Vandaag deel ik een heerlijk recept risotto recept met je. Samen met witte asperges, erwten en Parmezaanse kaas is dit een heerlijk recept geworden.
Asperges in je risotto
Asperges eet ik niet zo vaak. Dat komt misschien ook omdat het aspergeseizoen maar twee maanden duurt (rond april-juni) in Nederland. Ik kan me nog goed herinneren dat ik vroeger bij mijn ouders thuis regelmatig de asperge-ei-ham-botersaus versie voorgeschoteld kreeg. Een oer Hollands recept. Erg lekker. Maar het heeft één probleem, het is geen risotto.
Vandaag deel ik deze vegetarische risotto met asperge variant. En my oh my, wat kan risotto toch lekker zijn.
Ingrediënten voor 2 personen:
- Een scheutje olijfolie
- 2 flinke tenen knoflook, fijngesneden (of uitgeperst)
- Stengel bleekselderij, in kleine stukjes
- Rode ui, fijngesneden
- 150 gram risotto rijst
- 100 ml witte wijn
- 400 ml groentebouillon
- Een klein kopje doperwten – uit de diepvries (ca. 75 gram)
- 300 gram witte asperges – geschild en in stukjes van ca. 3 cm gesneden
- 2 takjes verse munt – snijd de blaadjes fijn
- Rasp van een halve citroen
- 40-50 gram Parmezaanse kaas
- 1 eetlepel roomboter
- Verse peper en zout
Bereidingswijze – Risotto met verse asperges
- Giet een scheutje olijfolie in een pan en fruit hier de bleekselderij, ui en knoflook in. Ik vind de geur van deze combinatie echt al verrukkelijk – dat je het even weet. 😉
- Voeg de risotto rijst toe en roer dit met een houtel spatel door elkaar zodat de rijstkorrels worden voorzien van een klein laagje olie. Dit duurt al met al 2 minuten.
- Voeg de witte wijn toe en laat dit inkoken. Voeg vervolgens beetje bij beetje de groentebouillon toe. Roer de risotto regelmatig door en laat het vocht absorberen en voeg nog een lepel toe tot de bouillon op is.
- Na 15 minuten is het tijd om de resterende groenten toe te voegen – de asperges en doperwten. Ik houd van knapperige groenten. Wil je liever dat de asperges wat zachter zijn, dan kun je ze van tevoren een paar minuten blancheren.
- Zodra de risotto al dente is -na ongeveer 5 minuten- is het tijd om de verse munt, citroen rasp, roomboter en de Parmezaanse kaas toe te voegen. Maak het geheel af met wat peper en zout en roer alles goed door elkaar.
Vind je risotto moeilijk om te maken? Als je bovenstaande stappen volgt, dan staat dit risotto recept binnen 20-30 minuten op tafel. Het is belangrijk dat de rijstkorrel gaar is. Proef de risotto – zodra deze al dente is, mag het vuur uit en laat je het nog even 5 minuten met de deksel op de pan staan. Het krijgt dan nog even de tijd om alle smaken goed in elkaar op te nemen.
Ben jij ook zo gek op risotto?
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐