Je slaapkamer is de plek in huis waar je de meeste tijd doorbrengt. Logisch dat het er af en toe niet zo fris ruikt. Deze handige tips gaan je helpen om de muffe geur in je slaapkamer aan te pakken.
1. Muf ruikend beddengoed?
Hoe lekker een fris opgemaakt bed ook is, soms schiet het er weleens bij om je beddengoed op regelmatige basis te verschonen. Er daarbij is er veel onduidelijkheid over hoe vaak je het beddengoed zou moeten verschonen. Persoonlijk hou ik ervan om iedere week of om de week mijn beddengoed te verschonen.
Is het heel warm ‘s nachts of ben je ziek? Dan zul je dit wat vaker moeten doen. Laat je je beddengoed langer dan twee weken liggen, kan er een muffe geur in je slaapkamer ontstaan. Iedere nacht heb je direct contact met je huid op de lakens, dus niet zo gek dat er een muffe geur kan ontstaan. Daarnaast zweet je -zeker in de zomer- behoorlijk als je in bed ligt.
Verschoon je beddengoed dus regelmatig. En zeg nou zelf: er is toch niets fijners en ontspannender dan slapen onder frisgewassen lakens?
Nog meer gekkigheid: 7x muffe geur in huis aanpakken (en de oorzaken hiervan)
2. Muffe lucht vs. frisse lucht
Ventileren – we kunnen het er niet vaak genoeg over hebben. Niet alleen in de slaapkamer, maar de gehele woning moet goed geventileerd zijn.
Omdat je een flink aantal uren in de slaapkamer doorbrengt, is het belangrijk dat er een constante stroom met verse, nieuwe zuurstof wordt aangevoerd. De makkelijkste manier om dit te doen is je raam ‘s nachts open te zetten.
Vind je het te koud om je raam ‘s nachts open te zetten? Kies er dan voor het raam overdag open te laten staan of om een goed ventilatiesysteem aan te schaffen. Eventueel kun je ook de deur van je slaapkamer ‘s nachts openhouden, zodat de lucht goed kan circuleren.
- Kijk eens naar de mogelijkheden om een ontvochtiger of een luchtreiniger in je slaapkamer te zetten. De eerste zorgt ervoor dat vocht zal verdwijnen uit je slaapkamer. Dit kun je dan weer handig zien op een vochtmeter. De luchtreiniger tovert de lucht om in frisse lucht.
3. Kledingkast perikelen
In de meeste slaapkamers wordt ook de kleding opgeborgen. Dat kan in een dichte kast zijn, maar een rekje met kleding op hangers zie je ook veel terug.
Hoewel dit gemakkelijk is en vaak mooi staat, kan dit ook een muffe geur achterlaten in je slaapkamer. De kleding heb je natuurlijk de hele dag gedragen, dus een lichtelijke lichaamsgeur of zweetlucht is soms niet te voorkomen.
Meer lezen: muffe geur in kledingkast aanpakken – 7 tips
Kleding die je niet iedere keer na het dragen wil wassen (zoals een colbert of wollen trui) kun je daarom het beste eerst uithangen voordat je deze terughangt in de kast of aan het rek. Bij voorkeur in een andere kamer. Zo is de ergste geur eruit en neem je de muffe geur niet mee in je slaapkamer.
4. Luchtverfrissers in je slaapkamer
Hoewel je een muffe keur natuurlijk beter kunt voorkomen, is het soms noodzakelijk deze geur spreekwoordelijk te genezen. Er zijn verschillende luchtverfrissers op de markt, maar een groot aantal ervan hebben een kunstmatige geur – bah.
Omdat je de hele nacht in de slaapkamer doorbrengt en dus de hele nacht deze geurstoffen inademt, is dat niet bevorderlijk voor je gezondheid. Ga daarom zelf aan de slag om een lekkere luchtverfrisser te maken.
Dat kun je doen door bijvoorbeeld:
- een verse bos bloemen neer te zetten
- een geurzakje te maken van gedroogde bloemen en/of kruiden
- of door partjes citroen met kruidnagel neer te zetten – dit geeft weinig geur af, maar trekken vieze geuren wel aan)
Leuk om te doen – en ook nog eens een stuk goedkoper.
5. Planten als natuurlijke reiniging
In een eerder artikel hebben we geschreven over het belang van planten en ander groen in je huis, maar ook met een muffe lucht kunnen planten je BFF worden. Door de zuurstof reinigende werking van planten, wordt de lucht in je slaapkamer automatisch ververst. Je ademt dan een frisse, schone en vooral zuurstofrijke lucht in. Een echte must dus om die muffe geur in je slaapkamer om te zetten in één en al frisheid.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
8 leuke geiten 🐐🐐
Kleine kanttekening: planten produceren overdag zuurstof, maar in de nacht gebruiken ze zuurstof en omgekeerd. Dus juist in de nacht als je zelf ook zuurstof consumeert concurreert de plant met je om de beschikbare zuurstof. Geen probleem als je een raam op een kier hebt staan, maar als je dat niet hebt wordt de lucht nog bedompter. Daarom werden vroeger in ziekenhuizen de bossen bloemen in de nacht buiten de ziekenzaal gezet.
Dank voor de aanvulling! 🙂 Stiekem gaan we er ook wel van uit dat je ‘s nachts tenminste een ventilatierooster, raam of slaapkamerdeur open hebt staan, zodat de planten (en jijzelf) wat frisse zuurstof krijgen.
druppeltje lavendelolie op het kussen, heerlijke geur en je slaapt beter
Even een aanvulling op wat Vroon zei, Sansevieria’s maken wel ‘s nachts zuurstof. Ze doen dit door overdag appelzuur aan te maken en dit dan weer s’ nachts in zuurstof om te zetten. Een hele geschikte slaapkamerplant dus!
Hier staat altijd het raam in de slaapkamer open, dag, nacht, zomer en winter.
Alleen als het stormt of -10 is gaat het raam dicht.
Met frisse koude lucht heb je ook een betere nachtrust en geen last van muffe luchtjes.
Hoi Tom, lekker om het raam het hele jaar open te hebben. Doen wij ook wanneer de temperatuur ‘s nachts boven rond de 10 graden blijft. In ons ‘nieuwe’ huis staat het slaapkamerraam een klein beetje open, omdat we een WTW ventilatie hebben aangelegd. Zo krijgen we ene continue stroom van verse lucht in de kamer, zonder dat het muf gaat ruiken.
Help! Ik snap er niks van. Alle deuren en ramen in mijn huis staan dag en nacht open, de achterdeur ‘s zomers ook ‘s nachts open. Het bed wordt elke week verschoont en iedere week wordt er goed schoongemaakt en gedweild. En toch hangt er zo’n ‘oude mensenlucht’ in mijn slaapkamer, zoals je vroeger in je oude oma’s slaapkamer rook. Heb van alles al geprobeerd, planten, geurzakjes, spray, nieuwe gordijnen, nieuw matras…. Niks helpt. Wat kan ik nu nog proberen, waarom ruikt het zo en waarom wil die geur niet weg? Ik word er knettergek van. Help me!
Gea, heb je soms een vochtprobleem ergens in je huis?