Heb je ook weleens brood liggen dat oudbakken is geworden? Met tegenzin besmeer je de oude boterham of gooi je het in de GFT bak. Zonde natuurlijk - en om voedselverspilling tegen te gaan heb ik 10 geniale dingen bedacht wat je met oud brood kunt doen.
Pindakaas op oud brood smeren
Regelmatig haal ik een boterham uit de vriezer en besmeer ik deze met een dikke laag pindakaas of hummus. Brood kent bij mij nooit echt een lang leven. Echt oud wordt het brood dus ook niet. Alhoewel – soms belandt er regelmatig een restje brood ergens achterin de vriezer die ik pas een paar maanden later weer tegenkom.
Zonde.
En als je zo’n oude boterham laat ontdooien, dan is het echt een taaie rakker geworden. En dus bedacht ik me 10 geniale dingen die je kunt doen met oud brood. Laten we geen oud brood meer weggooien, want we verspillen jaarlijks al zoveel voedsel.
Daar gaan we. 🙂
Oud brood gebruiken – 10 geniale toepassingen
- Pak een oude, taaie boterham en wrijf deze tussen twee handen door elkaar. Zo maak je heel eenvoudig je eigen paneermeel.
- Een van de makkelijkste dingen om te doen is om er een tosti van te maken. Lekker met kaas en ook een tosti zonder kaas is een feestje om te eten.
- Maak wentelteefjes van oud brood. Giet een laagje melk in een kom en voeg kaneel, wat vanillesuiker en een ei toe en mix met een garde door elkaar. Doop het oude brood in het mengsel en bak de wentelteefjes vervolgens in een koekenpan. Nog lekkerder met wat plakjes banaan en blauwe bessen. Top tip als je het mij vraagt. 😉
- Nog nooit gemaakt, maar je schijnt van oud brood broodpudding te kunnen maken. Het idee is simpel: je snijdt wat oude sneetjes brood in kleine blokjes. In een andere pan verwarm je melk en wat suiker. Later voeg je dit samen bij het brood met wat ei en de nodige smaakmakers (appel, rozijnen – wat je lekker vindt) en zet het in de oven. Dit recept kwam ik tegen en ziet er heerlijk uit.
- Croutons maken voor in de soep. Snijd wat oud brood in kleine blokjes en bestrooi met wat olijfolie en ingrediënten die je lekker vindt (zoals Parmezaanse kaas, oregano en zwarte peper). Bak de croutons in de oven op 160 graden voor 20-25 minuten en je hebt heerlijke croutons voor in de soep. Wel halverwege even omdraaien in de oven.
- Maak een vegaburger van zwarte bonen en een krokante korst van oud brood. Eerder maakte ik al een recept voor een zwarte bonenburger. Maak de burgers precies zo na als in het recept, maar bedek als laatste de burger met broodkruimels en bak de burgers in de pan. Er ontstaat nu een lekker krokante korst om de vegaburger.
- Je kunt wat oude broodkruimels geven aan vogels, maar niet teveel. De vogelbescherming adviseert om slechts een beetje te geven, want brood bevat veel zout.
- Ik had er nog nooit van gehoord, maar met oud brood kun je panzanella maken. Een wat? Panzanella is een traditioneel Toscaans recept voor een salade van verse ingrediënten (sla, tomaten, basilicum, rode ui, etc.), een lekkere vinaigrette en stukjes oud brood. Klinkt delizioso als je het mij vraagt.
- Maak een lekkere pesto met geroosterd brood. Voeg alle ingrediënten die je normaal gebruikt om pesto te maken in een foodprocessor (basilicum, olijfolie, knoflook, zeezout en pijnboompitten) en voeg een geroosterde oude boterham toe. Je hebt geen kaas meer nodig om deze pesto lekker te maken.
- Bedek je pizza met een mix van geroosterde bloemkool (geraspt of in een foodprocessor fijngehakt), ricotta en kruimels oud brood. Echt – je wilt geen andere topping meer op je pizza. Zo lekker.
Wil je trouwens zelf eens brood bakken? Dan raad ik je aan om dit recept van Veronique te gebruiken. Onlangs schreef zij een recept om brood te bakken zonder te hoeven kneden. Makkelijk om te maken en heerlijk van smaak.
Heb jij nog tips wat je kunt maken van oud brood? Laat zeker een reactie achter, zodat er nog meer creatieve oplossingen komen voor dit grootse probleem. 😉
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
5 leuke geiten 🐐🐐
Ik heb laats een soort panzanella gemaakt voor de picknick en het was heel lekker. Je kan heel veel smaak geven aan het brood
Bedankt voor je ideeën voor het verwerken van oud brood (en kapjes). Ik vond op 24kitchen ook nog een recept voor falafel waar oud brood in wordt verwerkt : https://www.24kitchen.nl/recepten/falafel#ingredienten
Heb broodkvass gemaakt en heb een schaal gebruikt kvassbrood over in een schaal. Kvass heerlijk, maar kan ik brood nog voor iets anders gebruiken?
Al mijn oud brood (alle soorten, met korst) wordt grondig gedroogd op de radiatoren. Dan gaat het in een papieren zak. Ik spaar brood tot ik 300 gram heb verzameld. Ook oudbakken koekjes, speculaas, croissants, koffiekoeken, cake… worden gedroogd. Dan maak ik er een broodpudding van, zoals mijn moeder me leerde. Het recept staat in “Ons Kookboek” (uitgave van de Boerinnenbond). Mijn heteluchtoven zet ik op 150 graden Celsius en de broodpudding laat ik 1 uur en een kwartier in de oven staan. Best een ronde siliconen bakvorm gebruiken, of een klassieke vorm met bakpapier. Met een breipen controleer je of de pudding gaar is. Als er niets meer aan de pen kleeft, mag de pudding afkoelen, laat hem een kwartier in de vorm op de rooster afkoelen, dan haal je hem er voorzichtig uit. Als je gedroogd brood gebruikt, neem je de dubbele hoeveelheid vocht van het recept. Anders is de pudding te droog. De 5 eieren uit het recept kan je vervangen door 1 zakje vanillepoeder (puddingpoeder). Je kan in zo’n pudding van alles kwijt, ook noten, appels, peren… je kan hem ook glaceren met poedersuiker of chocolade. Je kan hem ook met plantaardige melk maken. Zelfgemaakte romige havermelk past hier prima in! Vergeet de kaneel of de speculaaskruiden niet! Dit is een oeroud Vlaams gerecht. Geniet ervan!
Wat betreft het hergebruik van oud brood : na het grondig gedroogd te hebben, verkruimel je het in de keukenmachine. Bak je zelf brood? Je kan dit oud brood verwerken in je deeg. Kijk eens op Google. Je tikt gewoon in “oud brood verwerken in nieuw brood”. In Duitsland is dit al lang de gewoonte. Je brood zou er heel lekker door worden en minder snel uitdrogen. Het proberen waard! Oud brood leent zich ook prima om soep te binden, i.p.v. aardappelen.