Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo verloopt je kerstdiner op rolletjes – 5 tips

Zit je nu al in de stress over het kerstdiner die jij dit jaar voor je rekening hebt genomen? Maak je dan geen zorgen meer, want met onderstaande timing tips voor in de keuken zal het kerstdiner dit jaar bij jullie helemaal op rolletjes lopen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Maak een goede planning

Het meest belangrijke om een gezellige avond te hebben is om van tevoren een goede keukenplanning te maken. Hieronder hebben we de meest belangrijke punten neergezet waar je op moet letten tijdens de voorbereiding van het kerstdiner, zodat er geen stress ontstaat. Zorg eerst dat je weet welke gerechten je wilt maken en houd hierbij rekening met je eigen keukencapaciteit.

1. Hoeveel personen komen er eten tijdens het kerstdiner?

Het aantal personen is uiteraard het belangrijkste voor het kopen van de kerstboodschappen. Heb je een gerecht gevonden voor 4 personen, maar gaan jullie in totaal eten met 5 personen, deel dan het gewicht of stuks van het gerecht door 4 en vermenigvuldig dit met het aantal personen (in dit geval 5). Zo voorkom je dat je gezelschap wat zielig naar het bord zit te staren als je halve porties moet serveren.

2. Welke gerechten kun je van tevoren maken?

Ben je er uit wat voor kerstdiner je wilt gaan maken? Zorg dan dat je het kerstdiner goed hebt ontleed. De eerste stap is om te kijken wat je minimaal een dag van tevoren kunt voorbereiden, zodat je jezelf op kerst wat werk uit handen hebt genomen. Het moet natuurlijk wel een leuke dag worden.

Lees het recept goed na en kijk of er dingen zijn die je al een dag eerder kunt voorbereiden (zoals het marineren van het vlees of het maken van die lekkere saus of de soep). Op de dag zelf kun je je dan focussen op de laatste voorbereidingen.

3. Welke gerechten moeten er in de oven en hoelang?

Nadat je het eerste deel van het kerstdiner goed hebt ‘ontleed’ kun je verder gaan met stap 2 om te kijken welke gerechten er allemaal in de oven moeten. Bedenk dat sommige soorten vlees een lange tijd moeten garen in de oven. Hier kun je de weleens de mist mee ingaan als je op hetzelfde moment ook de oven nodig hebt voor de aardappelen of voor het warme voorgerecht.

Je zult compromissen moeten sluiten met je diner en moeten bepalen welk gerecht je in de oven doet. Heb je een oven én een combi-magnetron dan heb je geluk en heb je hier wat meer vrijheid in.

4. Zorg voor voldoende ruimte op het aanrecht en gasfornuis

Heb je voldoende ruimte op het gasfornuis? Een pan voor de soep op het vuur, twee andere pannen voor de groenten en een pan voor het vlees. De meeste huishoudens hebben nu een probleem, want alle vier de pitten zijn nu in gebruik.

Loop je er tegenaan dat alle pitjes op het gasfornuis bezet zijn? Kijk dan goed of je sommige gerechten op een andere manier kunt bereiden. Wat dacht je van om de soep in de magnetron op te warmen? Of om je boontjes voor te koken en warm te houden onder een stuk aluminiumfolie (dit kan best een half uurtje). Eerder schreven we al eens een artikel over de slimme manier van rijst koken. Door deze manier toe te passen heb je zeker een half uur vrij spel en blijft je rijst lekker warm in de pan.

5. Gerechten warm houden in oven en het opmaken van de borden

Je streeft naar perfectie, je wilt dat de borden er op en top uitzien en je vindt het leuk om complimenten te ontvangen voor de lange tijd dat je in de keuken hebt geploeterd. Logisch.

Maar hoe doe je dit? Een belangrijk onderdeel hiervan is dat je je borden eerst even verwarmt (uiteraard niet als je een koud gerecht serveert). De borden en de gerechten kun je warm houden in de oven. De borden kun je ook warm maken in de magentron (maak de borden eerst wel een klein beetje nat). Door de borden warm te maken, blijven ook de gerechten langer warm.

Hierdoor heb je meer tijd om je borden mooier op te maken. Zorg dat je een keukendoek of keukenrol bij de hand hebt voor als je gemorst hebt op de rand van het bord.

Meer tips voor een fantastisch kerstdiner:

  • Is er iemand in het gezelschap die geen vlees eet, maak het jezelf dan niet moeilijk en maak voor iedereen een gerecht zonder vlees. Probeer zo min mogelijk verschillende soorten gerechten te maken.
  • Een gezond kerstdiner is niet altijd even makkelijk. Toch is het makkelijker dan je denkt. Meer groente is altijd de oplossing. 😉
  • Kerst draait voornamelijk om de mensen, het eten is een (lekkere) bijzaak. Lees het artikel op soChicken eens voor nog meer kerstdiner tips.
  • Probeer het zo opgeruimd mogelijk in de keuken te houden tijdens het koken. Dit voorkomt dat je na het diner nog ellenlang in de keuken bezig bent om alles op te ruimen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate