Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Menu samenstellen – 9 praktische tips voor een geslaagd etentje

Iedereen heeft zijn of haar eigen smaak. Een menu samenstellen is daarom niet zo makkelijk - tot nu. Wij hebben 9 praktische tips voor je klaarstaan om een menu samen te stellen. Zo geef jij heel eenvoudig een geslaagd etentje!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Vis voor vlees serveren of juist andersom

Vis heeft vaak een sterke smaak en geur die andere (vlees)gerechten hierna minder lekker laten smaken. Vis serveren voor een vleesgerecht mag, mits de vis een niet al te sterke smaak heeft. Witvis heeft vaak een minder sterke smaak. Knoflook gamba’s en zalm wordt dan juist weer niet aangeraden om als voorgerecht te serveren. De sterke smaak blijft dan te lang in de smaak hangen en zal je smaakpapillen niet op tijd neutraliseren voor het hoofdgerecht.

Ditzelfde geldt ook voor twee vleesgerechten in een menu: Een gerecht van wit vlees kan prima na rood vlees geserveerd worden (meestal gebeurt dit niet), als het gerecht met het wit vlees maar voller, complexer en rijper is en meer smaakgehalte heeft dan het rode vlees gerecht.

Menu samenstellen – 9 praktische tips

  1. Zorg voor een juiste volgorde van de gangen.
  2. Zorg voor een evenwichtige verdeling – maak de porties per gang niet te groot.
  3. Wissel af in de bereidingstechnieken – bakken, braden, flamberen, grillen, noem maar op. Voldoende afwisselingen in het bereiden van het menu zorgt voor uitdaging en voor verrassende gezichten aan tafel. Altijd leuk.
  4. Probeer genoeg te variëren in de menu gangen. Bij het samenstellen van het menu kun je meerdere soorten groente gebruiken. Wel zou ik per gang niet voor een te grote diversiteit aan groente kiezen. Serveer je dus bijvoorbeeld risotto met asperges als hoofdgerecht? Houd het dan bij asperges (en wat knoflook, ui, etc.) en gebruik niet nog meer soorten groenten die je toevallig nog in de koelkast hebt liggen.
  5. Breng afwisseling in smaken en kleuren – dit voor een verrassend effect bij je gasten aan tafel.
  6. Houd rekening met jaargetijden – Op een warme zomerdag verlangt men iets luchtigers dan met de kerstdagen. Kies er voor om gerechten te maken met seizoensgroenten en gebruik seizoensfruit bij het dessert. Maak dus gebruik van verse producten die in een bepaald jaargetijde aangeboden worden (asperges, Hollandse aardbeien, mosselen etc.)
  7. Stem een menu af op de gelegenheid waar het voor bedoeld is.
  8. Stem het menu af op de groep gasten. Zijn er bijvoorbeeld kinderen aanwezig bij het etentje of zitten er buitenlandse gasten tussen het gezelschap. Je kunt wellicht van tevoren vragen naar de dieetwensen van de gasten. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan op de avond zelf.
  9. Houd rekening met je eigen kwaliteiten. Probeer geen culinaire hoogstandjes op het menu aan te bieden als je van jezelf weet dat je dit niet aandurft of aankunt.

Extra tip: Een 4 gangen menu samenstellen houd de volgende volgorde aan: Een koud voorgerecht als 1e gang, een kopje soep als tussengerecht, het hoofdgerecht als derde gang en als laatste gang het dessert.

De soep als tweede gang in dit menu zorgt ervoor dat de smaakpapillen geneutraliseerd worden, wanneer de eerste gang sterk gekruid is geweest. Zo kan dus met een neutrale smaak aan het hoofdgerecht begonnen worden.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Anna

    Het is echt super veel handigen info
    Bedankt

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate