Huisgemaakte soepen smaken echt het lekkerst. Deze linzen-broccoli soep ziet er misschien op het eerste gezicht niet echt fancy uit, maar de smaak van deze soep is echt verrukkelijk.
Een Indiaas tintje door de soep
Alhoewel ik onlangs in India ben geweest heb ik deze soep nergens op het menu in een restaurant zien staan. Of bij een streetfood stalletje. Helaas – want een grote kans dat ik deze soep anders zou hebben uitgekozen. Wat is de smaak van deze soep toch goed gelukt. Het bevat een aantal kruiden en specerijen die ook veel in de Indiase keuken worden gebruikt.
- Verse koriander
- Komijn
- Kurkuma
Normaliter ga ik altijd met een staafmixer tekeer als ik een linzensoep maakt, maar dat heb ik deze keer eens niet gedaan. Het lijkt dus een beetje op een traditionele groentensoep die ik van huis uit gewend ben, maar dan lekkerder én gezonder.
- Linzen helpen je op gewicht te blijven (yes!), omdat de bloedsuikerspiegel stabiliseert én er zitten veel vezels in linzen.
- En broccoli – dat is gewoon gezond. Geen twijfel over mogelijk.
Ingrediënten voor deze linzen-broccoli soep
Hoeveelheid: 4 flinke koppen soep
- Een scheutje olijfolie
- 2 rode uien, in ringen gesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- Halve Spaanse peper, fijngesneden (met of zonder zaadlijst)
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 3 eetlepels kerriepoeder
- 1 bos koriander, grof gesneden
- 1,5 liter groentebouillon
- 1 broccoli – in roosjes gesneden
- 200 gram linzen
- 1 flinke zoete aardappel – in blokjes
- 3 handjes verse baby spinazie
- Zeezout en verse peper
- Optioneel: een scheutje kokosmelk
Bereidingswijze
Tijdsindicatie: 30 minuten voorbereiden en 40 minuten kooktijd.
- Zet een grote soeppan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie, knoflook, rode ui en Spaanse peper toe. Bak dit voor 5 minuten en voeg de gemberpoeder, kurkuma, komijnpoeder en kerriepoeder toe. Hussel dit met een spatel door elkaar en voeg de helft van de koriander toe.
- Voeg de bouillon en de linzen toe en breng de soep aan de kook. Spatel de linzen regelmatig door.
- Kookt de soep? Zet het vuur dan op de laagste stand en laat de soep zachtjes koken voor minimaal 40 minuten. Voeg halverwege de roosjes broccoli en blokjes zoete aardappel toe aan de soep. De soep is klaar als de aardappel en broccoli beetgaar zijn.
- Breng de soep op smaak met peper en zout, voeg de spinazie toe en strooi er -indien gewenst- nog wat extra kerriepoeder bij.
- Maak de linzen-broccoli soep af met de resterende verse koriander als garnering en eventueel een klein scheutje kokosmelk. Dit geeft de soep een lekker romig karakter.
Deze soep is heerlijk voor bij de lunch of als diner. Ik had er een broodje met oude kaas bij geserveerd. Na één kom soep met een broodje zat ik dan ook goed vol. Dan maar geen lekkernij na het eten. Dat bespaart weer de nodige calorieën. 😉
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
3 leuke geiten 🐐🐐
En het tweede recept ook uitgeprobeerd! Wat een heeeerlijke soep, lekker al die kruiden! Je waant je inderdaad echt in India, terwijl ik er nog nooit ben geweest ;-). Een klein dingetje, even noteren hoeveel kurkuma je dient te gebruiken, dit staat nu alleen bovenaan als een van de drie kruiden benoemd. Kan niet wachten om weer een nieuw recept uit te proberen!
Leuk om te lezen Claudia dat je nog een recept hebt uitgeprobeerd (en goed bevallen is!). 🙂 Thanks voor de feedback, heb het meteen aangepast!
Dag Billy,
Welke linzen heb je voor dit recept gebruikt? De Franse ‘Le Puy’-linzen, of de gewone bruine Hollandse jongens?
Salut, Cora