen zijn…

  groet Carolien

 3. 🐐 Benella

  Mijn tip: doe alsof je heel belangrijke visite moet ontvangen over een half uurtje. Als er namelijk echt iemand belt met “ik sta zo voor je deur!” kan ik ineens wel supersnel alles netjes maken. Dus soms doe ik alsof 😉

 4. 🐐 Margot

  Ruim iedere dag een beetje op, dan komt het niet zo ver dat er overal rommel ligt. Zo doe ik het.

 5. 🐐 Rita Firoosje

  Ben 3 weken geleden begonnen met ECHT opruimen dwz alles wat ik 3 jaar niet gebruikt heb: WÉG. Kringloop,weggeven of weggooien. Soms 2 uurtjes bezig soms een half uurtje per dag. Geeft ontzettend veel voldoening. Rita Firoosje
  M

 6. 🐐 Ineke

  Ik heb ooit vroeger een methode van Kaat Mossel gevolgd, die heel goed en prettig werkte: elke ruimte in huis 5 minuten opruimen/schoonmaken (met een timer erbij) en dan door naar de volgende ruimte. Doos of tas mee voor spullen die niet in die ruimte horen. Na een week is je huis opgeruimd en schoon 😊
  De rommel is niet in 1 dag ontstaan, dus ook niet in 1 dag weer op geruimd. Geeft een ontspannen en voldaan gevoel, omdat je toch elke dag vooruitgang ziet.
  Deze methode werkt ook heel goed voor andere klussen waar je geen zin in hebt, maar die toch moeten gebeuren (evt. tijd iets aanpassen)😉

 7. 🐐 Willeke

  Ik probeer me zoveel mogelijk te houden aan die ene regel: alles wat je gebruikt hebt zo snel mogelijk weer opruimen naar waar je het vandaan gehaald hebt. En kijk af en toe ook eens naar je huis alsof je bij jezelf op bezoek komt. Een echte eye-opener is dat.

 8. 🐐 Coby

  Drie jaar geleden m’n huis grondig begonnen op te ruimen, te vereenvoudigen..bijna onmogelijk….toch ik wil terug naar de eenvoud. Nu m’n kleding nog, ik heb drie staande houten rekken in m’n slaapkamer met hanggoed én jassen. En een ladekast en nog een houten kast van een meter breed, dat is mijn kleding. Nieuwe wil ik niet kopen, tenzij verantwoord biokatoen. Tis veel ik weet het, een basisgarderobe is mijn droom…ik hou tevens van afwisseling. Licht uit en slapen dan maar..??

 9. 🐐 Ans Bouman

  Deze maand heb ik elke vrijdag spullen gebracht naar de kringloop. Op donderdag eerst een rondje door het huis en weer eens kijken welke spullen overbodig en gewoon teveel zijn. Daarbij de kasten ook meegenomen en dat heeft best wat lucht gegeven en een goed gevoel. Bladen en boeken liggen klaar voor bezoekers die interesse hebben.
  Zelfs mijn man kreeg de smaak te pakken en is in de garage/werkruimte aan de slag gegaan. Ook de tuinspullen schoongemaakt en een deel weggedaan…… soms best moeilijk, maar het is gelukt.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate